Tapušas zināmas Justīnes krimināllietas iztiesāšanas detaļas

Rogovkā nogalinātās Justīnes Reinikovas lieta, iesieta četros biezos sējumos, tiks iztiesāta Latgales rajona tiesā Ludzā.
©Foto kolāža

Kā “Neatkarīgajai” pauda Sandras Reinikovas advokāts Valērijs Petrovskis, lieta ir sarežģīta un visticamāk tās izskatīšana ilgs vismaz sešus mēnešus un norisināsies slēgtā tiesas sēdē. V. Petrovskis norāda, ka viņa kliente ir liegusi komentēt lietas materiālus. “Pārējie apsūdzētie un cietušie ir parakstījuši saistību, kura aizliedz izplatīt ziņas, kas saistītas ar lietas apstākļiem un lietas materiāliem, lai aizstāvētu nepilngadīgas meitenes intereses,” stāsta V. Petrovskis, kurš iepriekš publiski ir paudis, ka centīsies savai klientei panākt likuma pantu pārkvalificēšanu uz vieglāku apsūdzību.

Nepilngadīgos lieciniekus nesauks uz tiesu

Kā advokāts tagad komentē savus centienus? V. Petrovskis teic, ka lietas materiāli šobrīd ir nodoti viņa klientei. Viņai nāksies izstudēt četrus sējumus. Pēc tam varēšot domāt par vainas pakāpes pārkvalifikāciju. Lūgts komentēt izskanējušo versiju, ka S. Reinikova dusmu uzplūdā sākusi bļaut uz savu audžumeitu (Justīni), pēc mirkļa esot kaut kas plīsis un Justīnei no kakla tecējušas asinis, kā rezultātā bērns ir noasiņojis (par to “Neatkarīgā” jau rakstīja), V. Petrovskis uzreiz saka: “Bez komentāriem. Tā būs grūta lieta. Prognozēju, ka iztiesās pusgada laikā, ja tiesas sēdes notiks reizi mēnesī. Liecinieku nav daudz - astoņi, desmit cilvēki. Nepilngadīgos laikam mēs nepratināsim, tiesas sēdē nolasīs viņu liecības, izskatīs video un audio ierakstus.”

Teorētiskais sods nav reālais

Par slepkavību pastiprinošos apstākļos, kad noslepkavots nepilngadīgais, soda ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no desmit līdz 20 gadiem. V. Petrovskis šobrīd neņemas norādīt konkrētus aizstāvības virzienus, tikai atkārto, ka soda mēru iespējams pārkvalificēt uz kādu vieglāku pantu. “Es nedomāju, ka sliktākajā gadījumā manai klientei tas varētu būt mūža ieslodzījums. Bet manā praksē tāds gadījums ir bijis, kad par vienu slepkavību tiesa piesprieda mūža ieslodzījumu. Teorētiski iespējams arī attaisnojošais spriedums. Bet mēs šajā gadījumā runājam tīri teorētiski. Ja prokuratūrai neizdodas pierādīt piedalīšanos slepkavībā, tie ir pieci panti, kuri neatļauj piemērot attaisnojošo spriedumu - nepatiesu ziņu sniegšana policijai, pierādījumu slēpšana, apzināta neziņošana… Prokuratūrai un tiesai ir par ko padomāt. Te var būt pārkvalifikācija,” domā advokāts.

Tiesās Ludzā

Šobrīd “Neatkarīgās” rīcībā ir informācija, ka lietā ir nozīmēta tiesnese un tā būs Latgales rajona tiesas Ludzā tiesnese Silvija Saleniece-Linuža. Pagaidām nav nozīmēts lietas izskatīšanas datums, jo lietas izskatīšana tika sadalīta 20. februārī. Pirmā tiesas sēde tiks noteikta mēneša laikā. Kā “Neatkarīgajai” skaidro Latgales tiesu apgabala atbildīgā par sadarbību ar plašsaziņas līdzekļiem, iespējamie komentāri par krimināllietu varētu sekot pēc nedēļas, kad tā nonāks tiesā.

Krimināllieta ir ceļā uz tiesu

Latvijas Republikas prokuratūra Latgales rajona tiesai 19. februārī nodeva krimināllietu saistībā ar septiņgadīgās Justīnes Reinikovas slepkavību, kurā pie kriminālatbildības par slepkavību pastiprinošos apstākļos - slepkavība izdarīta personu grupā un noslepkavota persona bezpalīdzības stāvoklī - un cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo, ja ar to mazgadīgajam nodarītas fiziskas vai psihiskas ciešanas, saukti meitenes tēvs Valērijs Reinikovs un pamāte Sandra Reinikova. Saskaņā ar apsūdzību, abas apsūdzētās personas savā dzīvesvietā Rēzeknes novadā, būdamas alkohola ietekmē, uzsāka savstarpēju konfliktu par sadzīviska rakstura pretenzijām pret mazo Justīni, jo nevarēja tikt galā ar meitenes audzināšanu un aprūpi. Apsūdzētie, apzinoties, ka tajā brīdī kopā ar viņiem atrodas arī mazā Justīne, kura ir mazgadīga un sava vecuma dēļ atrodas bezpalīdzības stāvoklī un nevar fiziski pretoties pret viņu vērstajām vardarbīgām darbībām, sāka uz meiteni kliegt un tīši sist pa viņas ķermeni un galvu, nodarot meitenei smagus miesas bojājumus, kuru rezultātā iestājās mazās Justīnes nāve.

Nolūkā slēpt izdarītā noziedzīgā nodarījuma pēdas meitenes līķis tika noslēpts pamestas mājas pagrabā un tika maldināta Valsts policija un sabiedrība par Justīnes pazušanu. Šobrīd abas personas aizvien atrodas apcietinājumā, kas viņām tika piemērots kā drošības līdzeklis.

Nogalināja bezpalīdzīgu bērnu

Lai iegūtu jaunus pavedienus Justīnes lietā, “Neatkarīgā” vēlējās sazināties ar Rēzeknes tiesas izmeklēšanas tiesnesi Aiju Jermacāni. Diemžēl tiesnese izrādījās nepieejama. Tiesneses palīdze norādīja uz A. Jermacānes aizņemtību un nosauca kādu tālruņa numuru, uz kuru zvanot izrādījās, ka atkal jāzvana palīdzei. Zvanīšanas kuriozs slēpjas faktā, ka abas dāmas, kuras sazvanīja “Neatkarīgā”, atrodas vienā telpā un liek zvanīt viena otrai. Tā A. Jermacāne izrādījās aizņemta un viņas palīdze esot mazs cilvēciņš, kurai nav nekādu pilnvaru vai acīmredzamas vēlmes risināt jautājumus.

Atgādinām, ka pērnā gada 5. maijā Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta Rogovkā pazuda septiņus gadus vecā Justīne Reinikova. Meitenei bija veselības problēmas. Meitene piektdienas vakarā ap plkst. 19 esot izgājusi no savas dzīvesvietas un tajā neesot atgriezusies. Maija sākumā Rogovkā pazudusī septiņus gadus vecā Justīne atrasta nonāvēta ar acīmredzamiem miesas bojājumiem, un aizdomās par noziegumu aizturētas divas personas, 20. jūnija vakarā par to informēja Valsts policija. Meitenes ķermenis ar acīmredzamiem miesas bojājumiem tika atrasts aprakts pamestas mājas pagrabā meža vidū vairākus desmitus kilometrus no meitenes dzīvesvietas. Justīnes slepkavībā aizdomās turamie - bērna tēvs un pamāte - savu vainu atzīst vien daļēji un cer, ka viņiem pierādījumu trūkumu dēļ netiks piespriests mūža ieslodzījums.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā