"Samazināt mājdzīvnieku pārprodukciju!" 14. martā dzīvnieku tiesību aizstāvji piketēs pie Saeimas

Dzīvnieku aizsardzības biedrība “Ķepu-ķepā” 14. martā rīko piketu pie Saeimas ēkas un aicina piedalīties tajā ikvienu, kam rūp tūkstošiem suņu un kaķu liktenis, kuri Latvijā cieš no negodprātīgu audzētāju un politiķu vienaldzības. Piketa sākums plkst. 8.00, pirms Saeimas sēdes.
14.03.2024. Vladislavs Andrejevs, Gaļina Moločkova Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
Dzīvnieku aizstāvji pieprasa ieviest kontroli pār visiem mājdzīvnieku audzētājiem valstī. ©Ekrānuzņēmums/FB

Dzīvnieku tiesību aizstāvju mērķis ir sakārtot Dzīvnieku aizsardzības likumu tā, lai jebkurš cilvēks, kas vēlas nodarboties ar dzīvnieku - šķirnes, bezšķirnes, ar vai bez ciltsrakstiem - audzēšanu, ievērotu noteiktas labturības prasības.

Komentārā pie paziņojuma par plānoto piketu DZAB “Ķepu-ķepā” “Facebook” lapā lasāms:

“Mēs ceļamies un cīnāmies par to, lai jebkurš, kurš audzē, pavairo, vairo dzīvniekus - tiktu kontrolēts. Mēs vēlamies samazināt un pārtraukt ārprātīgo dzīvnieku pārprodukciju.”

Aicinājums piedalīties dzīvnieku aizstāvju piketā / Ekrānuzņēmums/FB

Latvijas dzīvnieku tiesību aizstāvji jau sen ceļ trauksmi par mājdzīvnieku pārprodukciju valstī. Pārpildītās patversmēs nonāk ne vien bezšķirnes dzīvnieki, bet pat dzīvnieki ar ciltsrakstiem. Bezsaimnieku mājdzīvnieku skaits valstī turpina pieaugt gan neoficiālu un negodprātīgu oficiālu audzētāju darbības, gan vienkārši vienaldzīgu saimnieku dēļ. Dzīvnieku bizness noved pie tā saukto fermu rašanās, kurās audzētāji pavairo arvien vairāk suņu un kaķu pilnīgi nepieņemamos apstākļos un nerēķinoties ar to veselību.

Ar dzīvnieku aizstāvju palīdzību jau ir atklāti nepieņemami apstākļi vairākās šādās audzētavās un publiskoti negodprātīgo audzētāju vārdi. "Ir jāsāk ar vienlīdzīgiem apstākļiem VISIEM! Mēs pieprasām vienlīdzīgu kontroli pār visiem audzētājiem!" teikts paziņojumā.

Ekrānuzņēmums/FB

“Ķepu-ķepā” (viena no Latvijā lielākām “No Kill” dzīvnieku patversmēm, kur dzīvniekus neiemidzina līdzekļu trūkuma dēļ, kā to atļauj likums) atzīmē, ka dzīvnieku tiesību aizstāvji jau ir rīkojuši piketus. Pirmajā piketā viņiem izdevās novērst likumdošanas brāķi, kad katrs cilvēks, kurš uz ielas izglābs dzīvnieku, automātiski tiktu pielīdzināts patversmei, ar visām attiecīgajām prasībām no valsts puses. Otrajā protesta akcijā viņiem izdevās atvairīt šķirnes dzīvnieku audzētāju ieceri atļaut kaķenēm dzemdēt divas reizes gadā. Spēkā palika līdzšinējā norma par vienām dzemdībām gadā.

Tagad ir pienācis laiks trešajam piketam. "Mēs solījām sekot līdzi un vienmēr iestāties par tiem, kam nav balss! Līdz šim mums ir izdevies atcelt bezjēdzīgos likuma grozījumus. Tāpēc mēs atkal stājamies piketā un ticam - kopā mēs esam milzīgs spēks!" teikts paziņojumā.

Dzīvnieku tiesību aizstāvji aicina visus nevienaldzīgos piedalīties 14. marta piketā: "Jūsu klātbūtne var mainīt mājdzīvnieku likteni Latvijā."

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā