Solījumu konkrētības reitings RD vēlēšanās

Katrs, kurš kādreiz piedalījies starptautiskās konferencēs, būs ievērojis, ka parasti uz tām ir uzaicināti daži eksperti ar augstu politisko vai zinātnisko statusu. Šie cilvēki uzstājas ar savu prezentāciju, kurai bieži vien nav nekādas saistības ar konkrēto vietu un konferences tēmu. Viņi braukā no viena pasākuma uz otru kā tādi kāzu ģenerāļi ar vienu mērķi – paaugstināt attiecīgā saieta prestižu.
Nav nevienas partijas programmas, kura uz pārējo fona izceltos ar konkrētu skaidrību un detalizēti izstrādātu rīcības plānu. Partijas pie savu programmu izstrādāšanas piegājušas acīmredzami pavirši ©Ekrānšāviņš no CVK mājas lapas

Izvērtējot partiju programmas uz Rīgas domes vēlēšanām, atklājas, ka arī tās lielā mērā sastāv no ļoti nekonkrētām un tieši ar Rīgu nesaistītām lietām. Šīs programmas tikpat labi varētu izmantot gan Rīgas, gan Valmieras, gan Kopenhāgenas, gan Lisabonas vēlēšanās. Visu partiju programmās dominē vispārējais patoss - mēs par visu labo, pret visu slikto. Tomēr jāatzīst, ka kaut kādas konkrētības drumslas tomēr šajās programmās ir, tāpēc piedāvāju savu partiju programmu konkrētības reitingu.

Ar konkrētību sapratīsim priekšlikumus tieši Rīgai, nevis piedāvāto ideoloģisko virzienu. Savukārt solījumus palielināt pabalstus par bērna piedzimšanu, vai noteikt, kāds būs pirmsskolas pedagogu atalgojums, šajā vērtējumā nepieskaitīsim pie konkrētiem, jo tie nav tieši ar Rīgu saistīti. Pabalstus var palielināt tikpat labi Rīgā, cik Alūksnē. Turklāt šie solījumi drīzāk ir populistiski, jo nav norādīts finansējuma avots, un par tiem vēlāk viegli varēs atrunāties - mums jau nav 50%, tāpēc... un noplātīt rokas.

Vērtējam sarakstus to numerācijas secībā (tikai tos sarakstus, kuriem ir kaut minimālas iespējas pārvarēt 5% barjeru):

“Nacionālā apvienība”/”Latvijas Reģionu apvienība” - tiek pieminēta Lielrīga, Pārdaugavas akadēmiskais trijstūris. Sadarbībā ar Pierīgas pašvaldībām un “Latvijas dzelzceļu” tikšot veidota vienota transporta sistēma. Vienīgais īsti konkrētais priekšlikums - atjaunot Rīgas galvenā dārznieka amatu.

“Gods kalpot Rīgai” - nosaukti pieci tilti, kuri tikšot atjaunoti, domājot arī par gājējiem un velosipēdistiem. Velojosla Brīvības ielas garumā un koku stādījumi Tērbatas ielā, Vienības gatvē, Brīvības ielā, Matīsa ielā, sporta halles Imantā un Pļavniekos. Būvvaldes reorganizācija. Jāatzīst, ka no partijas, kuras galvenais trumpis varētu būt tieši pilsētas saimniecības pārzināšana, konkrētību varētu sagaidīt vairāk.

KPV LV - neviena konkrēta priekšlikuma. Programmā tikai tukši saukļi un solījumi rūpēties par “Tevi, rīdziniek!”. Ja šīs programmas veidošanā algoti kādi PR tekstu rakstītāji, tad pilnībā pa tukšo izmesta nauda.

“Attīstībai/Par!”/”Progresīvie” ‒ Publiskās vietās būšot brīvi pieejams dzeramais ūdens un ieviesta depozītglāžu sistēma. Rīgas iestādēs nebūšot vienreiz lietojamās plastmasas. 400 gudro luksoforu. Kopā ar valdību būvēs laikmetīgās mākslas muzeju. Vienota transporta sistēmu ar Pierīgu un dzelzceļu.

“Jaunā Vienotība” - Solījumi ir vērienīgi un pat it kā konkrēti, taču ieturēti “dāsnā miljonāra”, lai neteiktu Zīgerista, stilā. Nauda mums kā jūra un tagad visiem dalīsim. Piemēram, tiek solīts, ka sociālie darbinieki pelnīs 1100 eiro. Šis izteikti populistiskais stils no “Vienotības” puses izskatās visai pretdabīgi, jo tieši šī partija vienmēr izcēlusies ar īpašu skopumu. Kāpēc lai tagad tā mainītu savu dziļāko būtību? Vai šīs kosmētiskās izmaiņas ieteicis kāds polittehnologs? No mazliet konkrētākām lietām tiek solīta “Rīgas namu pārvaldnieks” un “Rīgas ūdens” darba uzlabošana. Patiesi konkrēts priekšlikums - ieviest vienotu Rīgas dizaina kodu.

Zaļo un zemnieku savienība ‒ Izveidošot Rīgas galvenā dārznieka amatu, aizstāvēs Lucavsalas un citus mazdārziņus no likvidācijas. Risinās smaku problēmu Sarkandaugavas, Mangaļu, Kundziņsalas un Vecmīlgrāvja apkaimēs. Vairāk naudas Rīgas zooloģiskajam dārzam. Daugavgrīvas un Buļļupes, Vecāķu pludmales labiekārtošana. Pilsētas 1. slimnīcai atjaunot neatliekamās palīdzības slimnīcas statusu.

“Saskaņa” - Lepojas ar izdarīto. Piedāvājumā tikpat kā nekā konkrēta. Ņemot vērā desmit gadu ilgo pieredzi pilsētas vadīšanā, acīmredzama nevērība pret vēlēšanu programmu.

Latvijas Krievu savienība - Konkrētākais priekšlikums - saglabāt un atjaunot “Pārdaugavas pieminekli Atbrīvotājiem”. Samazināt "Rīgas namu pārvaldnieka" apsaimniekošanas tarifus līdz Rīgas namu pārvalžu mediānas cenai un veidot neatkarīgu “komunālo ombudu”, kas aizsargātu rīdzinieku tiesības komunālās saimniecības jomā. Kā kuriozu punktu programmā var minēt saukli - Rīgas kaķu dzīvībām ir nozīme.

Jaunā konservatīvā partija - Rīga no azartspēlēm brīva pilsēta. Bolderājas dzelzceļa līnija nodota ekspluatācijā līdz 2022. gadam. Prioritāri tiks remontētas - Ulmaņa gatve, Ganību dambis, Vienības gatve, Saharova iela. Gaisa piesārņošanas novēršana Mangaļsalā, Kundziņsalā. Koncepcija “Miljons koku”. Ielu plānojumā prioritāte gājējiem, velo infrastruktūrai un sabiedriskajam transportam.

Izvērtējot partiju piedāvājuma konkrētību, un mēģinot tās sarindot, vieglāk ir pateikt, kuras partijas likt saraksta lejasgalā, nekā augšgalā.

Patiesībā pirmajā vietā nemaz nav ko likt, jo nav nevienas partijas programmas, kura uz pārējo fona izceltos ar konkrētu skaidrību un detalizēti izstrādātu rīcības plānu. Partijas pie savu programmu izstrādāšanas piegājušas acīmredzami pavirši. Droši vien uzskatot, ka šīm programmām tāpat ir tukša papīra vērtība, tāpēc nav ko daudz piepūlēties to izstrādē. Otrajā vietā liksim uzreiz piecas partiju programmas. Katrai no tām ir savas stiprās un vājās puses un iezīmējas kaut minimāla konkrētība attiecībā uz noteiktiem darbiem konkrētās vietās.

GKR; APP; ZZS; LKS; JKP

“Jaunā Vienotība” (konkrētība ir, taču tā pārsvarā ir populistiska)

NA/LRA

“Saskaņa”

KPV LV

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā