Kāzu ģenerāļi "zīmējas" ar baltkrievu karogiem, bet nodokļu maksātāju naudu uzskata par savu

Turpinās politiskā krīze Baltkrievijā un tuvojas ārkārtas Rīgas domes vēlēšanas. Izrādās, ka pastaigāties pa to politiskā cinisma taku, kuru iepriekšējā nedēļā sāka iestaigāt mūsu politiskās kultūras veterāne Sandra Kalniete, aizvadītajā nedēļā iepaticies arī citiem politiķiem. Ja jau Kalniete var atļauties darīt to, kas it kā nepiedien, tad – vai es/mēs sliktāki? Protams, ka nē.
Jaunās konservatīvās partijas aktīviste un RD deputāta kandidāte Liāna Langa Bokša pārmet “Attīstībai/Par!”/“Progresīvo” saraksta līderim Mārtiņam Staķim, ka viņš “smaidot pozē” Baltkrievijas asiņaino notikumu fonā. Iepriekš citi tviterlietotāji bija pārmetuši JKP līderim Jānim Bordānam, ka viņš nelūgt rāvies tribīnē citā Baltkrievijas atbalsta pasākumā Piedrujā ©Ekrānšāviņš

Tviterī nerimās diskusijas par to, cik ētiski ir izmantot Baltkrievijas tēmu vietējā politiskajā aģitācijā? Viss iesākās ar to, ka sabiedriskā aktīviste Inese Vaivare, kura pie Baltkrievijas robežas Piedrujā organizēja akciju “Baltijas ceļš. Brīvību Baltkrievijai” visai nikni aizrādīja, ka pasākumā, ko filmēja Latvijas televīzija, neaicināts uzstājies tieslietu ministrs Jānis Bordans, un (kas īpaši aizskāris pasākuma organizētājus) ne ar pušplēstu vārdu nav izteicis pateicību tā organizētājiem. Šo pārmetumu atkārtoja cita aktīviste Selma Levrence, kura gan pasākumā, kā pati vēlāk norādīja, nebija.

Aizsteidzoties notikumiem priekšā, jāatzīst, ka LTV “Panorāma”, gods kam gods, Bordāna uzstāšanos ēterā neparādīja, bet Vaivare un Levrence savus pret Bordāna rīcību vērstos tvītus izdzēsa. Taču abu aktīvistšu (vai aktīvistieņu, nez kā pareizāk latviski izteikties pareizajā genderizpratnes gaismā) palaistais akmens jau bija iekustinājis lavīnu. Vēl jo vairāk tāpēc, ka tajā pašā dienā Rīgā pretendenti uz Rīgas domi no “Attīstībai/Par!”/“Progresīvie” bija pirmajās rindās, citas sabiedriskās organizācijas rīkotajā pasākumā nesot cauri galvaspilsētas centram lielu baltkrievu nacionālo baltsarkanbalto karogu.

JKP aktīvists Oskars Muksimovs uz aizrādījumiem, ka viņu līderis uzvedies nepiedienīgi, reaģēja asi: “Divkosīgā loģika: JKP aiziet uz baltkrievu tautas atbalsta mītiņu un diskrēti stāv pūlī = slikti, izmanto savai aģitācijai. Staķis šodien stāv karoga galā tā it kā būtu pats šūdinājis to karogu un liek bildītes fb = labi, ЖывеБеларусь! Nožēlojama ir šodien mērķtiecīgi organizētā PR akcija [pret JKP].” Cita JKP aktīviste, arī RD deputātu kandidāte Liāna Langa-Bokša piebalsoja: “Priekšplānā ļaut nest karogu viena politiska spēka pārstāvjiem pirms vēlēšanām - kā vērtējat? Uzskatu, ka neētiski - vai nu tad visu lielāko partiju pārstāvjiem/sarakstu līderiem ļaut to darīt, vai nevienam. Varbūt tikai prezidentam, jo viņš ārpus partijām.”

Sanita Jemberga: Viņu pašu karogs, kas var aizliegt nest. Daudz neētiskāk ir ierasties uz mītiņu un vicināties ar mapīti (Kalniete) vai Jūsu proponētās JKP Bordāna zīmēšanās kā kāzu ģenerālim pasākumā, ko rīko citi, rīkotājiem pat paldies nepasakot.”

Iveta Kažoka: “Iesākumā pietiktu izvairīties no sliktajiem piemēriem. NEKAD bez aicinājuma neizmantot pasākuma "tribīni". Ja plānots kas grandiozs, lielu uzmanību piesaistošs, pabrīdināt organizētājus.”

Dainis Deigelis: “Baltkrievi iziet vienoti ielās tikmēr mūsējie twiterī ķeras viens otram matos, kas tā vai šitā nesis karogu, vai kuru nav uzaicinājis, un kurš patiesībā vairāk ir cienīgs atbalstīt baltkrievus... skumji un tipiski... un nožēlojami...”

Ne mazāku tviterpublikas viļņošanos izraisīja JKP līdera Bordāna cita performance. LTV “Rīta Panorāmā” lūgt komentēt nesmukumu ar vēlēšanu kampaņas vadītājas Hildegardes Graumanes nodarbināšanu Tieslietu ministrijā, Bordāns sāka stāstīt, ka JKP ir brīvprātīga organizācija, kura sevis uzturēšanai velkot naudu ārā no savām (?) kabatām? Latvijas Reģionu apvienības līderis Edvards Smiltēns nekavējās norādīt uz Bordāna pausto nepatiesību, citējot viņa paša teikto: ““JKP ir absolūta brīvprātīgo organizācija. Mēs no SAVĀM KABATĀM velkam ārā savus līdzekļus un ikdienā darām divus darbus, strādājot arī kampaņā...” Fakts: JKP kā partija un amatpersonas no valsts budžeta 13.Saeimas laikā saņem 4 miljonus eiro. Savas kabatas?”

Jānis Bordāns uz Smiltēna repliku atbildēja uzspēlēti familiāri, balansējot jau uz bezgaumīgas robežas: “Jā, Smiltēn - manis teiktais ir balta patiesība! Skaudība ir slikta īpašība, Edvard.:)”

Edvards Smiltēns: “Jāni, es neskaužu, tieši otrādāk - apbrīnoju.:) Apbrīnoju, ar kādu vieglumu Jūs uzskatiet valsts budžeta finansējumu par “savām kabatām” un ar kādu vieglumu Jūs solījāt 500€ minimālās pensijas visiem pensionāriem ieviest jau pirms gada, apmaiņā pret balsīm Saeimas vēlēšanās.”

Jānis Bordāns: “Edvard, joprojām gaidu pierādījumus Taviem melīgajiem apgalvojumiem! Ja nav, tad atvainojies un lieta darīta.” Interesanti, ka pie šī Bordāna tvīta nav neviena atbalstoša “laika”. Pat dedzīgākie JKP fani un paši partijas biedri, saprata, ka partijas vadonis, maigi sakot, drusku aizrāvies.

Edvards Smiltēns: “Jāni, lūdzu - te būs detalizēti fakti (fiksēti video un tekstā) un pierādījumi par 500 eiro pensiju meliem, kas ir viens no svarīgākajiem faktoriem Jūsu 16 vietām Saeimā un ministru portfeļiem. Jums par to (minimums) vajadzētu atvainoties sabiedrībai!” Pielikumā Smiltēns pievienojis savu videorullīti no “youtube”. Šim Smiltēna ierakstam jau ir 40 “retvīti” un 58 “laiki”.

Aigars Freimanis (par Smiltēna video): “Labs gabals. Daudz kas aizgūts no A. Navaļnija, bet, ja tas strādā Krievijā, kāpēc gan, lai nestrādātu Latvijā. Lai veicas NA/LRA un nevajag izmantot absolūti neharizmātisko Cilinski. Varbūt viņš ir jauks un gudrs cilvēks, bet Smiltēns prot maukt kā veseris.”

Jānis Bordāns: “Joprojām gaidu programmas sadaļu, kur tā ir? Nav un nebūs, tikai manipulācijas.”

Edvards Smiltēns: “Ir kaut kas daudz vērtīgāks par burtiem - Īsi pirms 13.saeimas vēlēšanām - Jūsu personīgs solījums par 500€ pensijām visiem pensionāriem jau 2019.gada vidū, ja šie cilvēki par jums nobalsos vēlēšanās. Vai nu izpildiet šo solījumu vai nekavējoties vīrišķīgi uzņemieties atbildību!” Pielikumā pievienots Bordāna video, kurā viņš sola tieši to, par ko runā Smiltēns.”

Uldis Augulis: “Edvard, visu cieņu. M. Tvens ļoti precīzi ir raksturojis mēģinājumu diskutēt ar tādiem kā Bordāns: “Nekad nestrīdieties ar idiotiem. Jūs nolaidīsieties līdz viņu līmenim, kur viņi jūs sakaus ar savu pieredzi.””

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā