Tviterapskats. “Aboltiņas manevrs”, “Blacky” vs Georga lentes un rasists Bēthovens

Uz ziņu, ka “Cancel culture” ideologi gatavojas “kancelēt” arī elitārās (tātad balto vīriešu dominanti uzturošas) kultūras pārstāvi komponistu Ludvigu van Bēthovenu, ar sev raksturīgo ironiju atsaucās Ēriks Stendzenieks: Nu tad beidzot pieķērušies galvenajam rasistam. Kurš gan vēl nekaunīgāk izcēlis baltās rases vīriešu pārākumu? Kura mūzika vēl klajāk vērsusies pret LGTB un BLM? Protams! Tas ir Bēthovens. Kretīns, nu...
©Ekrānšāviņš

Kaspars: Interesanti būtu noskatīties kā šis viss beigsies. Baidos, ka skats būs visai neglīts...

Ēriks Stendzenieks: Reizi gadsimtā jau jāuzkāpj uz fašisma un marksisma grābekļiem.

---

Nākamais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis vēl nesen bija Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs. Gatavojoties pārejai uz darbu Rīgas domē, viņš šo amatu atstāja. Aizvadītajā nedēļā viņa vietā stājās politisko novērotāju aprindās labi zināmā Baiba Bļodniece (labāk pazīstama kā ātro kredītu un pēc tam arī būvnieku lobiste Baiba Fromane (dz. Pirktiņa)). Arī Bļodniece startēja Rīgas domes vēlēšanās, taču vēlētāji viņas profesionālo darbību minēto biznesu lobēšanā atbilstoši novērtēja, nobīdot viņu uz saraksta pēdējo vietu.

Tālis Linkaits: Simboliska rokāde: Staķa vietā Bļodniece.

Sanita Jemberga: Fantastiska Pabrika izvēle, neaizstājama speciāliste, apsveicu visus A/Par/Pro vēlētājus, kas viņu izsvītroja no 30. līdz 60. vietai. Latvijas politikā šis saucas "Āboltiņas manevrs", tikai šeit galā negaida vieta diplomātiskajā dienestā, jo tur viņa iepriekš nav strādājusi.

Jānis Pūce: Cilvēki jauc nepatiku pret nozari ar nepatiku pret personu. Ātro kredītu nozare LV ir labi nolobēta - sanāk, ka Baiba ir labi pastrādājusi!

Artis Pabriks: Laba izvēle, jo 1) ir augsti kompetenta tajos uzdevumos kuri jāpilda parlamentārajam sekretāram, 2) nevienās vēlēšanās nav izgāzusies, jo nupat tikai sākusi politiskās gaitas, 3) nesola populistiskas lietas un tam arī nav nekāda sakara ar parlamentārā sekretāra darbu.

Sanita Jemberga: 1) Kur tieši Jūs saskatāt kompetenci AM parlamentārā sekretāra darbā - ātro kredītu vai būvnieku/karteļu lobismā? 2) Tikko Rīgā bija vēlēšanas, un, ja cilvēkiem nav ļoti konkrēta attieksme pret wannabe politiķi, viņu nesvītro (izņemot Šķēli, kur jauca uzvārdus). Jūs to ignorējat.

Ikars Kubliņš: Es ļoti ceru, ka “Progresīvie” klusēšana par bij. ātro kredītu un būvnieku lobistes Fromanes ielikšanu politisko sabiedroto pārvaldītas ministrijas amatā, nav pirmās pazīmes partijas deklarēto vērtību erozijai. Ka nav sācies viltīgais, slidenais ceļš lejup "reālpolitikas" muklājā.

Ervins Labanovskis: Gaidam valdības koalīcijas partneru aso reakciju :) Īpaši Iesalnieka! Kas attiecas uz PRO, tad mēs tā nedarītu un Rīgā iebilstu. Nacionālā līmenī esam dažādas partijas ar dažādiem uzskatiem un personālpolitiku.

Jānis Iesalnieks: Tagad varēs lobēt būvniekus AiM būvniecības iepirkumos, viss čikeniekā.

---

Palielu tviterpublikas viļņošanos izraisīja Saeimas balsojums par tā dēvēto “Georga lenšu” lietošanas aizliegumu publiskos pasākumos. Pareizāk sakot, viļņošanos izraisīja “Attīstībai/Par!” nostāja.

Attīstībai/Par!: Aizliedzot Georga lentītes publiskos pasākumos: demonstrēsim savu nevarību sabiedrības saliedēšanā; oranžmelnās lentes tāpat redzēsim automašīnu logos; policistiem būs jādomā, kā šo normu īstenot dzīvē. Aizliegums nav risinājums!

Kustība “Par!”: Mēs esam par saprātīgu, tiesisku, satversmīgu un samērīgu risinājumu. Arī visi drošības eksperti (VDD, VP) ir pret Georga lenšu aizliegšanu, jo tas var izraisīt tikai emocijas, provokācijas un situācijas eskalāciju sabiedrībā.

Arnis Lapiņš: Bail pat iedomāties, cik daudz emociju un ciešanu nabaga cilvēkiem savā laikā sagādāja sirpja, āmura un kāškrusta un citu līdzīgu pričendāļu aizliegšana...

Raivis Zeltīts: A/Par cilvēki grib aizliegt "aizvainojošu" saldējumu, bet viņu parlamentārieši neredz problēmas ar simbolu, kuru nēsā ukraiņu slepkavas. Padomājiet par to!

Arnis Kadakovskis: Vai tad saldējumu 'Blacky' aizliedza ar likumu? Tikai publiski nosunīja. Līdzīgi jādara arī ar kolorado lentēm un citiem kaitīgu ideju simboliem.

Ingrīda: Ar to starpību, ka Melnīti un tā autorus sunīja, kolorādo lentes attaisno, izskaidro, pamato utt. Ir drusku starpība.

Dace Dzene: Jums lieliem burtiem nepaskaidroja, ka lieka naida kurināšana vairs nav vajadzīga? Kā jāskaidro, lai pielektu?

Liāna Langa Bokša: Lentes aizliegums nav "naida kurināšana", bet attieksmes paušana valsts līmenī, ka agresīvais "krievu pasaules" koncepts Latvijā nevēlams. Tiešām tik neiespējami saprast? Latvija solidarizējas ar Ukrainu.

---

Jau iepriekšējās nedēļas tviterapskatā atzīmēju diskusiju par lasīšanas nozīmi mūsdienās un strīdīgo domu, ka dīvaina esot dažu cilvēku vēlme dalīties ar citu cilvēku (rakstnieku) domām un fantāzijām, kurām tiekot piešķirts augstāks statuss nekā paša pieredzei. Jurģis Liepnieks, balstoties uz 27 valstīs veiktu pētījumu, mēģināja šai diskusijai pielikt punktu.

Jurģis Liepnieks: Neiešu argumentēt, kāpēc jālasa grāmatas. Kas nesaprot, lai nelasa. Te tikai viens pētījums. Grāmatām piemīt tāds spēks, ka tās padara gudrāku ne tikai tevi, bet arī tavus bērnus tikai ar stāvēšanu plauktā vien. Protams, cēlonības ķēde tur sarežģītāka (lasoši vecāki gudrāki, viņiem attiecīgi gudrāki bērni), bet jebkurā gadījumā.

Mārtiņš Rudovics: Pirms pāris nedēļām ciemojāmies pie vienas grāfienes (Vācijā). Viņai mājās bija klavieres, kad prasījām kurš ģimenē spēlē, viņa teica - "Neviens. Bet vienmēr atrodas kāds, kurš prot uzspēlēt un tas taču ir tik jauki".

Indra Ķempe: O! Maniem vecākiem nebija grāmatplauktu, bija dažas sekcijā aiz stikla. Ciemojoties vienmēr pētīju grāmatu muguriņas citu māju plauktos. Bērnībā lasīju tikai pasakas - visas brīnumzemes, bet ne karlsonu vai vinniju pūku. Zinu, arī Jāņa Dombura erudīcijai ir pasaku pamats!

Inese F: Bērni dažkārt mēdz pārsteigt. Man tā bija pavasarī Covid karantīnas laikā, kad mana 20-gadīgā meita, kura Latvijā nedzīvo kopš 11 gadu vecuma, nolēma izlasīt “Gulaga arhipelāgu”. Gribot uzrakstīt labu diplomdarbu saviem komunismu slavinošajiem ASV profesoriem. Laba motivācija.

---

Pirmā reakcija uz Pāvela Rebenoka slepkavību.

Liāna Langa Bokša: Pēc katras skaļas slepkavības Latvijā - cepiens soctīklos, solījumi atklāt, daži sižeti par procesu medijos....un tad... aizmirstība. Diemžēl. Ceru, ka mediji apkopos datus par visām neatklātajām skaļajām slepkavībām LV pēdējos 20 gados. Lai varētu kaut ko vērtīgu arī izsecināt.

Sigita Roķe: Neviena. Neviena pasūtījumu slepkavība pa šiem 30 gadiem nav atklāta. Nu, izņemot ģimeņu lietas, teiksim, Ivanovs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā