Tviterapskats. Pirms uzsākt reālu darbu, obligāti nepieciešams izrādīties

Pirms gadiem desmit vienā pasākumā sanāca parunāt ar kādu krievu valodā iznākoša preses izdevuma redaktori, kura labi pazina tolaik vēl tikai pirmos gadus Rīgā saimniekojošo Nilu Ušakovu. Lai arī viņas vadītais medijs bija draudzīgi noskaņots gan pret pašu Ušakovu, gan partiju “Saskaņa”, privātā sarunā viņa neslēpa skepsi. “Visa viņa darbība ir vērsta uz PR. Patiesībā pilsētā saimnieko un reālās lietas bīda citi, kurus interesē tikai naudas plūsmas. Diemžēl tas viss nebeigsies labi,” viņa prognozēja.
Bilde kā no žurnāla “Zvaigzne” 1979. gada vāka. Rīgas pilsētas izpildkomitejas priekšsēdētājs un LKP CK Rīgas pilsētas komitejas sekretārs rūpīgi seko remontdarbiem uz pilsētas tiltiem, lai darbaļaudis ik rītu savās darba vietās varētu laicīgi pildīt uzņemtās sociālistiskās saistības ©Ekrānšāviņš

Jāatzīst, ka viņas prognozes pilnībā piepildījās. Jāatzīst, ka ar laiku arī pats Ušakovs kļuva arvien patstāvīgāks lietu bīdītājs, taču no tā pilsētā situācija neuzlabojās, drīzāk otrādi. Bijušais žurnālists Ušakovs izrādījās labāks sabiedrisko attiecību speciālists, nekā saimnieks.

Tagad, skatoties uz jaunās Rīgas domes vadības pirmajiem soļiem, redzam, ka lielākā aktivitāte vērsta (vismaz pagaidām) PR virzienā. Pirmajā jaunā RD sasaukuma dienā tviterī un citos sociālajos tīklos tika publicēti desmitiem pašiņu (tīksmiņu) bildes. Īpaši ar šo nodarbi izcēlās partijas “Progresīvie” pārstāvji. Uzreiz teikšu, ka nevienam par šo nevainīgo nodarbi nepārmetu, jo var saprast cilvēku prieku par jauna, atbildīga darba cēliena uzsākšanu. Tas, ka cilvēki ar savām pozitīvajām emocijām dalās, nav nekas nosodāms. Tieši otrādi. Taču svarīgi, lai šī tīksmināšanās par saviem pašiņiem nekļūst par prioritāti. Būtu labāk, ja darbi runātu šo tīksmiņu vietā. Labāk, lai situācija Rīgā patiešām mainītos, nevis, lai mainītos vadošo personu apkalpojošie PR kantori.

Uz sociālajos tīklos izplatīto bildi, kur jaunie Rīgas saimnieki Vilnis Ķirsis un Mārtiņš Staķis “zīmējas” uz Deglava ielas tilta, trāpīgi reaģēja Igors Kasjanovs: “Visu cieņu kungiem, bet šo nekad tā īsti neesmu sapratis. Kāds no viņiem tiltu būvniecības inženieris, ka “jāapskata klātienē”? (tiešām nezinu, varbūt kāds ir...) Visvairāk gan šķiet, ka bilde ar rūpēs sarauktu pieri PR vajadzībām”.

Reinis Ceplis: Tu nesaproti koalīcijas darba būtību. Mēri it kā tiltus apskatīja, bet faktiski Staķis kontrolēja vai Ķirsis tiltu apskatīja un tas pats pretēji.

Mārtiņš Ābolinš: Pērkot auto, tak arī vienmēr ir jāpaceļ motora pārsegs?

Voldemārs Burģis: Jā, kad vēl nebija sagrauts RAF, tad pircēji rūpnīcā laikus apskatījās zem motora pārsega, lai varētu plānot, uz kuru Jelgavas remontdarbnīcu jauno vest pirms braukšanas uzsākšanas. Mūsdienās pirmoreiz paceļ motora pārsegu, kad beidzies logu šķidrums.

Kristaps Ozoliņš: Nu, tā ir tāda arī politiskās intereses izrādīšana. Ja neviens nebrauc un neko neskatās, tad arī izskatās, ka domes vadībai galīgi nekas neinteresē. Tie, kas sev spalvas nespodrina, arī nekur politikā netiek.

Ainars Leijejs:Sveiki. PR kā neizbēgama politikas sastāvdaļa.

---

Tviterpublikas pastiprinātu interesi izraisīja satiksmes ministrs Tāļa Linkaita dīvainā reakcija uz valdības saprātīgo lēmumu noraidīt iepriekš izteikto priekšlikumu uzlikt papildus nodokli ne pirmā svaiguma autotransportam. Lūk, satiksmes ministra tvīts.

Tālis Liknkaits: Ņemot vērā, ka vilcienu iepirkuma naudas plūsmu bija plānots finansēt no veco mašīnu nodokļa, tad ar 95% varbūtību var teikt, ka jaunu reģionālo vilcienu nebūs vismaz līdz 2027.gadam.

Lauris Liepa: Kur sasaiste? Izklausās pēc šantāžas. Vispārējā budžeta ieņēmumu pozīcijas nav piesaistītas konkrētiem izdevumiem.

Ivo Butkēvičs: Fiskālā ietekme "veco auto nodoklim" bija 15 miljoni eiro gadā. Vai tad to nebija plānā ieskaitīt Autoceļu fondā?

Uldis Augulis: Vai es pareizi saprotu - izsludināja iepirkumu, uztaisīja PR Twitter un medijos, tad sāka domāt, kur ņemt finansējumu? Sākumā domāja, ka ES finansējums, tad no nodokļa, kaut gan neviens no finansējuma avotiem nebija akceptēts. Vai kaut kas procesā un plānošanā nav nedaudz ačgārni?

Ralfs Pleinics: Es vienkārši nesaprotu, jūs JKP, kāds bija plāns, kad nācāt “mainīt valsti”!? Vai nācāt vienkārši patizloties varas beņķos? Kaut gan mainīt nozīmē arī “sadirst”! Tas nu jums labi sanāk! Ceru,ka pēc diviem gadiem jūs reģistrēs kā bezdarbniekus!

Eriks Zarahovics: Tālis prot graut JKP reputāciju. Sākās ar krievu uzrakstiem Jelgavas stacijā, turpinājās ar konkursiem. Ceļš uz A/PAR vaļā...Mana prognoze piepildās - 1. no JKP spices jau piejaucēts, kurš būs nākamais?:)

---

Lielas kaislības sabiedrībā izraisīja valdības līdz pēdējam brīdim vilcinātais lēmums par “Rīgas maratona” rīkošanas atļaušanu vai neatļaušanu. Pirms aplūkot tviterī publicētos viedokļus, gribu atsevišķi izteikt atzinību veselības ministrei Ilzei Viņķelei, kura regulāri tviterī pauž savu personisko viedokli un, kā man šķiet, dara to pati, nevis uztic to kādam PR kantora robotam-asistentam.

LTV Ziņu dienests: Veselības ministre Ilze Viņķele valdības sēdē norādīja, ka, ja maratons tiks atcelts, tad uzņēmējam [Aigaram Nordam] jākompensē zaudējumi, jo viņš no savas puses esot izpildījis visas pašreizējās prasības

Es Pats: Atcelt Lieldienas- īzī pīzī. Atcelt Skolēnu Dziesmusvētkus, kam gadiem gatavojušies - kā divus pirkstus apčurāt. Atcelt kaut kādu maratonu, kad ir REĀLS saslimšanas uzliesmojums? Nekādā gadījumā! Tā būtu netaisnība pret NORDU! Nākamais - atcelt 18.nov. un Ziemassvētkus

Krists Šukevičs: Galvenais - 9.maiju neatcelt.

Juris Vaidakovs: Šis rudens ieies vēsturē ar visdīvaināko valdības lēmumu. Tikai tāpēc, lai atceltu Rīgas maratonu tagad pieņemts tāds sviests - brīvā dabā dzert var 1000 ļaužu pūlis, bet skriet - tikai 300. Tai pašā laikā telpās fiziskās aktivitātes var rīkot 500 cilvēkiem! Kur loģika?

Andris Pumpurs: Nu nav un nebūs loģikas! Būs dubultmorāle un nekonsekvence! Man jau pilnīgu pietika, ka formulējumos nespēja izdomāt neko vairāk kā aizliegumu "skriešana, maratons". It kā vel citu aktivitāšu nebūtu. Tik "plašs un kompetents" ir viņu skatījums!

Pēteris Krišjānis: Mani tomēr satrauc tas, cik ciniski šodien tika rēķināts lēmums par to vai rīkot maratonu. Šim lēmumam par atcelšanu bija jānāk 3 dienas atpakaļ, kad bija skaidrs, ka otrais vilnis nu jau veļās ļoti smagi pāri pār mums. Jā, ekonomika, bet cilvēki ir un būs svarīgāki.

Skaidrs, ka vienprātība sabiedrībai tik nozīmīgos jautājumos nav un, jācer, tik drīz arī nebūs, un tieši tas arī ir labi, jo tad, kad visi domā vienādi, beidzas attīstība.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā