Tviterapskats. Nožēlojamie zvirbuļi, kā jūs uzdrošināties uzknābt ērglim?

Situācija ar Codid-19 pandēmiju kļūst arvien sarežģītāka. Pieaugošajam inficēto skaitam pievienojušās bažas par vīrusa mutāciju Lielbritānijā un jaunu celmu parādīšanos. Kā parasti šādos saspringtos laikos, priekšplānā izvirzās jautājums – kas vainīgs?
©Ekrānšāviņš

Pirms meklējam tviterī atbildi uz jautājumu, vai pie tā visa vainīgi idioti valdībā vai stulbā tauta, aplūkosim krietni mazāk dramatisku diskusiju, kuru pašreizējos apstākļos var pat uztver ar humoru. Runa ir par Valsts prezidenta Egila Levita dīvainajiem izteikumiem, kurus sākuši izzobot dažādi jokdari.

Kārlis Seržants ar īsu ierakstu: Labs... publicējis sociālajos tīklos redzētu bildi, kurā attēlots prezidents Levits un viņa it kā citāts: Pie gultas jābūt divām glāzēm, viena pilna ar ūdeni, ja naktī gribas dzert, bet otru tukšu, ja naktī negribās dzert.

Manuprāt, ļoti trāpīga un, galvenais, asprātīga parodija par Levita izteikumiem no sērijas - būs vaļā tie veikali, kuri nebūs ciet. Var piesieties dažām gramatiskām niansēm, bet citādi...

Taču šis pavisam veģetārais, izteikti labdabīgais jociņš izraisīja asu pretreakciju lojālistu rindās.

Ainars Millers: Par tām Levita memmēm un izsmiešanu. Nav smieklīgi. Pārprasta brīvības izpratne. Pārprasta humora izpratne. Robeža starp smiešanos un ņirgāšanos ir pārkāpta. Ņirgājamies par savu valsti. Nožēlojami.

Viņam nepiekrīt Ēriks Stendzenieks: Riktīgi rēcīgi. Un nekas nav tālāks no manas/savas valsts, kā Nullevits un Piekariņš.

Gundars Lipins: Twiteris ir lieliska vieta, kur publiski demonstrēt sliktu humora izjūtu vai tās pilnīgu trūkumu.

Šim ierakstam pilnībā pievienojos (saprotat, kā gribat). Šo sociālajos tīklos vērojamo tendenci pazoboties par prezidenta izteiksmes stilu ļoti savdabīgi pamanījās pagriezt pazīstamā literāte, Levita neslēpta apjūsmotāja Liāna Langa-Bokša: Paldies idejas īstenotājiem par atjautīgu PR! Levits kļuvis par tautas humora seju, respektīvi - tautas prezidentu.

Otto Ozols: Jā, Levita neveiklā izrunāšanās ir radījusi lavīnu ar dažādiem jokiem, daži ļoti asprātīgi, daži - ne tik ļoti. Bet apgalvot, ka viņš ar to kļuvis par "tautas prezidentu," maigi izsakoties, ir vēlmju domāšana.

Čiuļu Pussala: Jūs šito savu tvītu nopietni domājāt?

Liāna Langa-Bokša atbild ar šedevru, kurš obligāti prasās tikt izcelts treknajā drukā: Pārprastās demokrātijas savdabīgā kultūra - ikviens zvirbulis beidzot drīkst soctīklā uzknābt ērglim.

Ar ērgli šeit acīmredzami domāts Levits. Jāsaka godīgi - pat ļoti asprātīgi. Tiesa, ārkārtīgi divdomīgi.

---

Taču atgriezīsimies pie tviterpublikas pamatdiskusijas - kas tad īsti vainīgs? Kariņa valdība ar savu nenoliedzami haotisko, nepārdomāto (bezplāna) darbību vai tauta, kura par spīti pandēmijai laužas veikalos, sabiedriskajā transportā un izgaismotajās meža takās?

Jau pieminētā Liāna Langa-Bokša vienlaikus gan kritizē valdības neizdarītos darbus, gan aizstāv pašu valdību. Vienā ierakstā viņa raksta: Par to, ka ir nepieciešams regulēt plūsmu lielveikalos, publika sprieda jau pavasara vilnī. Redzējām TV kadrus, ka Itālijā un citur regulēja. Bet diemžēl ne Latvijā.

Jau citā izsmej tos, kuri izrāda neapmierinātību ar valdības darbu: Īsais kurss valdības lamātājiem: "Man saplīsa zeķe, bet veikals ciet, - vainīga valdība!" "Veikali vaļā - tajos drūzmējas ļaudis - vainīga valdība!" "Man jasēž mājās - vainīga valdība!" "Esmu pagalam stulbs - vainīga valdība!"

Uz šo ironisko “pamācību” tikpat ironiski, bet ārkārtīgi trāpīgi atbild Jānis Bērziņš: Tik traki jau nav. Ir dažas klukstes, kas aizstāv.

Aigars Prūsis: Nu jau gan pamatskolas demagoģijā ieslīdējāt kā diskoministre.

Elita Veidemane: Liāna, nevajag banalizēt. Tas jau ir pārāk primitīvi.

Liāna Langa-Bokša: Vēlos banalizēt, jo lumpeniskā valdības lamāšana sāk krist uz nerviem. "Aizmirsu nopirkt bērnam knupīti - vainīga valdība!" "Lielveikalā saķēru kovidu - vainīga valdība!"

Aigars Prūsis: Vai tad Krievijas konsulāts, kāda pašvaldība vai tirgotāju korporācija izdomāja, ka no 19. decembra slēdz veikalus, un to paziņo mazliet vairāk kā dienu pirms? Atgādina pavasara trolejbusu stāstu, kad samazināja reisus, lai būtu pilns un pēc tam pasažierus par idiotiem zākāja.

Valdību aizstāvēt metas pazīstamais kalnos kāpējs, leģendārā Edgara Liepiņa dēls Kristaps VX [Liepiņš]: Klau, jūs nopietni?! Valdība pieņemot nepārdomātus lēmumus, esot sašķelta, teju vai neko nejēdzoši idioti... Tas, kas vakar notika Rīgā - tā bija valdība, kas līda pārpildītā transportā, skrēja pa veikaliem, sēdēja sastrēgumos? Ar ko nav labi - ar valdību vai tautu, sabiedrību? Gluži vai māc ziņkāre - kas bija tas, pēc kā vakar visi devās, ko meklēja pa veikaliem, kas bija tas, ko tieši vakar vajadzēja iegādāties? Kas no tā nebija nopērkams, teiksim, aizvakar un nebūs vairs pieejams nekādā veidā nākošnedēļ?

Rolands Pētersons: Valdībai IR jāparedz sabiedrības reakcija!! Bet cilvēki, protams, rīkojās bezatbildīgi!

Ivars Lapiņš: Pamatā es esmu par ierobežojumiem, kuri ir loģiski pamatoti un arī nepieciešami. Bet, gadījumi, piemēram, kad bērnam brīvdienās pie kases nepārdod pastmarku, toties turpat hotdogi iet uz urrā, liekas kretīniski! Tādas stulbības, diemžēl mazina ticamību par ierobežojumu loģiskumu.

GGG: Ar valdību, protams. Jo šī lēmuma sekas bija absolūti paredzamas.

Ja jāatrod šīs diskusijas trāpīgākais secinājums, tad mana izvēle krīt uz Inese Bondare: Imperators Saule pieņem pareizos lēmumus, tikai tauta ir muļķi. :)

---

Vainīgo meklēšanā svētdienas vakarā netieši iesaistījās arī valdības ministri, lejot ūdeni uz to dzirnavām, kuri pie valdošā haosa un neskaidrības vaino viņus pašus. Dēļ nespējas atturēties no publiskas iekšējo nesaskaņu demonstrācijas. Reaģējot uz situācijas saasinājumu Lielbritānijā, un nepieciešamības slēgt ar šo valsti robežas, veselības ministre Ilze Viņķele ierakstīja: Lai cik tas būtu nepatīkami un kādi argumenti par transporta nozares zaudējumiem netiku lietoti, SPKC pieeja, ka ierobežojami pasažieru pārvadājumi no augsta riska valstīm, šobrīd ir pareiza.

Tālis Linkaits nespēja novaldīties neiebildis: Iedarbīgi ir tikai koordinēti visu ES dalībvalstu lēmumi, ne vienpusēji pašizdomāti risinājumi, kas nesasniedz izvēlēto mērķi

Vjačeslavs Kaščejevs: Vai zemāk Delfi komentārā Jūs runājat par tiem pašiem "vienpusējiem pašizdomātiem risinājumiem"? Ceru, ka pārpratums, citādi sanāk izcila divkosība valdības publiskajā komunikācijā.

Tālis Linkaits: ES runāju par slaveno SPKC formulu. Jebkurš ar matemātikas zināšanām apveltīts skolnieks var pateikt, ka formula nesasniedz mērķi. Atbilstoši izslavētajai SPKC formulai Lielbritānija nebija "aizliedzamo" valstu sarakstā.

Guntars Gūte: Klau, valdības dāmas un kungi! Jums tomēr nešķiet mazliet bērnišķīgi un, atvainojos, stulbi publiski kašķēties šādos laikos? Kas tas par muļķīgu stilu bezsakarīgi plosīties un graut valdības reputācijas atlikušās drumslas?

Artis Dobrajs: NEVAR SAGRAUT TO KĀ NEKAD NAV BIJIS!

Grūti nepiekrist. Tikai rakstīt šo elementāro patiesību gan nevajadzētu lielajiem burtiem, kas sociālajos tīklos skaitās slikta stila pazīme, bet citādi kā ar āmuru naglai pa galvu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā