Vai pasaulei pietiks spēka, lai sadotu nekaunīgam nelietim pa zobiem?

Baltkrievijas diktators, kurš svētdien Baltkrievijas gaisa telpā sagrāba aviokompānijas “Ryanair” pasažieru lidmašīnu un, izmantojot kaujas iznīcinātājus, piespieda to nosēsties Minskas lidostā, kārtējo reizi uzdevis pasaulei gluži vienkāršu jautājumu.
©Scanpix

Kam ir taisnība? Vai tiem, kuri apgalvo, ka pasaulē pastāv kādas augstākas vispārcilvēciskas vērtības, kuras nosaka mūsu civilizācijas attīstības vektoru, vai arī tiem, kuri par šīm vērtībām atklāti smīkņā, uzskata tās par tukšām skaņām un ir pārliecināti, ka visu nosaka dzīvnieciski instinkti - bailes un vajadzība pēc barības. Proti, ka visu var panākt, kombinējot draudus ar uzpirkšanu. Uz šo jautājumu jau labu laiku pasaule gaida atbildi. Vai sagaidīs tagad?

Tas, kas notiek tepat pārsimts kilometru attālumā, ir prātam neapverami. Pilnīgs tiesu varas sabrukums un represīvo struktūru visatļautība. Vairāk nekā tūkstoš cilvēku sēž cietumos tikai dēļ tā, ka negatīvi izteikušies par režīmu; izkāruši nacionālo karogu vai piedalījušies protesta akcijās pret prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un “siloviku” teroru. Viens no šiem ieslodzītajiem, piecdesmit gadus vecais Vitolds Ašurks pagājušā nedēļā cietumā gāja bojā.

Lūk, kā situāciju Baltkrievijā raksturo publicists Oļegs Kašins, kurš pazīstams ar savu cinisko (tāpēc bieži ne visai patīkamo) skatījumu uz politiku: “Aleksandrs Lukašenko ir klīnisks kretīns. Kad slima nelieša rokās nonāk vesela valsts ar tās represīvo aparātu, propagandu un kaujas iznīcinātājiem, kuri gatavi sagrābt pasažieru lidmašīnu, lai nolaupītu cilvēku (visticamāk, pat ne vienu vien), tad tā ir traģēdija. Baltkrievija šobrīd ir pats šausmīgākais, kas ir mūsu redzeslokā. Ne Čečenija, ne cilvēkēdāju anklāvi diapazonā no Ziemeļkorejas līdz Centrālāfrikas Republikai nerada tik šaušalīgu iespaidu, kādu rada fašistiskā Baltkrievija.”

Baltkrievijas diktatoru pie mums ierasts uzlūkot ar tādu kā pārākuma sajūtu - ko nu tas ūsainais sovhoza direktors atkal sastrādājis? Tikmēr šis bandīts, kurš uzurpējis varu, terorizē ne tikai savās rokās sagrābtās valsts iedzīvotājus, bet nu jau arī pārējo pasauli. Baltkrievijas [iespējams, ciešā sadarbībā ar Krievijas] specdienestu operācija, kuras laikā tika sagrābta aviokompānijas “Ryanair” lidmašīna ar 171 pasažieri, ir spļāviens sejā tā dēvētajai civilizētajai pasaulei.

“Civilizētās” pasaules šī brīža galvenais uzdevums ir pierādīt, ka šajā vārdu salikumā pēdiņas ir nevietā, jo par to, vai joprojām šādi var dēvēt Rietumu pasauli, ir radušās zināmas šaubas. Pilns internets ar jokiem par to, cik gan šoreiz asu nosodījumu izteiks pasaules līderi. Par “deeply concerned” jau atklāti ņirgājas, un cilvēki ironizējot izgudro jaunus (tikpat bezzobainus) lozungus, kurus ES līderiem izteikt, lai būtu gan Lukašenko režīms “nosodīts”, gan arī nekas nebūtu jādara.

Gadiem tiek atkārtots, ka ES un NATO ir pasaules ekonomiski un militāri spēcīgāko valstu klubs, bet Eiropas centrā viens neslēpts psihopāts bandītu stilā ņirgājas par apkārtējiem, kamēr “spēcīgāko valstu” kluba biedri pie sevis tik klusi murmina “deeply concerned”. Vismaz līdz šim tā ir bijis. Vai tagad būs citādāk?

Šoreiz Lukašenko sataisījis šmuci sev ne labākajā laikā. Pirmdien sākās ES galotņu tikšanas, un šis jautājums, lai arī ne centrālais, būs viens no apspriežamajiem. Jau pirmās reakcijas uzreiz pēc lidmašīnas nolaupīšanas bija asas. Kā parasti, savus izteikumus necentās mīkstināt Lietuvas un Polijas amatpersonas. Šoreiz sev neraksturīgi asi izteicās Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns un arī Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs. Toties no komentāriem centās izvairīties Vācijas amatpersonas. Eiropas Padomes priekšsēdētājs Šarls Mišels solīja, ka ES valstu vadītāji savā sanāksmē apspriedīs iespējamo reakciju uz šo “bezprecedenta situāciju”. Lietuvas prezidents Gintars Nausēda izteica gatavību iniciēt stingrāku sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju, ieskaitot aviokompānijas “Belavia” lidojumu aizliegumu uz galamērķiem ES un NATO dalībvalstīs. Arī mūsu ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs starp iespējamām sankcijām min aizliegumu lidojumiem virs Baltkrievijas.

Taču šī raksta mērķis nav uzskaitīt iespējamos pasaules pretsoļus Baltkrievijas diktatora un viņa Maskavas aizbildņa gājieniem. Gan jau eksperti labāk zinās, kā iedarboties uz viņiem. Runa ir par mums pašiem. Vai pasaule ir gatava enerģiskai un asai reakcijai? Lietuvieši un poļi ir, bet mēs? Vai vācieši?

Kad dzirdu kādu sakām, ka šie tirāni ciniski ņirgājas par pasauli, tad gribu vien piebilst, ka viņi šo izsmalcināto apkārtējās pasaules pazemošanu sadistiski izbauda. Putins un Lukašenko gūst baudu no savas visatļautības un pasaules bezspēcības. Viņiem pašiem šķiet, ka viņi ir “baigie kingi” šajā nožēlojamo “lohu” pasaulē. Diemžēl līdz šim viņiem nav bijis pamata uzskatīt, ka dzīvo kaut kādā “paralēlā universā”. Līdz šim viss noticis atbilstoši viņu priekšstatiem par pasauli, kur visus var nopirkt, iebiedēt un nospiest.

Šajā pasaulē pašā Eiropas centrā ir valsts, kura var piespiest nolaisties jebkuru garām lidojošu lidmašīnu, izvilkt no tās ikvienu pasažieri un ar viņu izdarīt, ko vien grib. Agrāk šie huligāni baidījās no pasaules kopīgām dusmām, bet šobrīd viņi ir sapratuši, ka šīs dusmas ir kā dūmi estrādes koncertos - gaisīgas un pilnīgi nekaitīgas, jo tie pat nav dūmi, bet dūmu imitācija. Arī šodienas Rietumu dusmas nav īstas dusmas, bet gan to imitācija.

Tas, ka Rietumu pulveris ir stipri samircis, kļuva skaidrs 2014. gadā pēc Krimas aneksijas un it īpaši pēc Malaizijas “Boeing” notriekšanas. Rietumu kuslā reakcija uz šiem kliedzošajiem starptautisko tiesību normu pārkāpumiem bija sākums visam tam, kas tagad notiek un notiks turpmāk. Doma, ka ar nomierināšanas un sarunāšanās taktiku var tādus tipus kā Lukašenko vai Putins kaut minimāli pievaldīt, ir pilnībā izgāzusies.

Pēdējo gadu notikumi liecina, ka abi šie režīmi kļūst arvien nekaunīgāki, agresīvāki un cilvēci vairāk apdraudoši. Diemžēl Rietumi ir ieslīguši savās iedomu cīņās ar iekšējiem plānprātiņiem, kuri pat nenojauš, ka visas šīs viņu tik iecienītās rotaļas par klimatiem, genderiem, rasēm, vienlīdzībām un citām augstām matērijām ir iespējamas tikai tāpēc, ka viņu nīstie imperiālisti ar ASV priekšgalā tērē triljonus aizsardzības vajadzībām. Viņi ne tikai nenojauš, bet pat negrib dzirdēt, ka nīsto imperiālistu bruņotie spēki ir vienīgie, kuri uztur esošo kārtību pasaulē, un, ja šie riebīgie militāristi pēkšņi pazustu, tad iestātos nevis mūžīgā laime, kur cilvēks cilvēkam biedrs, draugs un brālis, bet gan drīz vien uzrakstos kārtība, kur visvarena silovika priekšā ikviens jūtas kā beztiesīgs pīslis.

Ja man kāds šobrīd jautātu, vai Rietumu reakcija uz Lukašenko svētdienas izlēcienu būs adekvāta un režīmam kaut cik sāpīga, tad es droši atbildētu, ka, protams, nē, taču ļoti gribētos kļūdīties. Vienreiz taču pasaulei vajadzētu beidzot saprast, ka vienīgais veids, kā nomierināt nekauņu, ir viņam kārtīgi sadot pa zobiem. Tieši tā, kā pirms dažām dienām pasauli pamācīja “jaunās kārtības” virsvadonis. Sadot tā, lai uz ilgiem laikiem vairs negribas “kingu” tēlot.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā