Tviterapskats. Arvien krāšņāk plaukst dubulto standartu un šķiriskā niknuma ziedi

Svētdien sociālajos tīklos izplatījās video, kurā redzams, kā liels daudzums policijas darbinieku visai brutālā veidā nogāž zemē un saslēdz roku dzelžos kādu vīrieti. Apkārt esošie cilvēki, pārsvarā sievietes, policistus par šo rīcību cenšas kaunināt.
Tie paši, kas sašutuši nosodīja ASV policistu darbību, aizturot narkotiku reibonī esošu reālu noziedznieku, sajūsmā izsaka pateicību mūsu policistiem par “labi paveiktu darbu”, saslēdzot roku dzelžos kādu vakcinēties negribētāju, un aicina tā turpināt ©Ekrānšāviņš

Vēlāk dažādos informācijas kanālos parādījās ziņa, ka uz kāda neapbūvēta zemes gabala Mārupē pulcējušies it kā vakcīnu un auduma strēmelītes uz sejas obligātas valkāšanas pretinieki, teikuši runas, cepuši šašlikus un vākuši parakstus. Policijai ierodoties notikuma vietā, konstatēts, ka sapulcējušās vairāk nekā 20 personu, tādējādi pārkāpjot epidemioloģiskos noteikumus. Tāpēc pasākums ticis izdzenāts, lietojot arī elektrošoka ierīces.

Varētu jautāt - par ko “cepiens”? Vai tad Mārupes “šašliku cepēji” nepārkāpa valstī noteiktos epidemioloģiskos noteikumus? Visticamāk, ka pārkāpa, taču vai nu viņi vienīgie Latvijā, kuri šos noteikumus neievēro? Nerunāsim par šo aizliegumu praktisko jēgu, jo pat paši epidemiologi vairākkārt norādījuši, ka ārtelpās, svaigā gaisā inficēšanās iespējas ir minimālas. Tuvojas Jāņu vakars, kad līdzīgi “pārkāpumi”, visdrīzāk, tiks pārkāpti masveidā, un nav arī vairs aiz kalniem vienīgais lielais klātienes pasākums, kuru šovasar aizliegt nav mūsu varasvīriem/sievām pa spēkam - “Baltijas praids”.

Tā vien izskatās, ka Mārupes pasākums izdzenāts tieši tāpēc, ka to rīkojuši šiem varasvīriem/sievām antagonistiski spēki. Tviterlietotāji nekavējoties atzīmēja, ka DJ Kārļa Ķilkuta (tā paša, kas pērnvasar rīkoja attālinātu mūzikas setu toreizējai veselības ministrei Ilzei Viņķelei) rīkotajā āra ballītē Tallinas ielas kvartālā policistus ar elektrošokeriem nemanīja.

Agnese Margēviča: “Kādēļ Valsts policija ar pompu aiztur pajoliņus antivaxerus, bet stilīgo jaunatni nē? Disklaimers: es neuzskatu, ka jaunatne bija jāaiztur, mani interesē protokols pēc kā vadās VP. Ja kaut ko nezinu/nesaprotu, atvainojos - tiešām covid ierobežojumiem nesekoju.”

Bens Latkovskis: “Tu pati ārkārtīgi precīzi atbildēji uz pašas uzdoto jautājumu - tāpēc, ka šie cilvēku tiek uztverti kā pajoliņi. Atbilstoši jaunajai pasaules kārtībai (gan Austrumos, gan Rietumos) tie, kuri pasludināti par pajoliņiem, ir ārpus likuma. Ar viņiem drīkst nerēķināties. Atkritumi.”

Pēteris Krišjānis: “Stilīgās jaunatnes pasākums cik saprotu sekoja līdzi visiem noteikumiem, dalība ar izslimojušā / vakcinēta statusu.”

Janka Pipars: “Ja pareizais jumts, tad stāvi kaut pliks uz galvas, neaizturēs.”

Aigars Prūsis: “Noteikumi visiem vieni, tomēr savādi, ka pulcēšanās saturs ierobežojumu laikā un organizētāju personība var būt tik izšķiroša. Vienā var izdejoties un izbļaustīties uz nebēdu, otrā speciālo uzdevumu bataljons aizturēs, it kā būtu notverts bruņots narkokarteļa kaujinieks.”

Pazīstamais advokāts Artūrs Zvejsalnieks ievirzīja uzmanības fokusu uz arvien biežāk redzamajiem centieniem ierobežot cilvēku uzskatu brīvību: “Man dziļi vienalga kādus murgus nes tautas varas fronte u.tml. Pat netaisos klausīties un piesārņot smadzenes. Bet katram ir jābūt tiesībām izpausties, tai skaitā, muļķīgi. Acīm redzami dubulti standarti un vārda brīvības apspiešana, gan ir ļoti nejauka tendence.”

Agnese Margeviča: “Lai gan runa, manuprāt, ir par pajoliņiem, mani interesē, vai Valsts policija pirms pompozās aizturēšanas pārbaudīja viņu esošos/neesošos vakcinācijas apliecinājumus. Un, vai tādus VP pārbaudīja stilīgās jaunatnes tusiņā, ar kuru te izskanēja salīdzināšana. Atbilde skaidra.”

Ēriks Kuks: “Vai Jūs esat gatava argumentēti diskutēt ar Jūsu definētajiem "pajoliņiem", kāpēc viņiem viņu argumenti šķiet būtiski? No attāluma nosaukt kādu par pajoliņu, daudz drosmes nevajag...”

Par šo Mārupes pasākumu un tā dalībnieku aizturēšanu varētu arī nerunāt, bet šis demonstratīvi brutālais aizturēšanas veids, un savstarpējie apvainojumi sociālajos tīklos iezīmē tieši to, par ko jau vairākkārt esmu brīdinājis. Proti, to, ka covid krīze un daudzie, loģiski grūti pamatojamie ierobežojumi ir ārkārtīgi saasinājusi dažādu sabiedrības grupu pasaules redzējuma pretrunas. Sabiedrībā ir kritiski paaugstinājies savstarpējās neiecietības, dusmu un niknuma līmenis.

Valdības pieņemtos lēmumus, kas faktiski sadala cilvēkus vakcinētajos un nevakcinētajos, tiem piešķirot būtiski atšķirīgas tiesības, daļa sabiedrības uztver kā klaji segregējošus. Vienalga, ar kādiem nodomiem šie lēmumi pieņemti, tie būtiski pasliktina sabiedrības kopējo mentālo veselību, kas var ļoti sāpīgi atspēlēties nākotnē. Skatoties uz policijas rīcību Mārupē, tās atskaņām sociālajos tīklos un lietotajām leksiskajām konstrukcijām, ar skumjām jākonstatē, ka šī nākotne jau ir pienākusi.

Emīls Buiķis: “Esmu pret antivakseriem, bet ir jāizdomā vai dzīvojam tiesiskā valstī, jo šobrīd tā neizskatās. Bāros var pulcēties simti, bet par pāris desmitu pulcēšanos tie tiek gāzti zemē un izmantots elektrošoks. Piedošanu, bet tas izskatās nožēlojami. PS: Pirms uzbrūkat - esmu vakcinējies.”

Jānis Melderis: “Paldies, Valsts policijai par labi paveikto darbu. Lūdzu, sākiet kontrolēt masku izmantošanu tirdzniecības centrā, jo katram piektajam tā ir zem deguna.”

Jurģis Liepnieks: “Jūs ziniet manu attieksmi pret vakcinēšanos, pret idiotiem utt, bet policijas rīcība Mārupē ir totāli un pilnīgi nepieņemama. Pārspīlēta spēka lietošana pilnīgi nevainīga barbekjū izklīdināšanā. Un tas laikā, kad tādi notiek visapkārt.”

Katrs pats var viegli iedomāties, kāda planetāra histērija pārveltos pār visu zemeslodi (bez mazākā pārspīlējuma), ja šādā veidā policisti aizturētu jau piesauktā “Praida” dalībniekus. Taču, ja aizturētie ir šķiriski sveši (kā tviterī ierakstīja kāda Madara: “un šie cilvēki ir starp mums...”) un nav ierakstīti aizsargājamo grupu sarakstā (kā praidisti vai melnādainie), tad pret viņiem drīkst izlādēt visu aizturēto niknumu, neapmierinātību un uzkrāto stresu, nebaidoties zaudēt empātiska, iekļaujoša un progresīva cilvēka tēlu savās paštīksminošajās acīs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā