Krievijas konsulāta darbinieks Liepājā draud Latvijai līdzīgi kā Putins Ukrainai

Internetā parādījies ieraksts, kurā Krievijas konsulāta darbinieks Liepājā protestētājiem pret Krievijas iebrukumu Ukrainā draud tieši tādiem pašiem vārdiem, kā Putins savā 21. februāra uzrunā draudēja Ukrainai.
Krievijas konsulāta Liepājā darbinieks draud piketētājiem, ka pavisam drīz mēs (Krievija) noteiksim, ko sodīt, par ko sodīt un kā sodīt ©Ekrānšāviņš

Šis ieraksts veikts acīmredzot dažas dienas pēc kara sākuma, jo Krievijas konsulāta darbinieks, iznākot no konsulāta ēkas Liepu ielā, tieši pretī Piejūras parkam, vēršas pie piketētājiem ar vārdiem (krievu valodā): “Kungi... labvakar! Tad tā. Vakar Rīgā tika apgānīts piemineklis (acīmredzot domāta Okupācijas pieminekļa pamatnes nokrāsošana Ukrainas karoga krāsās), un ļoti jau negribētos, lai kaut kas tamlīdzīgs notiktu mūsu dzimtajā pilsētā. (Jau skaļākā balsī un draudīgākā tonī.) Esmu šeit atnācis, lai brīdinātu jūsu līdzgaitniekus. Ja Liepājā tāda situācija atkārtosies, tad vainīgie tiks sodīti... Skaidrs?... Bet tagad jums jauku vakaru!”

Kāpēc man šis ieraksts šķita plašākas ievērības vērts? Šajā konsulāta darbinieka performancē jāpievērš uzmanība vairākiem momentiem. Tiek piesaukti kaut kādi “līdzgaitnieki”. Šis redzējums precīzi atbilst Kremļa naratīvam, ka pret Krievijas agresiju Ukrainā iestājas nevis katrs normāls, sapratīgs un morāli neapmaldījies cilvēks, bet gan kaut kāda šaura “nacionālistu” grupa, kuras “līdzgaitnieki” rīko šīs “provokācijas”. Tajā skaitā piketēšanu pret šo iebrukumu.

Taču galvenais, uz ko jāvērš uzmanība, ir šis drauds - vainīgie tiks sodīti! Ar vainīgajiem tiek saprasti šie “līdzgaitnieki”. Uzreiz gribas, kā slavenajā filmā par Štirlicu, precizēt: un no šīs vietas, lūdzu, detalizētāk! Kādā veidā viņi tiks sodīti, un galvenais - kas viņus sodīs? Atrunas, ka par pieminekļu apgānīšanu arī Latvijas Krimināllikumā ir pants un Latvijas policija var sodīt, šajā gadījumā neiztur kritiku, jo visa šī darbinieka runa bija ieturēta gluži citā tonalitātē. Mēs sodīsim tos, kurus uzskatīsim par vajadzīgu sodīt. Šī tonalitāte pilnībā saskanēja ar to vēstījumu, kuru 21. februārī savā televīzijas uzrunā translēja Krievijas diktators Putins.

Atsevišķi būtu jārunā par Krievijas konsulāta ēkas Liepājā tālāko likteni pēc tam, kad karš būs beidzies un Krievijai būs jāatlīdzina Ukrainai un visai pasaulei šīs Putina neprātīgās avantūras radītie zaudējumi. Konsulāts atrodas Liepu ielā (pirmā līnija pie jūras), ekskluzīvā rajonā un ēkā / Bens Latkovskis

Kad tajā neaizmirstamajā pirmdienas vakarā klausījos Putina runu, kurā viņš pamatoja Ukrainas valstiskuma likvidācijas nepieciešamību, tieši frāze - visi “nacistiskie” noziedznieki un pirmām kārtām tie, kuri vainojami Odesas traģēdijā 2014. gada maijā, mums ir labi zināmi un tiks bargi sodīti - kļuva par to “pēdējo pili”, kura man noņēma pēdējās šaubas par kara neizbēgamību.

Šī frāze arī nepārprotami iezīmēja Putina ieceres pēckara Ukrainā, ja viss būtu noticis kā plānots. Proti, ja Ukrainas armija būtu pajukusi, valsts pārvaldi būtu pārņēmusi panika un haoss, ja prezidents Zelenskis būtu bēdzis vai arestēts un svētdien Kreščatikā būtu notikusi uzvaras parāde (iebrukums sākās ceturtdien). Tādā gadījumā jau nākamajās dienās un nedēļās sāktos plašas paraugprāvas visā Ukrainā pret “nacistiem” ar Krievijas judikatūrā tik iecienīto safabricēto “pierādījumu” bāzi un iebiedējoši bargiem sodiem.

Tas, ka Ukrainas valsts pārvaldes struktūras, armija un Zelenskis nodemonstrēja apbrīnojamu saliedētību un saskaņotu darbību, Putinam neapšaubāmi bija pārsteigums. Par to liecina viņa izbrīna pilnais aicinājums Ukrainas militārajai vadībai pirmajās dienās pēc iebrukuma - ko jūs vēl gaidāt? Ņemiet varu savās rokās! Pārņemiet to no tiem nacistiem un narkomāniem!

Krievijas konsulāta Liepājā darbinieka uzvedība un izteikumi liecina, ka tobrīd (kara pirmajās dienās) viņš bija pilnīgi pārliecināts, ka pavisam drīz arī Latvijā tiks patriekta “nacistu un narkomānu” valdība un tās vietā Rīgā būs Ždanokas “valdība”, bet Liepājā, tāpat kā agrākajos, viņam tik tīkamajos padomju laikos, Krievijas armijas bāze. Tāds bija plāns, ja Ukrainā viss būtu gājis kā smērēts.

Šajā videoierakstā ārkārtīgi skaidri parādīts tas, uz ko cer visu nokrāsu krievu šovinisti un impēristi. Visa šī darbinieka izturēšanās un tonis pauž neslēptu kundziskumu un augstprātību. Pagaidām mēs vēl ar jums runājam pieklājīgi - kungi un labvakar, bet drīz viss principiāli mainīsies. Tā ka gatavojieties. Jauku vakaru, kas šādās reizēs tiek teikts ar neslēptu sarkasmu. Pat nav vērts pieminēt, ka, ja reiz šim darbiniekam Liepāja ir dzimtā pilsēta, tad savos 40+ gados jau nu noteikti ir iemācījies latviešu valodu, bet neies jau tajā runāt. Pierodiet, pierodiet, kungi, pie jaunās kārtības, kura drīz būs.

Skaidrs, ka šis tonis būtu kļuvis tikai arvien kundziskāks un augstprātīgāks, ja Krievijas iebrukums Ukrainā būtu attīstījies pēc Kremļa scenārija. Par laimi, Ukrainas armijas varonība norāva šos plānus, bet to piepildīšanās draudi vēl nav pilnībā novērsti.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā