Jāizmanto iespēju logs. LKS un citas rašisma izpausmes jāaizliedz ar likumu

Eiroparlamenta deputāte Sandra Kalniete raksta: “Vēsturē lielās un mazākās lietās ir iespēju logi. Tāds iespēju logs ir pašlaik, kad bez lielas starptautiskas uzmanības vai drošības apdraudējuma no Krievijas var nojaukt Uzvaras pieminekli. Lēmums jāpieņem tagad, un tas jānojauc. To saglabāt ir necieņa pret mūsu tautas vēsturi.”
©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Piedosim Briselē dzīvojošajai Kalnietei okupekļa nosaukšanu par “Uzvaras” pieminekli. Uzskatīsim to par neveiklu pārteikšanos. Attīstīsim domu tālāk. Ja reiz Putins ir nolēmis revidēt PSRS salīdzinoši miermīlīgā sabrukuma rezultātus un mēģina tos pārskatīt Krievijai par labu, tad nekas netraucē arī mums izmantot situāciju un labot iekavēto. Par okupācijas pieminekli ir skaidrs. Tas jānojauc, un katra diena, kurā šis Latvijas kauna un pazemojuma simbols stāv savā vietā, ir apdraudējums Latvijas un latviešu tautas ilgtspējai. Diskusijas par šo jautājumu ir tikai Latvijas politiskās šķiras gļēvulības un pērkamības apliecinājums. Taču ir jāiet tālāk.

Ir saknē jāiznīcina un jāpasludina ārpus likuma visas nacistiskās, fašistiskās organizācijas, kuras piekopj tā dēvēto rašisma ideoloģiju (no vārdiem russia + fascism). Pie viena būtu jāaizliedz komunistiskā (marksistiski/ļeņiniski/staļiniskā) ideoloģija. Šeit nevajadzētu uzklausīt nekādas apelēšanas pie demokrātijas, vārda brīvības un citām liberālajām vērtībām, jo rašisms, tāpat kā komunisms un jebkurš cits nacisma paveids, neparedz nekādu demokrātiju, brīvību un citas liberālisma izpausmes. Šī absurdā iecietība pret tādām ideoloģijām, kuras iecietību neatzīst, arī ir novedusi pasauli līdz trešā pasaules kara slieksnim. Turpināt šo absurdo politiku ir vienkārši idiotisms. Pat ne noderīgais, bet gan noziedzīgais.

Kas būtu jādara? Vispirms jāaizliedz un kā ekstrēmistiska organizācija ārpus likuma jāpasludina rašistiskā partija Latvijas Krievu savienība (LKS). Nekādas piedalīšanās Saeimas vēlēšanās. Nekādas iekļaušanas vēlētāju aptaujās un partiju reitingos. Nekādas legālas publicitātes. LKS jābūt tādam pašam statusam kā, teiksim, hitlerjūgendam vai NSDAP. Rašisms ir jāpielīdzina hitleriskajam nacismam, lai kā vienam otram tas nepatiktu. Savukārt LKS līderu izteikumi un rīcība ir rūpīgi jāizmeklē - vai tajos nav atrodamas krimināli sodāmas darbības. Kara laikā maigums pret politiskajiem ekstrēmistiem, kuru ekstrēmisms ir pretrunā valsts drošībai, nav pieļaujams.

Ir nekavējoties jāpārskata likumdošana, lai būtu pamats bargi krimināli sodīt tādus nodarījumus, kāds nupat plaši izskanēja saistībā ar “Bolt” taksometru, kad rašistiski noskaņots taksometra vadītājs uz aizrādījumu, lai salonā netiktu atskaņota PSRS himna, pret pasažieri pacēla roku. Vai varat iedomāties situāciju Izraēlā, kurā taksometra vadītājs salonā atskaņo Horsta Vesela dziesmu un uz pasažiera aicinājumu to izslēgt pasažieris dabū pa kaklu? Diemžēl tiktāl savā “iecietībā” (lasi: gļēvulībā) pašu mājās esam nonākuši. Tam ir nekavējoties jādara gals. Likumdošanas normatīvie akti jāpapildina ar bargiem sodiem par jebkādām rašisma izpausmēm.

Atsevišķs stāsts ir par situāciju iekšlietu sistēmā. Tur, tāpat ka pirms 30 gadiem, ir visai sarežģīta situācija. Tur joprojām ir samērā daudz rašisma ideoloģijas piekritēju. Taču jādomā, ka viņu nav vairākums. Vienmēr obligāti jāatceras, ka etniskais krievs automātiski nenozīmē rašistu. Gribētos ticēt, ka vairums Latvijā dzīvojošo etnisko krievu ir Latvijas patrioti, nevis rašisti, tāpēc pret pēdējiem nevar būt ne mazākās iecietības.

Diemžēl liela problēma ir tā, ka šajā Latvijas valstij un tautai kritiskajā brīdī iekšlietu sistēmas galvgalī atrodas absolūti šim laikam nepiemērots cilvēks. Nepiemērots tieši no ideoloģiskā aspekta. Es netaisos apspriest - cik laba vai slikta ir Golubevas kundzes ideoloģiskā pozīcija. Vienā situācijā tā var būt laba, citā slikta. Kara apstākļos viņas kreisi liberālā ideoloģiskā sānsvere kļūst vairāk nekā bīstama. Tā ir kļūda, kas nekavējoties jālabo. Nav šaubu, ka partiju apvienībā “Attīstībai/Par!” ir pietiekami daudz patriotiski noskaņotu cilvēku, kuri valstiskās intereses stāda augstāk par savām šauri partejiskajām. Viņiem būtu mierīgi, bez liela politiska trokšņa Golubevas vietā jāizvirza laikmetam piemērotāka persona.

Atgriezīsimies pie Kalnietes pieminētā “iespēju loga” un Putina uzsāktās vēstures revīzijas. Ja Ukrainā pilnā sparā plosās īsts, “karstais” karš, tad citur bijušajā PSRS okupācijas zonā tas notiek “aukstajā” fāzē. Izlikties, ka nekas jau nenotiek, dzīvosim tāpat kā agrāk un nekādu proaktīvu rīcību neveiksim, nozīmē ne tikai neizmantot šo “iespēju logu”, bet gan pieļaut neiedomājami rupju kļūdu, kas, kā liecina vēsture, ir vēl sliktāk nekā izdarīt noziegumu. Latvijas valsts un latviešu tautas nākotnes vārdā mēs to nedrīkstam pieļaut. Iespēju logs jāizmanto, cik plaši vien iespējams.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā