Cik ilgi vēl Latvijas tiesībsargājošā sistēma piecietīs rašistu "naida runas" Latvijā?

Kāds populārs Latvijas tiktokeris, kurš ar savām neslēptajām naida runām pelna naudu (vārda burtiskajā nozīmē) sociālajā tīklā “Tik-tok”, publicējis savu kārtējo iestudējumu.
Šis tiktokeris regulāri publicē video, kuri varētu tikt kvalificēti kā naida runas, ja vien Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm būtu reāla, nevis deklaratīva vēlme izskaust šādas naida runas ©Ekrānšāviņš

Šoreiz šis neslēptais rašists atļāvās izņirgāties ne tikai par kādu ātrās ēdināšanas uzņēmuma “McDonald’s” darbinieku, bet arī par pašu šo uzņēmumu. Vēl vairāk. Šis tiktokeris jau labu laiciņu ņirgājas par latviešu tautu un Latvijas valsti, kuras tiesībsargājošās struktūras līdz šim bijušas nepiedodami kūtras, lai aizstāvētu savas valsts iedzīvotājus no dažādām rašisma ņirgu izpausmēm.

Šis personāžs, kurš savā “Tik-tok” kanālā uzdodas par Dimku, vispirms savā kanālā publicējis video, kurā viņu “McDonald’s” neesot apkalpojuši, jo viņš pasūtījumu veicis krievu valodā. Nākamajā dienā viņš atkal devies uz šo ātrās ēdināšanas uzņēmumu, kur viņu laipni sagaidījis uzņēmuma administrators, kurš apsolījis darbinieku, kurš Dimku neesot apkalpojis, sodīt, bet pašam skandāla organizētājam izsniedzis divus bezmaksas porciju kuponus. Taču ar šo epizodi rašists neapmierinājās un nākamajā dienā atkal devās uz savu “morālā terora” objektu, kur atklājis, ka “McDonald’s” administrators ar krieviski nesaprotošo darbinieku esot tikai aprunājies, bet nav uzrakstījis “apsolīto protokolu”. Dimka solījis tā to lietu neatstāt un panākt darbinieka sodīšanu.

Pēc šī raksta publicēšanas “McDonald’s” iesūtīja savu situācijas skaidrojumu: “Visiem “McDonald’s” restorānu darbiniekiem Latvijā ir brīvi jāpārzina latviešu valoda. Tas ir noteikts Latvijas likumdošanā un ir saskaņā ar iekšējo darba politiku, ko noteicis SIA “Premier Restaurants Latvia”, kas pārvalda “McDonald’s” darbību Latvijā. Informācija, ka mūsu darbiniekam ir piemērots sods par nesazināšanos ar viesiem citā valodā, ir pilnībā nepatiesa.”

Visa šī epizode nemaz nav tik bezbēdīga, kā pirmajā brīdī varētu likties. Šī Dimkam nav pirmā reize. Viņš šo tēmu - krievu valodas lietojumu apkalpojošajā sfērā - padarījis par savu jājamzirdziņu. Vai, pareizāk sakot, zelta āderi. Šis tiktokeris ļoti mierīgā un ārēji pieklājīgā formā pilnīgi nepamatoti terorizē (bez jebkādām pat mazākajām pēdiņām) Latvijas iedzīvotājus un dažādus uzņēmumus, pieprasot viņam sniegt pakalpojumus krievu valodā, kas Latvijā no juridiskā aspekta ne ar ko neatšķiras no somāliešu valodas.

Atgādinu - Latvijas Satversmes 4. pants: “Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda.” Savukārt Valsts valodas likuma 5. pants: “Ikviena cita Latvijas Republikā lietotā valoda, izņemot lībiešu valodu, šā likuma izpratnē ir uzskatāma par svešvalodu.”

Kad kāds pret Dimkas svešvalodu izturas ar, viņaprāt, nepietiekamu cieņu, šis personāžs rīko skandālu pēc leģendārās Vladimira Ļeņina formulas - pēc formas pieklājīgi un izturēti, bet pēc būtības - klaji ņirgājoties. Daudzi šim teroram padodas un mīļā miera labad izpilda morālā terorista prasības, kā konkrētais “McDonald’s”.

Diemžēl Latvijas tiesībsargājošās struktūras šādiem rašistu teroristiem joprojām ļauj brīvi darboties, lai gan Iekšlietu ministrija joprojām ir tās pašas politiskās apvienības - “Attīstībai/Par!” - pārraudzībā, kura solīja aktīvi cīnīties pret dažādām naida runas izpausmēm mūsu valstī. Latvijā, kurā padomju okupācijas rezultātā ir stipri deformēta etniskā vide, šādas naida runas, kurās notiek centieni apstrīdēt Latvijas Satversmes punktu par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, būtu īpaši rūpīgi jāizskauž.

Ne velti arī Saeimas deputātu svinīgajā zvērestā/solījumā, kuru viņi dod, juridiski apstiprinot vēlēšanās iegūto mandātu, ir iekļauts apliecinājums stiprināt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu. Acīmredzot ir kāds fundamentāls pamats šim Satversmes punktam pievērst īpašu uzmanību, ja reiz tas ir iekļauts Saeimas deputāta svinīgajā zvērestā/solījumā.

Tāpat nevar nepamanīt, ka kopš Krievijas neprovocētā iebrukuma Ukrainā starpnacionālā spriedze Latvijā ir būtiski pieaugusi, tāpēc šādu naida runu izplatīšana būtu jāizskauž jau pašā iedīglī. Līdz ar to jautājums Latvijas Iekšlietu ministrijai, Valsts policijai, Ģenerālprokuratūrai, Valsts drošības dienestam - cik ilgi vēl Latvijas tiesībsargājošā sistēma piecietīs šādas pret Latvijas Satversmi vērstas naida runas? Kad Latvijas pilsoņu sirdsmieru vairs nebojās šādu morālo teroristu/skandālistu publiski iestudējumi?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā