Kremlis aktivizē savus noderīgos idiotus ar MAGA cepurītēm. Tas ir, trampistus.

Ziņa, ka Polijā nokritusī, un divu cilvēku dzīvības paņēmusī raķete, iespējams, bijusi Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēku raidīta, izraisījusi nebijušu aktivitāti ASV noderīgo idiotu kopienā, kurus vieno sarkanās MAGA (Make America Great Again) cepurītes.
Dedzīgā trampiste un ne mazāk dedzīgā “QAnon” sazvērestības sludinātāja Mārdžorija Teilore Grīna priekšvēlēšanu sapulcē Siu pilsētā, Aijovas pavalstī draud “nedot ne peniju Ukrainai, ja republikāņi pārņems Kongresu”. ©Ekrānšāviņš

Donalds Tramps juniors uzdeva vēlamo toni dziesmai, kuru dziedāt sava tēva fanu kluba biedru kopkorim. Lūk, viņa ieraksts tviterī: “Ja reiz Ukrainas raķetes tiek raidītas pret mūsu NATO sabiedroto Poliju, vai tad mēs nevaram tagad vismaz apturēt miljardu tērēšanu viņu apbruņošanai? (Since it was Ukraine's missile that hit our NATO ally Poland, can we at least stop spending billions to arm them now?)”

Grūti spriest, vai ar šo ierakstu viņš godam atstrādā katru no Maskavas saņemto centu, vai vienkārši ir dumjš pēc savas būtības, tomēr nevar noliegt, ka viņam izdevās sekmīgi “palaist vilni”, kura mērķis ir, ja ne apturēt ASV militāro un finanšu atbalstu Ukrainai, tad vismaz to būtiski ierobežot. Šo rindiņu rakstīšanas brīdī šis ieraksts jau ieguvis gandrīz 100 000 tīkšķu, un nav šaubu, ka šo simbolisko robežu pārsniegs, jo trampistu nometnē aicinājumi ierobežot atbalstu Ukrainai skan jau sen.

Atcerēsimies dedzīgās trampistes un ne mazāk dedzīgās “QAnon” sazvērestības sludinātājas kongressievietes no Džordžijas pavalsts Mārdžorijas Teilores Grīnas izteikumus 4. novembrī, priekšvēlēšanu sapulcē Aijovā, kad viņa draudēja “nedot ne peniju Ukrainai, ja republikāņi pārņems Kongresu”. Tāpat mulsinoši bija Pārstāvju palātas republikāņu mazākuma līdera Kevina Makkartija izteikumi, kuros viņš solīja republikāņu uzvaras gadījumā pārskatīt esošo Ukrainas finansēšanas kārtību. Proti, vairs nedot prezidentam tukšu čeku, kurā viņš it kā varot ierakstīt jebkuru summu, kas gan īsti neatbilst patiesībai.

Par laimi Ukrainai, Latvijai un visai civilizētajai pasaulei ASV vidustermiņa vēlēšanās republikāņi gaidāmo pārliecinošo uzvaru neguva. Nekāds “sarkanais cunami” nebija vērojams. Lai arī republikāņiem izdevās iegūt minimālu pārsvaru Pārstāvju palātā, tomēr šis pārsvars ir tik niecīgs, ka diez vai viņiem izdosies būtiski bloķēt palīdzību Ukrainai un tādējādi attaisnot uz viņiem liktās Putina & Co cerības.

Tomēr situācija nav tik bezrūpīga kā varētu domāt. Ko ar to gribu teikt? Vidustermiņa vēlēšanu priekšvakarā un pirmajās dienās pēc šo vēlēšanu provizorisko rezultātu paziņošanas vairums politisko apskatnieku, runājot par šo rezultātu iespējamo ietekmi uz atbalstu Ukrainai, izteica visai pārliecinošus minējumus, ka neatkarīgi no rezultātiem, lielas izmaiņas šajā jautājumā nav gaidāmas, jo arī republikāņu nometnē netrūkst dedzīgu Ukrainas atbalstītāju un Putina nīdēju. Turklāt republikāņi tradicionāli ir lieli ASV militāri rūpnieciskā kompleksa atbalstītāji, tāpēc kaut vai šī iemesla dēļ veicinās ASV ieroču pasūtījumus Ukrainai.

Taču 15. novembrī ASV ziņu portālā “Axios” parādījās raksts, kurā teikts, ka vairāk kā ducis ietekmīgu republikāņu partijas organizāciju, domnīcu - “Americans for Prosperity”, “The Heritage Foundation”, “FreedomWorks”, “Conservative Partnership Institute”, “America First Policy Institute” un citas - nosūtījušas vēstuli abu Kongresa palātu līderiem - Nensijai Pelosi un jau pieminētajam Kevinam Makkartijam ar aicinājumu nesteigties ar kārtējo liela apjoma Ukrainas palīdzības paketes pieņemšanu. “Jebkurai jaunai palīdzības paketei jābūt rūpīgi izdiskutētai, pārbaudītai un par to būtu jābalso 118. kongresam (tas ir tam, kurš sanāks uz savu pirmo sēdi tikai nākamgad, B.L.),” teikts vēstulē.

Šī vēstule ir ļoti nopietns mēģinājums torpedēt vai vismaz uz laiku aizkavēt palīdzības plūsmu Ukrainai, kas šajā saspringtajā situācijā var radikāli mainīt svaru kausus karadarbības frontēs. Runa ir par kārtējo palīdzības paketi Ukrainai 38 miljardu dolāru apjomā, ko Kongresam jau pieprasījis Baltais nams. No šīs summas 21,7 miljardi paredzēti tiešai militārai palīdzībai, 14,5 miljardi Ukrainas administratīviem izdevumiem. Zinot Putina režīma nesatricināmo pārliecību, ka visus jautājumus var atrisināt ar naudas vai draudu (vai šo abu instrumentu kombinācijas) palīdzību, nav šaubu, ka milzu resursi tiek tērēti šādu vēstuļu iniciēšanai un raksta sākumā minēto “viļņu” palaišanai. Lai tikai apturētu ASV palīdzību, kas ir galvenais avots Ukrainas pretestības nodrošināšanai.

Jāatzīst, ka pamats šādiem “viļņiem” jau ir sagatavots. Republikāņu partijas trampistu spārnā sen gruzd neapmierinātība ar plašo palīdzību Ukrainai. Izolacionisti un kustības “Amerika pirmajā vietā” aktīvisti atklāti izrāda savu īgnumu par to, ka situācijā, kad siena uz ASV dienvidu robežas vēl nav uzbūvēta un nelegālā imigrācija pārtraukta, ASV Kongress piešķir desmitiem miljardu kaut kur tālu Eiropā esošai Ukrainai. Par šo naudu varētu desmit sienas uzcelt. Kāpēc eiropieši paši neatbalsta sev blakus esošo Ukrainu? Kāpēc tas jādara mums, amerikāņiem, jautā cilvēki ar sarkanajām MAGA cepurītēm galvās un ne tikai viņi vien.

Nav noslēpums, ka arī Latvijā netrūkst pietiekoši liels skaits Trampa fanu, taču interesanti, ka mūsu trampistiem ir pilnīgi pretēja pārliecība un redzējums attiecībā uz ASV palīdzību Ukrainai. Mūsu trampisti ir nez kur saklausījušies stāstus, ka Baidena administrācija Ukrainai neko nedodot, lendlīzes akts neesot iedarbināts un ASV demokrātu partija ar Baidenu priekšgalā esot visīstenākie Putina pūdeļi.

Tiesa, viņi nevar citēt nevienu redzamu republikāņu politiķi, kurš paustu pretējus uzskatus tiem Trampa juniora, Teilores Grīnas un Makkartija izteikumiem, kurus šeit jau pieminēju. Nav atrodami izteikumi, ar kuriem šie trampisti paustu sašutumu par to, ka Baidena administrācija Ukrainai devusi tik maz. Piešķīrusi palīdzību “tikai” 65,9 miljardu dolāru apmērā (tas ir tik, cik Ukrainai piešķirts līdz šim).

Nav dzirdēts, ka viņi teiktu - ja pie varas būtu Tramps, tad palīdzība pārsniegtu 100 miljardus. Mēs būtu daudz dāsnāki. Viņiem ir cita retorika - ja Baltajā namā sēdētu Tramps, tad vispār nekāda kara nebūtu. Atvainojiet, bet tā jau nu ir tīrā demagoģija no sērijas - ja būtu bijis tā, tad tagad būtu šitā...

Patiesības labad jāatzīst, ka liela daļa “saprātīgo” republikāņu pieslejas šai trampistu izolacionisma retorikai tikai dēļ atrašanās opozīcijā nīstajam Baidenam. Ja viņi būtu pozīcijā, tad, iespējams, tie paši politiķi neaicinātu skopoties ar palīdzību Ukrainai. Tiesa, to par 100% nevar zināt.

Realitātē palīdzību Ukrainai šobrīd cenšas bremzēt tieši republikāņi, it īpaši trampistu spārns. Tāpēc arī pie mums Latvijā jūsmot par Trampu un piebalsot trampistiem nozīmē piebalsot Putinam un viņa vietējiem faniem. To nekad nevajadzētu aizmirst.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā