Pieaug bažas, ka Kremļa terorists atombumbu vietā var ķerties pie tradicionālākām metodēm – indēšanas

Autoritatīvais, labi informētais izdevums “Politico” publicējis rakstu, kurā teikts, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācijā pieaugot bažas par Krievijas plāniem lietot Ukrainā ķīmiskos ieročus.
Militārās vienības “Vagner” pārstāvis nodod vijoles futrālī ievietotu dižāmuru ar asiņainu rokturi, lai to nogādātu Eiroparlamentā kā simbolisku vēstījumu. Pirms dažām nedēļām internetā tika izplatīts šaušalīgs video, kurā, ar šādu veseri sadragājot galvaskausu, “vāgnerieši” sodīja ar nāvi kādu, viņuprāt, nodevēju ©Ekrānšāviņš

Nesenajā G-20 valstu sanāksmē Indonēzijā Krievijai salīdzinoši draudzīgā Ķīna asi nosodīja kodolieroču lietošanas iespējamību. Vispār. Vienalga kur. Tiek uzskatīts, ka Krievijas diktators Putins Ķīnas līderi Si Dziņpinu respektējot un viņā ieklausoties. Tāpēc tagad Kremlis izskatot iespēju iesākumā pamēģināt mazāk satraucošus masu iznīcināšanas ieroču veidus - ķīmiskos, raksta “Politico”.

Kā norāda izdevuma avoti Baltajā namā un Pentagonā, runa varētu būt par līdzīga veida ķīmiskajiem ieročiem, ar kādiem savulaik tika indēts Kremļa opozicionārs Aleksejs Navaļnijs. Tātad “Novičok” tipa nervu sistēmu paralizējoša viela. Patiesības labad, izdevums atzīst - ASV rīcībā nav tiešu izlūkdienestu datu, kuri liecinātu par jau konkrēta šāda ķīmiskā uzbrukuma gatavošanu. Tie pagaidām tiekot izskatīti tikai varbūtības līmenī.

Tikmēr trešdien Eiroparlaments ar pārliecinošu balsu vairākumu - 494 balsīm par, 58 balsīm pret un 44 atturoties - pieņēma lēmumu atzīt Krieviju par terorismu atbalstošu valsti. Lai arī varētu domāt, ka šis lēmums, atbilstoši Putina ielu huligāna loģikai, tikai vēl vairāk atraisa viņa rokas (ja jau jūs mani nosaucat par huligānu, teroristu, tad tā arī rīkošos), patiesībā no tā, kā bandītu nosauc, viņa uzvedība nemainās. Secība ir cita. Vispirms teroristiska rīcība un tikai pēc tam viņa nosaukšana šajā vārdā, nevis otrādi. Pat ja ES pret Putinu un Krieviju turpinātu izturēties ar valstisku godbijību, tad tas Putina gatavību izmantot teroristiskas metodes ne par mata tiesu nemazinātu.

Ja kādam pasaulē vēl bija kaut minimālas ilūzijas par to, kas ir Putins - vai nu cienījams valsts prezidents, ar kuru jātiekas, jārunā un jāmeklē vienošanās citu valstu prezidentiem un godājamu organizāciju vadītājiem, vai arī bandīts, terorists, kurš pēc iespējas ātrāk jāpadara nekaitīgs, tad šajās dienās šīs ilūzijas centās izklīdināt pati Krievija. Vispirms Ukrainā turpinājās masveida Krievijas raķešu apšaudes, kuru mērķis ir sagraut kritiski svarīgu infrastruktūru, lai civiliedzīvotājiem sagādātu neciešamus dzīves apstākļus, kas juridiski ir neapšaubāms kara noziegums.

Lai izklīdinātu pēdējās šaubas par Putina režīma teroristisko raksturu, vakar tika izplatīts video, kurā viens no režīma centrālajiem balstiem - militārās vienības “Vagner” pārstāvis - kādam Krievijas pārstāvim ES struktūrās nodod vijoles futrāli, kurā ievietots dižāmurs ar asiņainu rokturi. Tuvākā palielinājumā redzams, ka uz vesera metāliskās daļas ir iekodināts šīs vienības logotips. Šis dižāmurs tiek nodots ar vēlējumu to nogādāt Eiroparlamentā. Kā simbolisku vēstījumu.

Atgādinu, ka pirms dažām nedēļām internetā tika izplatīts šaušalīgs video, kurā, ar šādu veseri sadragājot galvaskausu, “vāgnerieši” sodīja ar nāvi kādu, viņuprāt, nodevēju. Jaunais vēstījums Eiropai ir nepārprotams - ar šādu dižāmuru tiks sadragāts ikviena eiropieša galvaskauss, kurš uzdrīkstēsies mums stāties pretī un traucēt.

Jāsaprot, ka pasaule Putina personā ir saskārusies ar līdz šim nebijuša mēroga eksistenciālu problēmu. Tas šausmu un ciešanu apjoms, kādu nākotnē varētu ģenerēt Putina režīms, ir prātam neaptverams. Tas ir tik šausminošs, ka Rietumi joprojām to cenšas nelaist savā apziņā. Joprojām globālie aktīvisti, kuri ir gatavi fanātiski, līdz pilnīgam spēku izsīkumam cīnīties par “taisnību”, “labāku nākotni”, “vienlīdzību” un citām augstām, bet abstraktām matērijām, no sava redzeslauka ir pilnībā izslēguši šo taustāmo ļaunumu, kuru iemieso Putins un viņa režīms.

Iespējamā klimata krīze, kurai būšot graujošas sekas pēc 50 un vairāk gadiem, joprojām uztrauc šo aktīvistu prātus nesalīdzināmi vairāk nekā daudz ticamākā pasaules uzspridzināšana vai noindēšana jau gluži pārskatāmā nākotnē. Tas, ka miljoniem cilvēku Ukrainā ziemas laikā ir atstāti bez ūdens, elektrības, apkures un ikdienas civilizācijas labumiem, vispār netiek ievērots, jo neiekļaujas vispārējā “cīņas par taisnīgumu” “lielajā stāstā”.

Bezvārdu aktīvisti ar dažādiem šķidrumiem aplej dižu mākslinieku gleznas un ar līmi pielīmējas pie muzeju sienām. Ne jau protestējot pret Putina teroru. Viņi protestē pret “garlaicību”. Pret šodienas mietpilsoniskās pasaules “vienaldzību”. Tāpēc jārīko revolūcija. Ar zupas burku pret Vinsentu van Gogu. Ne jau pret Putinu, ne jau pret Prigožina grupas “Vagner” dižāmuru. Pret viņiem ne. Pret van Gogu, Munku, Klimtu un citiem sevi aizstāvēt nevarošiem, jau sen kā mirušiem māksliniekiem. Tādi ir šie par “varoņiem” sevi uzdodošie narcisi.

Tas, ka šobrīd Katarā notiekošajā Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā futbolistiem neļaujot uz rokas uzsiet LGBTQ+ atbalstošas lentes, tiek plaši apspriests un komentēts. Vācijas futbola izlases spēlētāju fotogrāfija ar mutēm priekšā aizliktām rokām ir gandrīz uz visu “nopietno” izdevumu titullapām. CNN žurnālista neielaišana futbola stadionā, uz kuru viņš ieradies krekliņā ar LGBT simboliku, tiek rādīta un komentēta vēl un vēl. Centrālais šī brīža globālās politikas jautājums, spriežot pēc ziņu izlaidumu virsrakstiem, ir LGBT tiesību ierobežošana Persijas līča monarhijās.

Tikmēr Ukrainā ik dienas savas dzīvības atdod simtiem un tūkstošiem cilvēku, lai tikai labi paēduši, nekad dzīvē trūkumu un patiesas grūtības nejutuši jaunieši varētu turpināt izklaidēties (uzstāju tieši uz šādu apzīmējumu), “cīnoties” par taisnību, vienlīdzību, klimatneitralitāti un citām labām un pareizām lietām. Siltumā, komfortā, bez mazākā apdraudējuma vienalga kam. Par šiem ukraiņu īstiem cīnītājiem pat neiedomājoties. Ne mirkli.

Putins ir jāaptur jau tagad. Kamēr vēl nav par vēlu, jo, ja viņa neprātīgie plāni par ķīmisko vai atomieroču lietošanu netiks aplauzti jau iedīglī, tad pašreizējā gaušanās par to, ka tev neļauj ar LGBT simboliku tikt stadionā valstī, kurā ir pavisam cita sadzīves kultūra nekā tavā mītnes zemē, liksies, mazākais, zaimojoša. Tā šķitīs nožēlojama. Bet būs jau par vēlu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā