Krievijas kara vadoņi – Prigožins, Kadirovs – sarunājas neslēptā bandītu valodā

Karam Ukrainā ieilgstot, arvien kroplīgākas formas ieņem gan Krievijas kara vadoņu savstarpējā komunikācija, gan viņu komunikācija ar sabiedrību.
Prigožins, kā ieganstu izmantojot bruņojuma apgādes traucējumus, cenšas “nolēkt” no karadarbības Ukrainā, bet viņam to neviens nedomā ļaut ©Ekrānšāviņš

Kamēr pasaule gaida Ukrainas bruņoto spēku jau sen kā pieteikto pavasara/vasaras pretuzbrukumu, tikmēr Krievijas pusē arvien skaidrāk iezīmējas šī valstiskā veidojuma militāro vienību bandītiskais raksturs. Par neskaitāmiem kara noziegumiem, laupīšanām, izvarošanām, civiliedzīvotāju slepkavībām savākta plaša dokumentālo pieradījumu bāze, bet par attiecībām pašu karavadoņu starpā liecina viņu savstarpējā komunikāciju valoda.

Par Krievijas redzamāko publiskās politikas figūru pēdējā pusgada laikā kļuvis militāro algotņu grupējuma “Vagner” īpašnieks/vadītājs Jevgeņijs Prigožins. Viņš ik dienas izplata vairākus ierakstus savā “Telegram” kanālā, kur īpaši vārdus nemeklē, rupji lamājas, ar pēdējiem vārdiem “aplikdams” gan aizsardzības ministru Sergeju Šoigu, gan ģenerālštāba vadītāju Valēriju Gerasimovu, gan citus mazāka ranga darboņus. Netieši Prigožins noliek arī pašu Putinu, runādams par “kaprīzo punduru klubu” vai “kaprīzo vectētiņu klubu”, kurš vadot speciālo militāro operāciju.

Kopš Krievijā pilnībā pazudušas pēdējās, kaut niecīgākās preses brīvības paliekas, tur plaši uzplaucis “Telegram” kanālu un tā dēvēto “vojenkoru” tīkls. Tad nu caur šiem “Telegram” kanāliem un “vojenkoriem” notiek savstarpēja apmainīšanās “ar laipnībām” jeb, pareizāk sakot, attiecību kārtošana. Dosim vārdu pašam Prigožinam, kurš, stāvot blakus kritušo kaujinieku līķiem, burtiski kliedz:

“Tie ir vienības “Vagner” kaujinieki, kuri krituši šodien. Viņu asinis vēl gluži svaigas. Un tagad klausieties, jūs visi maitas (seko trīsstāvīgie lamuvārdi). Tie ir kādu tēvi, kādu dēli, un tie pidarasi, kuri mums nedod kaujas lādiņus, ellē dabūs rīt viņu iekšas. Jūs visi, (trīsstāvīgie...) dzirdiet! Mums trūkst kaujas munīcijas par 70%. Šoigu! Gerasimov! Kur (trīsstāvīgie...) kaujas lādiņi? Paskatieties uz viņiem (ar roku rāda uz gulošajiem līķiem).” Seko gara netulkojamu lamuvārdu tirāde. “Jūs sēžat dārgos klubos. Jūsu bērni bauda dzīvi un uzņem “You Tube” video. Jūs domājat, ka jūs esat šīs dzīves saimnieki. Jūs domājat, ka esat tiesīgi noteikt viņu dzīves (ar pirkstu rāda uz līķiem). [..] Viņi šeit ieradās kā brīvprātīgie un mirst, lai jūs varētu treknēt savos sarkankoka kabinetos. Atcerieties to.”

Līdzīgus informatīvos uzbrukumus aizsardzības ministrijai, ģenerālštābam Prigožins atļaujas katru dienu. Turklāt ne vienu vien. Katru dienu viņš publicē pat desmitiem video un audio reportāžu, kuros izkliedz savu neapmierinātību ar notiekošo frontē. No Kremļa puses nekāda publiska reakcija neseko, kas rada visdažādākos minējumus. Var runāt pat par zināmu Kremļa apjukumu, par kontroles un procesu vadāmības zudumu.

Viens no Putina varas saglabāšanas stūrakmeņiem ir pilnīga publiskas politikas iznīcināšana un tās aizvietošana ar absolūti vadāmu viltus politiku. Publiskā telpā darbojas vienīgi viltus partijas, viltus parlaments, viltus politiķi, kuri paklausīgi pilda prezidenta administrācijas noteiktās lomas. Visi, kas pretendē uz autonomu politisko subjektivitāti, atrodas vai nu cietumā kā Aleksejs Navaļnijs, Iļja Jašins, Vladimirs Kara-Murza, vai arī ārzemēs kā Mihails Hodorkovskis, Garijs Kasparovs un citi.

Prigožins acīmredzami pretendē uz zināmu politisko patstāvību, kas Putina Krievijā nozīmē spēli uz dzīvību un nāvi. Gluži kā bandītu Pēterburgas laikos 90. gados. Tikai tajos laikos vismaz formāli bija strikti nodalītas varas struktūras no bandītiskajām, bet tagad bandītu valodā runā pašas augšas. Savstarpējo rēķinu kārtošana - kurš kuru “nomočīs” - notiek visaugstākajā, valstiskajā līmenī.

Ukrainas pretuzbrukuma priekšvakarā Prigožins piedraudēja 10. maijā atstāt Bahmutu, ja no oficiālās bruņoto spēku virspavēlniecības puses nedabūs visu prasīto palīdzību. Novērotāji to tulkoja kā mēģinājumu laikus “notīties”, lai izvairītos no iespējamās militārās sagrāves kaujas laukā. Kremlis Prigožinam atbildēja ar Čečenijas līdera Ramzana Kadirova muti. Tajā pašā bandītu leksikā. Tikai trīsstāvīgo lamuvārdu vietā Kadirovs lieto parazītvārdu - don. Prigožina kliegšanas vietā Kadirovs atbild mierīgā, līdzsvarotā balsī:

“Esmu uzrakstījis vēstuli virspavēlniekam par to, ka esam gatavi ieņemt Bahmutu. Pagaidām vēl neieņemto teritoriju, don, mēs ieņemsim ar lielāko prieku. Žeņa [Prigožins] saka, ka ir ieņēmis cik tur tos kilometrus, bet tā, don, nav taisnība. Tu esi ieņēmis tos labākos [vieglāk ieņemamos] gabalus. Lai ieņemtu atlikušos smagākos gabalus, don, kā mēdz teikt, don, ir jāiet pēdējā kaujā. Tev tie ir 2x2 kvadrātkilometri, kas ir sarežģītāki nekā 90% teritorijas, don. Es kā stratēģis, don, teikšu, ka mums tos ieņemt nekādas grūtības nesagādās, don. Tu pats zini, kā mēs karojam. Tu stāsti, ka esi ieņēmis Popasnuju, don. Es tev oficiāli paziņoju, Popasnajas ieņemšanā, don, mēs piedalījāmies visi. Mēs visi tur bijām, un mūsu vienības ieņēma Popasnuju. Tāpat citās vietās, kur tev bija grūti un kad tev vajadzēja brālīgo plecu, don, tu vērsies pie čečenu brāļiem, don. Šodien, kad es paskatījos tavu pēdējo video, es izbrīnījos. Visi zina, kā mēs ņēmām Mariupoli, don. Visi zina, kā mēs ņēmām Popasnuju, don. Visi zina, kādi mums bija zaudējumi, don. Ar kaujas lādiņiem un bez lādiņiem. Mēs zinām, kā katrs ir karojis Sīrijā un citās vietās. Tā ka, cienījamie klausītāji, mūsu valsts prezident! Neuztraucieties. Mums ir pietiekami spēka nomainīt jebkuru, kuram nervi netur, don. Mēs ar aizsardzības ministriju jau esam sākuši izstrādāt savu stratēģiju, don, un tuvākajā nākotnē, don, mēs šo jautājumu atrisināsim, don. Es novēlu, don, lai mūsu prezidentam apkārt būtu cienījami cilvēki, kuri iztur jebkādu spiedienu, jebkurā situācijā turas līdz galam kopā ar mūsu prezidentu.”

Kadirovs Prigožinam skaidri pasaka, ka jebkurā brīdī ir gatavs nomainīt tos, kuriem “nervi netur”. Tiem, kuri nevar izturēt spiedienu, nav vietas starp cienījamiem cilvēkiem prezidenta apkārtnē. Nedaudz vēlāk Kadirovs publicē vēl skaidrāku vēstījumu Prigožinam:

“Neaizmirsti, Žeņa, ka mūs par cilvēkiem ir padarījis viens cilvēks. Tas ir Vladimirs Vladimirovičs Putins. Tāpēc mēs viņam esam parādā dzīvību. Tāpēc mēs, don, esam gatavi pierādīt, don, ka esam gatavi atdot dzīvību par viņu, lai attaisnotu viņa uzticību, don, un izpildīt visas viņa pavēles, don. Žeņa, tu, kamēr mēs nonāksim pozīcijās, don, paliksi aizsardzībā un aizstāvēsi jau ieņemtās pozīcijas. Tikai tad, don, kad mēs pāriesim uzbrukumā, tad mēs pateiksim, ko ar tevi darīt tālāk, don. Kur tev būs jāiet tālāk. Līdz tam mums ir pilnībā jāmaina situācija, don. Tu man vienmēr esi teicis, don, ka tu dzīvo pēc vīriešu likumiem, don. Tāpēc es tev pēc šiem likumiem saku: tev jādara tas, tas un tas. Ar tevi saistīsies cilvēki un visu paskaidros, don. Tas ir viens. Otrs. Vienībā “Vagner” ir ļoti drosmīgi, spējīgi karotāji, don. Ļoti svarīgi, mums nepieciešami cilvēki. Ja jūs paliksiet kopā ar mums, don, tad es jums apsolu, ka mēs dosim, don, vairāk [munīcijas]. Izveidosim labākus apstākļus nekā tagad un pacentīsimies, lai viss jums būtu augstākajā līmenī.”

Šajā Kadirova vētījumā uzkrītoša ir tonalitātes maiņa pēc neslēptajiem draudiem “ar tevi saistīsies cilvēki un visu paskaidros”. Kadirovs Prigožinam labākajās bandītu tradīcijās paziņo: vari netēlot “abižoto”. “Nolēkt” no kuģa un izstāties no “spēles” neviens tev neļaus. Tikai par savas dzīvības cenu. Pagaidām stāvi, kur stāvējis, un nelēkā uz priekšu vai atpakaļ.

Šī Prigožina un Kadirova publiskā domu apmaiņa skaidri demonstrē, par ko ir pārvērtusies Krievijas armija. Par vienu lielu bandītisku grupējumu. Kopš Atilas un Čingizhana laikiem šāda tipa karaspēki vēl nav uzvarējuši. Ja negribam, lai pasaule atkal grimst dziļā tumsībā, ir jādara viss iespējamais, lai šīs bandītu ordas apturētu, lai citur pasaulē iznīdētu jebkurus pat niecīgākos atbalsta iedīgļus šai bandītiskajai varai.

Tāpēc mums Latvijā jāvēršas ar vislielāko policejisko bardzību pret visiem Mamikina, Ždanokas & Co centieniem atrast kādu attaisnojumu Putina režīma noziegumiem. Ne mazākās tolerances Prigožina, Kadirova, Putina noziedzīgajam pasaules redzējumam. Tādai jābūt Latvijas pozīcijai.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā