Komentāri: Ar milzīgajām elektrības cenu svārstībām pelna miljardus. Uz mūsu rēķina

Komentē 14

Ha - PROTAMS, ka ir gan "daļā", gan baidās par savu mīļo "vietu" (aldziņu un bonusiem pat nevis par "neko", bet par slikta darīšanu tautai), gan - vienalga.

Kāda laba tauta, tāda brīnišķa valdība: lūk, "veiksmes stāsts"! ;))

30.janvāris Atbildēt

Pat kapitālisma citadelē Lielbritānijā valdība ar likumu noteikusi aizliegumu celt energoresursu cenas vairāk par 15% gadā, aizsargājot savas mājsaimniecības un ekonomiku. Kariņa un Levita valdībām tikmēr vissvarīgākais, man spriežot pēc viņu rīcības, bija sapotēt visiem ierēdņiem pr 80 miljoniem eiro sapirktās 6 miljonu Pfizer gēnu terapijas medikamentu injekciju devas un kurināt Saeimā, MK un oficiālajos medijos kovidhistēriju, kamēr elektrības un gāzes cenas biržas spekulanti, kuru cenas Latvijā neviens neregulēja un kas neko paši neražoja (Latvijā - Tet, Baltcom, Virši un vēl kādi 10 citi daudzi mazāk zināmi kantori), mākslīgi sadārdzināja biržas vairumtirdzniecības cenas Baltijas zonā nu jau par 100%, 200% un vairāk % gadā. Situācija šodienas Latvijā ir kā ASV Kalifornijā 2000.gadā, kad tur "liberalizēja enerģijas tirgu" un ENRON brokeri “liberalizētās biržas” spekulācijās pārdeva "nākotnes kontraktus", kas beidzās ar blackoutiem (elektrības atslēgšanu) ptērētājiem un veseliem reģioniem Kalifornijā. Latvijā notiks tieši tāpat kā Enron gadījumā, ja patreizējo uz bagātnieku ģimeņu saujiņu strādājošo Vienotības “koalīcijas valdību” tauta nepatrieks. Es redzēju kā Kariņš “rūpējās par valsti”: Pfizer vakcīnu tirgoņiem uzdāvinot dāsnus gandrīz 100 miljonus no Valsts kases (no kuriem 6 miljonus mRNS ģenētiskās injekcijas devu tagad jāmet laukā to vispārzināmo dzīvību apdraudošo nāvejošo blakņu dēļ), elektrības un gāzes Nordpool spekulantiem simtiem “Baltijas zonā neregulēto biržas cenu” miljoni bez saprtātīgiem cenas griestiem no pārējo iedzīvotāju maciņa (interesanti, kuri ir šīs “Zonas” autori, kur elektrības cenas ir četras reizes lielākas nekā Skandināvijā, Dānijā un Vācijā, kurām ir sava “ne-Baltijas zona” it kā brīvajā biržas tirgū- ka tik ne tie paši OIK nelieši vietējie Latvijas bāleliņi - darbs žurnālistiem izpētei), septiņkāršotās algas uz mūsu samaksāto nodokļu rēķina šo Vienotības šļuru ievēlējušām partijām un deputātiem, bet skolotājiem, policistiem un ārstiem Vienotība godīga algu pielikuma vietā atstājusi tikai “samazgas no šķīvja…

30.janvāris Atbildēt

Pietiek pateikt spekulanti pelna un izklausās ticami.

Tomēr ir kāda problēma, elektrības tirgus nav tas pats, kas preču vai valūtas tirgus, kur vari nopirkt preci, kad gribi un pārdot preci kad gribi.

NORDPOOL sistēma paredz, ka atnāk elektrības ražotāji un elektrības patērētāji un vienojas par elektrības cenām uz nākošās dienas katru stundu. Te arī rodas jautājums, kur te ir spekulanti? Ja spekulants nopērk elektrību, tad viņam tā pašam ir jāiztērē vai arī kādam citam jāpārdod. NORDPOOL sistēmā elektrību nevar pārdot citam, tur nav otreizējā tirgus. Tātad rakstā trūkst galvenā elementā, kā spekulants pārdot nopirkto elektrību tālāk, ja man nav zināms, kā to var izdarīt, jo nav šādas vietas biržas, kur to izdarīt.

30.janvāris Atbildēt

Tev dauni skaidri un gaiši uzrakstīja pērk kontraktus, nevis preci! Un netēlo eidi, ka nesaprati!

30.janvāris Atbildēt

Zaudējumus aprēķina un atrēķina no gala patērētāja

30.janvāris Atbildēt
JānisV > chils

Nē.

Andim taisnība.

Autors nesaprot, ka elektrības līgumi ir finansiāli, nevis fiziski.

Pērkot vai pārdodot "futures" līgumu, jūs derat uz elektrības cenu.

Bet jūs nepērkat vai nepārdodat fizisko elektroenerģiju.

Tas ir kā derības uz zirgu sacīkstēm. Kāds uzvarēs, kāds zaudēs, bet tas nemaina sacensību iznākumu.

No kurienes nāk peļņa? Katram, kurš pērk "futures" līgumu, ir kāds, kas pārdod līgumu. Spekulanti veic derības viens pret otru. Tas nemaina fizisko elektroenerģijas cenu NORDPOOL.

Daudzus gadus strādāju elektroenerģijas tirgos. Šis autors nesaprot, par ko raksta.

30.janvāris Atbildēt

Ja uzmanīgi pārlapo visai lielo kaudzi NordPool dokumentu ,tad noskaidrojas ,ka otreizējais tirgus tomēr ir . Tur tirgo finanšu kontraktus tieši tāpat kā citās biržās . Taisnība arī Andrim ,ka primārajā tirgū ražotāji un patērētāji it kā vienojas par katras stundas cenām nākošajai dienai ,tomēr tirgo saskaņā ar speciāli izstrādātu algoritmu tie paši datori un laiku pa laikam tiek rakstīts ,ka algoritms esot koriģēts. neatbildētais jautājums ir cits . Kāpēc Latvijai kura šogad regulāri eksportē ( laba ūdens pieplūde atkušņos Hesos ) , cenas ir nedabiski augstas salīdzinot ar Somiju . Piemēram šodien (30.01.24.) ., ast karte ziņo ,ka Latvijā cena 88.07 eiro/MWh ,Somijā - 24.11 eiro/MWh , Latvijas eksports rīta stundās 380 MW . Līdzīgi ir bijis arī iepriekšējās dienās . Un te pārsteigums , Latvijas kartes vietā atveram NordPool karti un tur šodien cena Latvijai 92.53 ,bet Somijai -19.17 eiro / MWh !!! Sistēmas cena - 50.26 eiro/MWh . Stundu cenu tabula paredz ,ka pl. 13-os šodien Latvijā būšot 150 eiro /MWH cena ? Ražojam nosacīti lētu elektroenerģiju ,eksportējam un nezin kam maksājam nenormāli augstu cenu !!! Tā kā eksportējam ,tad Latvijas maksātāju cenu summas nonāk tā paša Latvenergo kasē ! Jautājums , vai tiešām Lietuva uz kurieni eksportējām 104 MW , vai Igaunija uz kurieni plūda - 337 MW maksā mums šādu cenu summas ,jo kartēs uzrādītais ir attiecināms uz vietējiem patērētājiem .Ja par vietējiem patērētājiem tad te neko zināt nevar ,jo elektrību tirgo ,ja nemaldos , 21 tirgotājs ,visai daudz igauņu tirgotājs kurš turklāt pērk no mūsu Latvenergo . Tomēr ir vel viens aspekts , augstajai cenai Latvijā . Mums nesaka par kādu cenu ir iepirkta gāze kuru patērē TEC-2 ,tomēr zinām ,ka to pirka panikas brīdī kad gāzes cena bija nenormāli augsta , tagad šo pirkumu cena nonāk pie patērētāja caur elektrības cenu . Gāzes biržas TTF grafiks rāda ,ka ,piemēram , 2022.g. augustā gāzes cena bija 252.749 eiro/ MWh, 2023.g. jūlijā 30 eiro/MWh ,bet 26.01.24. - 26.620 e/MWh .Jautājums ,

vai šobrīd Latvenergo slēdz kontraktus aprīļa piegādēm par šo zemo cenu ? Nākošās ziemas siltumenerģijas un arī ražotās elektroenerģijas cenām būtu pamatīgi jākrītas ,ja Latvenergo patiesi pareizi iepērk gāzi par zemajām šī brīža cenām . Saeimas deputātiem un arī ministriem ,sevišķi FM ministram ,kurš mīl izteikties par "brīvo tirgu", beidzot būtu konkrēti jānoskaidro , kas slēpjas aiz šīs mantras "brīvais tirgus" ,kurp un kāpēc , nezinām kā plūst mūsu patērētāju maksātie miljoni . Tā ir mūsu konkurētspēja pasaules tirgos un šajos jautājumos noklusēšana un izlikšanas nav pieļaujama.

30.janvāris Atbildēt

Pamodies? Tā bija, ir un būs! Kamēr tauta neievēlēs saimā vienu partiju, jebkuru! Tad tai būs vieglāk izpildīt solījumus un pacelt sev reitingu, jo nebūs deķītis uz 7 pusēm jārausta! Kamēr pie varas būs visi, nekas nemainīsies! Nekad!

30.janvāris Atbildēt

Lai te ko mainītu, dienu un nakti jākrata premjere! Dienu un nakti!

30.janvāris Atbildēt

Elektrības publiskie tirgotāji Latvijā, kuriem iespējams tērēt brīvos naudas miljonus nākotnes kontraktu spekulācijām NordPool biržas īpašajā vietējo bāleliņu sarunātajā "Baltijas zonā" ar īpašo šīs zonas četrkāršoto (parasti) cenu tikai priekš "Baltijas" valstīm (Zviedrija, Norvēģija, Dānija un Vācija šajā algoritmā nepiedalās, jo tur politiķi negrib sēdēt cietumā):

1. AJ Power SIA

2. Alexela SIA

3. AOX Trade SIA

4. ARON GROUP SIA

5. Baltcom SIA

6. BRIGHT FUTURE ENERGY SIA

7. CAPITAL SOLUTIONS SIA

8. Elektro Siltums Grupa SIA

9. Elenger SIA

10. Enefit SIA

11. Enefit Green AS

12. Energetick ApS

13. Energynet Finland Oy

14. ENERGYNET SIA

15. Enerģijas Publiskais Tirgotājs SIA

16. Fenix + SIA

17. Greenpower SIA

18. Gren Latvija SIA

19. Ignitis Latvija SIA

20. IMLITEX LATVIJA SIA

21. Impuls Group SIA

22. Labiekārtošana-D SIA

23. Latvenergo AS

24. Latvijas Dzelzceļš VAS

25. LAUKTEHNISKAS ENERĢĒTIĶIS SIA

26. MARUM SIA

27. Moduss Holding SIA

28. MVBK SIA

29. Nord Solar Group SIA

30. PATA Energy SIA

31. PROM LV SIA

32. PURPLEGREEN ENERGYTRADE AS

33. Respect Energy Spolka Akcyjna

34. Riga Port Electric SIA

35. Scener SIA

36. Spectrum Baltic SIA

37. Starptautiskā Lidosta Rīga VAS

38. Tet SIA

40. Vangažu Elektriķis SIA

41. VATS SIA

42. VIRŠI Renergy SIA

43. VSX SIA

44. Zemgales Enerģijas Parks SIA

Datu avots: SPRK, www.sprk.gov.lv/content/pakalpojumu-sniedzeji-1

30.janvāris Atbildēt

1. Pilnīgi noteikti, ka Eiropas politiķi "ir daļā".

2. Latvijā NEVIENS pat neuzdrīkstēsies iepīkstēties pret šo. To lieliski ilustrēja tā saucamā ārlietu ministra un tā saucamās premjeres šļupsti par "krievu graudiem". Pēc Prezidenta viedokļa atskaņošanas, situācija tā saucamajā koalīcijā kardināli mainījās. Jautāsiet - kādēļ? Es atbildēšu - sākumā šie divi klauni, kā jau ierasts, laizīja savu briseles priekšnieku pakaļas (jo cer uz siltiem beņķiem Briselē), pēc tam saprata, ka šeit uz vietas var tikt izsvilpti, jo Rinkēviča kungam šobrīd ir nesalīdzināmi lielāks svars, nekā šiem diviem ākstiem.

30.janvāris Atbildēt

Ienāca prātā paralēle- 16-17 gadsimtā jau bija aizliegta preču uzpirkšana lai veidotu monopolu un pārdotu tās dārgāk, un šie aizliegumi tika pamatoti ar iedzīvotāju interešu aizsardzību. Mēs sevi uzskatām par attīstītiem, bet īstenībā neesam sasnieguši pat 16 gadsimta līmeni, jo iedzīvotāju intereses tiek pilnībā upurētas spekulantu labumam.

31.janvāris Atbildēt

Par ko politiķi var iesēdināt cietumā Latvijā?

Jūs "Ādamdsona failus" esat lasījuši? Lūk,par tādas informācijas izplatīšanu,kas raksturo korupciju Latvijā. Par korupciju Latvijā nesoda.

31.janvāris Atbildēt

Man tas viss ar tām elektrības cenām atgādina tos banku eiribora procentus.

Cilvēki ir apmānīti ar lētiem kredītprocentiem un ar lēto elektrību

Personīgi es NEKAD neņemtu kredītu uz mainīgiem % tāpat elektrību uz NESAPROTAMĀM IZMAKSĀM!

Man ir zināmi divi cilvēki,kam ir vienistabas dzīvokļi,kurus viņi īrē no saimnieka

Man par tādu pašu dzīvokli elektrības rēķins ir ap 20 eiro viņiem ap80 eiro

Manuprāt problēma ir tā,ka tiem diviem dzīvokļiem tas saimnieks ir noslēdzis līgumus ar tām biržas cenām.

Bet tiem īrniekiem nav nekādas saprašanas,kad ir dārgās stundas un ,kad lētās. Tāpēc arī jāmaksā 4x vairāk nekā man.

31.janvāris Atbildēt