Komentāri: Vai krievu valoda Latvijā ir mazākumtautības valoda?

Komentē 28

ar valodu problēmu nav, ja runā. A kā atšķirt slāvu no cilvēka , ja klusē. Tur vajag jantarika un viņa komandas gudrību.

19.aprīlis Atbildēt

Bens nav lasījis LR Satversmi. Ja viņš būtu lasījis Satversmi, tad problēmas te vispār netiktu saskatītas, un netiktu teikts "Ja krievu valoda tiek atzīta par mazākumtautību valodu tās tradicionālajā izpratnē, tad tas rada virkni ļoti nopietnu konsekvenču".

LR Satversmē jēdziens mazākumtautības pieminēts divreiz, Satversmes preambulā, kurā teikts, ka Latvija kā demokrātiska, tiesiska, sociāli atbildīga un nacionāla valsts balstās uz cilvēka cieņu un brīvību, atzīst un aizsargā cilvēka pamattiesības un ciena mazākumtautības, un 114. punktā, kurā teikts - Personām, kuras pieder pie mazākumtautībām, ir tiesības saglabāt un attīstīt savu valodu, etnisko un kultūras savdabību. Tātad - valsts ciena mazākumtautības un nodrošina tiesības mazākumtautību pārstāvjiem saglabāt un attīstīt savu valodu. Satversmē nav teikts, ka valsts nodrošina mazākumtautību valodu saglabāšanu, aizsardzību. Nē, Satversmē teikts, ka to var darīt mazākumtautību pārstāvji, proti, sākot ar krieviem, beidzot ar ēbrejiem, baltkrieviem un visiem citiem. Darbojieties - tovarišķi, neviens Jums to prieku neliedz, Satversme to jums atļauj, taisiet savus plašsaziņas ļīdzekļus.

Tātad, te nav problēmas, tās tiek mākslīgi uzpūstas no kremļa aģentu puses, izmantojot cilvēku nespēju izlasīt LR Satversmi.

19.aprīlis Atbildēt

Te problēmas tiešām nav, bet tās ir citur. Rakstā tak nebija runa par to, ka valstij vajadzētu nodrošināt kādas mazākumtautības valodu saglabāšanu, nebija arī par to, ka kāds traucē pieminētajiem tovariščiem to prieku taisīt savus plašsazņas līdzekļus -- krievu valodā tādi jau pastāv. Jautājums ir -- atstāt vai neatstāt krievvalodīgos savā burbulī, kur toni nosaka no Krievijas nākoša informācija, vai un kā būtu jānodrošina viņiem objektīva informācija (uz tādu taču ikvienam ir tiesības) valodā, ko viņi labprātāk lieto, vai te var līdzēt sabiedrisko mēdiju raidījumi un kādas tiem var būt negatīvas sekas.

19.aprīlis Atbildēt
Guntis Akmeņkalns > j.nis.c.rulis

Šeit nav problēmu, ja neskaita plašsaziņu līdzekļos, kurus finansē Valsts, strādājošie, būtībā pretvalstiskie, varbūt pat Kremļa korumpētie, savervētie demagogi. Informatīvā plūsma, kas nāk no Krievijas krievu valodā, nav sasaistāma ar LR Satversmi, mazākumtautību tiesībām Latvijā, vai krievvalodīgo dzīvošanā savā informācijas burbulī. Tā ir pilnīgi cita tēma, problemātika, kura nav risināma, atbildot uz jautājumu - vai krievu valoda Latvijā ir mazākumtautības valoda? Krievu valoda Latvijā ir mazākumvaloda, LR Satversme nav tai piešķīrusi kādu īpašu statusu, vai uzlikusi pienākumu par to turēt rūpi, teiksim veidojot raidījumus krievu valodā par Valsts naudu. Turklāt, Latvijā dzīvojošie krievvalodīgie pamatmasās saprot latviešu valodu kaut tajā nerunā. Viņi ļoti labi saprot, bet, protams, kā ikviens, dzird tik to, ko grib dzirdēt.

19.aprīlis Atbildēt

Domāju, diskutēšana par to visu ir bezjēdzīga, tāpat kā integrācija- visi, kuri gribēja, sen iemācījās valodu un saprata, ka tā ir vienkārši nepieciešamība un pienākums

19.aprīlis Atbildēt

Pilnīgi piekrītu, diskusijas ir jāizbeidz un sabiedriskā telpa ir jāiztīra no okupantu valodas. Kā pareizi atzīmēja Guntis - kas liedz pārējiem rūpēties par savu nacionālo identitāti?

Te ir cita problēma, mums būtu jāidenticē šie atklātie un slēptie "krievu pasaules" aizstāvji, un jātriec prom no visām padomēm, darba grupām u.t.t. ar sūdainu koku.

19.aprīlis Atbildēt

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) paziņojums, ka tā šo prasību izpildīt nevar, jo tas būšot pretrunā ar Satversmē ierakstītajām mazākumtautību tiesībām, skaidri parāda, ka te darbs Valsts drošības dienestiem, prokuroriem. NELIEŠI.

19.aprīlis Atbildēt

Raksta autors stāda jautājumu -- ir vai nav krievu valoda Latvijā mazākumtautības valoda. Tādam jautājumam nebūtu jārodas: tā ir tāda valoda, bet diemžēl ne tikai. Tā ir, kā te kāds izteicies, arī okupantu valoda, arī agresīvas teroristiskas kaimiņvalsts valoda, bet atkal diemžēl ne tikai. Un tā arī ir īstā problēma, kuru nevar atrisināt, vienu vai otru rungas galu (te dažā komentārā pat abus) ignorējot vai aizmirstot, kā bieži pie mums dara.

19.aprīlis Atbildēt

Vai tad tikai krievi te valdijuši un ikalpinājuši latviešus ? Kārtējā sērija uzmanības novēršanai no finasiālām problŕmām

2.maijs Atbildēt

Tāds jocīgs jautājums, vai krievu valoda Latvijā ir mazākumtautības valoda. Kas saka ka nav, tas jau apgalvo ka Latvijā mazākumtautības valoda ir latviešu valoda, jo latviešu tautība, nu tā kopā ņemot pa visu pasauli būs mazāka tautība nekā krievu pa Krieviju vien.

Manuprāt krievu valoda Latvijā skaidrs ka ir Latvijas mazākumtautības valoda ar visām no tā izrietošajām sekām. Cita lieta ka latviešu valoda ir vispār mazas tautības valoda, attiecīgi ar visām no tā izrietošajām tiesībām uz aizsardzību. Bet ne taču uz kādas Latvijas mazākumtautības rēķina.

19.aprīlis Atbildēt

Nu, protams, troļļu fermas varoni, viss notiek mazās krievu tautas valodas rēķina.

19.aprīlis Atbildēt

Agresorvalsts valoda Latvijā ir okupantu valoda ar visām no tā izrietošām sekām, sēdi virtuvē un izkop savu okupantu valdou, bet sabiedrībā, tai nav jāparādās. Latviešu valodai Latvijā jābūt ar īpašu statusu, un visi diskriminācijas, vēršanās pret utt, ir jābūt smagi sodāmiem.

19.aprīlis Atbildēt
IMIK > kain.vainl.btdihs

Es jau ar sēžu virtuvē un izkopju valodas bet tie ar rusofobiju slimie tomēr drusku traucē jo šķaudās ar saviem baciļiem pa visiem mēdijiem tā ka bieži vien pat mēdijs paliek slims.

19.aprīlis Atbildēt
Valdis > imik

Uzliec masku, vēl labāk respiratoru. Nešķaudīsi un arī citi nedzirdēs tās dumības, ko tu tur gvelz.

19.aprīlis Atbildēt

Bet, kur ir pazudusi tā saucamā Nacionālā apvienība, kas rušinās Saeimā? Šiem, kā augstākās varas pārstāvjiem, nekas nav sakāms? Kur ir viņu pieprasījumi atkāpties no amatiem NELP locekļiem, kuri spļauj LR Satversmē un likumos? Kur viņi visi ir? Tos arī Kremlis savervējis?

19.aprīlis Atbildēt

Protams, atceries, kā, ar putām uz lūpām, Dzintars, Ķiršteins un Dombrava metās aizstāvēt savu draugu un Avena stipendiātu Helmani, šķīvīšu skandālā.

19.aprīlis Atbildēt
Guntis Akmeņkalns > valdis.6427ffeda4c11

O, jā! Es domāju, ka viņi ir tādi viltus nacionālisti, visu laiku bijuši pie varas, rezultāts nulle! Cik no viņiem kremļa savervēti varam tikai minēt!

19.aprīlis Atbildēt

Kur pazuduši NAciķi? Kopš iekļuvuši Krievijas meklēšanas starptautiskajā sarakstā, tā arī apklusa. Sapratuši, ka tagad atpūta visādās ēģiptēs, turcijās, tunisijās, vjetnamās, indonēzijās utt ārpus ES var beigties ar arestu un nokļūšanu Krievijas tiesā. Un arī tepat Barselonā var auto uzbraukt vai saindēties ar ēdienu..

21.aprīlis Atbildēt

Mums ir jāpilda pilnīgi strikti šis Nacionālās drošības koncepcijā noteiktais par sabiedriskajiem medijiem no 2026. gada tikai latviešu valodā?

“Neesmu par to pārliecināts. Kamēr notiek karš, mums ir jābūt vienalga kādiem kanāliem, caur kuriem cilvēkiem paskaidrot, ko dara Latvija, kas notiek Latvijā, kas viņus sagaida rīt,” TV24 raidījumā “Nedēļa. Post Scriptum” Valdis Zatlers, Latvijas Valsts prezidents ( (2007—2011)

Ja krievvalodīgie dzīvo neziņā vai sāk patērēt Kremļa propagandu, mums būs tikai lielākas problēmas, bijušais prezidents uzskata.

----------------

Bez komentāriem, trūkst vārdu! Un šis bija Latvijas prezidents??? Oi, šausmas!

19.aprīlis Atbildēt

Ko tu tur šausminies. Saskaņu valdībā kaut ar tankiem !

19.aprīlis Atbildēt

Klausies ,BEN ! TE NAV JĀFILOZOFĒ !!! LATVIJĀ ir jāpilda Latvijas Republikas likumi! Latvijā ir viena valsts valoda-latviešu valoda.Tas -cik daudz cilvēku runā citā valodā -šoreiz akcentēšu-KRIEVU,nav arguments balstīt šo valodu VALSTISKĀ MĒROGĀ !!! - medijos ,sabiedriskās vietās,MEDICĪNAS IESTĀDĒS-slimnīcās,zobārstiecības iestādēs un citur,kaut tajā runātu visi 70 % iedzīvotāju,ne tikai tie 30% ,ko tu raksti krievu,bet arī 40% latviešu. PAR TO,kā runāt mājās ,savā starpā nav apspriešana ... runa ir par LATVIJAS VALSTS VALODU,un tai jābūt ir latviešu valodai visās jomās -IZGLĪTĪBĀ-skolās,augstskolās un pirmsskolas iestādēs ,tirdzniecības centros,sporta iestādēs -kompleksos ,VISĀ APKALPOJOŠĀ SFĒRĀ ... vai tiešām TAS NAV SKAIDRS??? Par ko te "DISKUTĒT"???

20.aprīlis Atbildēt

P.S. es gribu piebilst,ka neesmu nosaucis VISAS VIETAS,kurās jābūt latviešu valodai -tās bez šaubām ir arī visas RAŽOJOŠĀS iestādes-fabrikas un rūpnīcas u.t.t., u.tml.

20.aprīlis Atbildēt

Ir naivi cerēt,ka krievu valodā runājošie valstiski patriotisku jūtu vadīti,boksterēs un ar vārdnīcas palīdzību lasīs rakstus latviešu valodā.Viņi vispār tos nelasīs.Tad kādā veidā to valstisko domu līdz viņiem novadīt???Tāpēc ir jābūt mēdijiem arī krievu valodā.papildus tam visi tie pasākumi,kuru dēļ viņi ir un būs spiesti kaut elementāri iemācīties latviešu valodu.Varbūt esmu stagnātisks padomju laika produkts-es nespēju pieņemt,ka viss,kas saistīts ar vārdu krievu,krievisks utt.,būtu slikts,ienīstams un ignorējams.

20.aprīlis Atbildēt

SANDRA bĒRZINĀ ! IR ĻOTI vienkārši "novadīt valstisko domu",kā Jūs sakāt- negribat "boksterēt",negribat lasīt, brauciet uzTO ZEMI-VALSTI,kur tas nebūs jādara! Vai viņi-ŠIE KRIEVI mums ir vajadzīgi Latvijā??? Protams-LATVIETIM neviens neliedz "mīlēt"krievu ,krievu kultūru,mākslu ,literatūru u.t.t. ,bet tāpēc jau viņš nesāks OTRAM LATVIETIM teikt -"govoriķe po russki,ja etot sobačij jazik ņe poņimaju" !!! TUR JAU TĀ SĀLS !!!

20.aprīlis Atbildēt

P.S. Es esmu bijis DAUDZĀS pasaules valstīs - ne Vācijā ,ne Francijā ,ne zviedrijā ,ne Norvēģijā ,ne ASV , ne Kanādā ,ne Meksikā.neĶīnā ,ne Vjetnamā ,ne Japānā ,ne Indijā ... tās ir tikai DAŽAS valstuis ,kurās esmu pabijis UN NEJAU EKSLURSIJĀ,neviens KRIEVS nepieprasa VALSTIJ finansēt skolas,sabiedriskajos medijos runāt krievu valodā ... nu padomājiet taču ar galvu !!!MĒS -LATVIJA esam NEATKARĪGA un DEMOKRĀTISKA VALSTS ! Kā mēs teiksim.kādus likumus pieņemsi,TĀ ARĪ CITTAUTIEŠIEM TE BŪS TIE JĀPIEŅEM UN PĒC TIEM JĀDZĪVO!!!

20.aprīlis Atbildēt

Vairāk kā 30.g. neesat spējuši tikt jēgā at valodām bet nu tagad gan tiksit , paies vēlēšanas un būs atkal cīnītājiem starpbrīdis līdz nākošam vēlešanu teātrim

2.maijs Atbildēt

Atvainojos par tām VIENMĒR, nepārbaudot uzrakstīto ,ieviesušamies drukas kļūdām-Zviedrijā EKSKURSIJĀ,pieņemsim

20.aprīlis Atbildēt

Un vēl -BENAM LATKOVSKIM !!! - zināšanai :krievu valoda ,tāpat kā angļu,franču... jebkura cita valoda LATVIJĀ IR SVEŠVALODA !!! Nav svarīgi-mazākum vai vairākum tautības valoda !

20.aprīlis Atbildēt