"DeFacto" izmanto Kremļa pasviesto partitūru

Aizkustina nevainība, ar kādu raidījums „DeFacto” (DF), kas izvietots sabiedriskā medija raidlaikā, mēģināja pārliecināt skatītājus par Latvijā atdzimstošo nacismu. Pagājušās svētdienas DF sižets par Raivja Zeltīta izveidoto biedrību „Austošā saule” varētu pretendēt uz kādu augsta ranga balvu no Kremļa propagandoniem. Tas tiešām bija iespaidīgi.
©F64

"Kontaktos ar neonacistiem pieķertais Zeltīts ticis pie darba Zemessardzē un dibina biedrību, logo ‒ stilizēta svastika,” - sižetu nepārprotami uzsāk DF. Rodas iespaids, ka Raivi Zeltītu, bijušo Nacionālās apvienības ģenerālsekretāru un bijušo NA valdes locekli, aizvakar „pieķēra kontaktos ar neonacistiem”, vakar viņš tika pie darba Zemessardzē un - ak, šausmas! - šodien viņš nodibināja biedrību, kuras logo mēs ieraudzījām... stilizētu svastiku. Kas vēl rīt notiks? Par to pat bail domāt... Un kur tad vēl grieķu neonacistu organizācija „Zelta rītausma” un Lielbritānijas neonacisti, un ukraiņu „Azov”, un galēji labējie Vācijas armijā, un pusgalēji kreisie Kislodriščinskā, un kas tik vēl ne...

Šis „žurnālistikas” stiliņš - samest kopā vērtīgus graudus un sapelējušas sēnalas, radot ilūziju, ka viss tūdaļ tiks padziļināti pētīts, atbilst labākajām propagandas pamācībām.

Galvenais - iedot skatītājam pa pieri ar savstarpēji it kā saistītiem faktiem, lai viņš sašustu un noticētu, cik labs (vai slikts) ir galvenais varonis. Šajā gadījumā - „sliktais” ir Raivis Zeltīts, kurš izveidojis biedrību, būdams algots Zemessardzes darbinieks. Un tas, starp citu, nav aizliegts - veidot biedrības. Arī konkrēto biedrību. Arī - esot Zemessardzē. Taču galvenais sliktums acīmredzot ir tas, ka šīs biedrības statūtos rakstīts par latviešu interešu aizstāvību. Iedomājieties! Tāda nekaunība! Viens jauns cilvēks gatavojas aizstāvēt latviešu - un nevis internacionālās, nevis bumbieru dauzītāju, nevis nelegālo imigrantu, nevis transdženderistu vai citu abižoto, bet - latviešu tiesības! Tas ir kaut kas... nepieļaujams!

Bet jaukākais šajā DF sižeta epopejā ir tas, ka ne jau no zila gaisa nokrita „karstā tēma”. 14. oktobrī tviterlentē parādījās „Latvijas drauga” un „pētnieciskās žurnālistikas” centra Re:Baltica sadarbības partnera Leonīda Ragozina ieraksts: „A fresh take on the *ancient solar symbol* from Raivis Zeltīts who resigned as secretary - general of Latvia’s far right NA party (part of government coalition) some months after our publication about his links to Azov neo-nazis. His new movement is called Rising Sun.” Neautorizētā tulkojumā izlasām, ka tas ir svaigs gadījums ar „seno saules simbolu” no Raivja Zeltīta, kurš pēc Ragozina&Co publikācijas par saistību ar Azovas „neonacistiem” ir atkāpies no Latvijas „galēji labējās” partijas NA ģenerālsekretāra amata.

Neanalizēsim nesekmīgā otrklasnieka Ragozina tukšos pārspriedumus par NA kā „galēji labēju” partiju. Un neliesim atzinības sīrupu uz viņa cerībām, ka Raivis Zeltīts aizgāja no NA tāpēc, ka Ragozins kaut ko kaut kur bija nopublicējis. Tas ir pavisam cita raksta temats, jo aiziešanas iemesli ir gauži citi. Šajā DF uztaisītajā „notikumā” būtiskākais ir tas, ka Latvijai naidīga persona - Ragozins - nosaka tēmu izvēli it kā neatkarīgam raidījumam - „DeFacto”, kas savukārt šo tēmu melīgi un tendenciozi izvērš sabiedriskā medija ēterā, diskreditējot ne tikai Raivi Zeltītu un viņa jaundarināto biedrību, bet arī nacionālisma ideju, kas ir tās pamatā. Un diez vai te līdzēs garstāsti par to, ka tieši nacionālisms ir ikvienas tautas pamats un nodrošinājums nākotnei, jo Ragozina un citu kremļveidīgo „žurnālistu” saprašanā nav ielikti tādi jēdzieni.

Lieki arī runāt par „aizdomīgo” saules tēlu biedrības nosaukumā, kas DF pasaku stāstītāju uztverē šķiet grieķiski neonacistisks. Raivis Zeltīts gan teic, ka biedrības nosaukums „Austošā saule” ir latviskuma un poētiskā simbolisma piepildīts. Kur nu vēl skaidrot biedrības logo, kurā Ragozins, piedodiet, raidījuma vadītāja Inga Šņore zibenīgi saskatīja „svastiku”. Ļoti ilgi vajadzēja vērot logo, lai izdomātu, ka tur ir kaut kas „svasticisks”. Bet biedrene Šņore, raugi, saskatīja to nacistu mūdzismu. Un nevis kaut kādus tur latvju rakstus no Lielvārdes jostas.

Tā mēs varētu turpināt brīnīšanos par sabiedriskajā TV iekļauto raidījumu, kas spēlē, izmantojot Kremļa pasviesto partitūru. Bet diez vai sagaidīsim „atmaskojošus sižetus”, piemēram, par atparistu jauniešu pulciņu, kam garīgā autoritāte ir marksisma teorētiķe Roza Luksemburga, vai par Latvijas strādnieku fronti, kas ir pilnīgi legāla komunistiska organizācija, kurai Ždanokas Krievu savienība var tikai dvielīti pienest, nemaz jau nerunājot par puspajukušo „Saskaņu”.

Bet nav ko brīnīties. Mūsu nacionāli tautiskais bloks šobrīd ir vārgs un lēns kā krupis pirms ziemas. Diez vai kāds no nacionāļiem analizēs šo sabiedriskajā TV izvietoto zemisko uzbraucienu jauna, izglītota cilvēka krietnajiem nodomiem un darbiem. Varbūt mūsu tautiskajam blokam tiešām jāiet ziemas guļā? Lai vietā nāk „Austošā saule”!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā