Nauda no mūsu kabatām aizplūst uz vakcinācijas biroju

„Šobrīd publiskajā apziņā lielākā problēma ir preču saraksti, nevis 1000 + mirušie, pārslogotas slimnīcas un trešā viļņa (jauno vīrusa paveidu) risks,” kā jau pieklājas valdības locīklim – komunicējot sociālajos tīklos, – saka veselības ministrs Daniels Pavļuts („Attīstībai/Par!”). Un viņam var simtprocentīgi piekrist: valdība ir darījusi visu iespējamo, lai sabiedrība neticētu nevienai tās aktivitātei, pat ja tā labi domāta. Taču bezjēdzīgie atļauto/aizliegto preču saraksti, budžeta papildināšana ar komandantstundās piespriestajiem sodiem un citas kovidstulbības daudzu cilvēku apziņā vakcinācijas nozīmi nospiež teju līdz nulles vērtībai.
©F64

Nešaubīgi, ka Eva Juhņēviča ir piemērota darbam vakcinācijas biroja (VB) vadībā. Kad pāris dienu laikā no 461 kandidāta, kas pieteicās uz vakancēm vakcinācijas birojā, vajadzēja atlasīt talantīgākos, konkursa komisija biroja augšgalam nešaubīgi izvēlējās tieši Juhņēvičas kundzi, kurai, kā cildina Pavļuts, ir „ilggadīga pieredze nacionāla mēroga pārnozaru projektu vadībā”. Pieredze tiešām ir: viņa 2018. gadā bijusi dziesmu un deju svētku izpilddirektore. Savukārt 2019. gada aprīlī Juhņēviča pretendējusi uz valdes locekles amatu Latvijas Televīzijā - lai atbildētu par digitālās attīstības un satura jautājumiem.

Taču žurnālisti paši „noairēja” kandidatūru, un Juhņēviča bija spiesta atkāpties no iespējām bīdīt LTV saturu, jo žurnālisti sagaidīja no valdes locekļa amata kandidāta vismaz kaut kādu pieredzi mediju darbā. Par to, kas tagad „nogatavina” LTV saturu un līdz ar to arī skatītājus - tas jau ir cits un diemžēl daudz bēdīgāks stāsts.

Tāpat labu pieredzi Eva Juhņēviča bija iekrājusi arī Latvijas simtgades svinībās. 2018. gada 19. novembrī notika skandalozais koncerts „Mīlestības vārdā”, kurā autoratlīdzības summas sasniedza 57 000 eiro, dažbrīd gan nesasniedzot šādai summai atbilstošu kvalitātes līmeni. Šā koncerta virsuzraudzība tika uzticēta Juhņēvičas kundzei, par to saņemot 3200 eiro. Nekāds konkurss par šā koncerta producēšanu nebija rīkots, toties par koncerta tehnisko nodrošinājumu (skatuve, skaņa, gaismas) no valsts budžeta tika samaksāti 180 000 eiro.

Tā ka, mīlīši, nav taisnība, ka naudas nav. Nauda ir! Un ir uzņēmīgi cilvēki, kuri prot to apsaimniekot. Tas attiecas arī uz nesen izdomāto VB, par kura nepieciešamību, atkal tērējot budžeta līdzekļus, nekas netiek skaidrots. Kāpēc gan Veselības ministrijas ierēdņi nevar pildīt šajā jaunradītajā birojā „ierakstītās” funkcijas? Pietrūkst intelektuālās kapacitātes? Laika pietrūkst? Kas tad īsti par vainu? Ja ministrija nav spējīga risināt šāda veida jautājumus, tad vajadzēja atlaist pusi no ministrijas ierēdņiem, atbrīvoties no konsultantu, projektu vadītāju, sekretāru, sabiedrisko attiecību speciālistu, referentu, birstīšu pucētāju un telefona klausuļu cilātāju armijas. Iespējams, vakcinēšanas menedžmentu vajadzēja uzticēt dažiem medicīnas jomas speciālistiem, kuri varbūt tomēr ir atrodami Veselības ministrijā? Ak, nē, tāda rīcība izjauktu „politisko pokeru” (termins no interneta dzīlēm), turklāt to nepavadītu gaidāmās uzvaras fanfaras, par budžeta līdzekļiem nemaz nerunājot.

Bet tā ir tikai sākotne politpokeram, jo ir taču iespējams organizēt biroju Rīgas ielu attīrīšanai no sniega, biroju kovidfanu ideoloģiskās tīrības stiprināšanai, biroju Ikšķiles novada pievienošanai Ogres novadam, biroju atļauto/aizliegto preču saraksta pilnveidošanai, visbeidzot - biroju Saeimas un Ministru kabineta darba organizēšanai. Taču pagaidām ir tikai viens bēdīgs pulciņš, kura dalībnieki sēž pie tukša galda - bez austerēm un bez konjaciņa, pat bez nevienas vismaz rotaļšļircītes (skat. Daniela Pavļuta tviterkontā ievietoto foto, kam viņš licis parakstu: „Vēsturei. Vakcinācijas „štāba” pirmā bilde. Piektdien, 22.01.2021. ap 11.00.”), - pulciņš, uz kuru varēs novelt vakcinācijas neveiksmes un kļūmes.

Patiesībā tas viss izskatās pēc kārtējās valsts budžeta slaukšanas tūres, jo tādas mums ir bijušas jau aizgājušajā kovidgadā, acīmredzot būs arī šajā. Līdz šim zināms, ka valdība vakcīnbirojam atvēlējusi 640 000 eiro (algām uz gadu), taču portāls pietiek.com ziņo interesantus skaitļus un faktus: jaunā biroja vajadzībām tiks pirkti 10 paceļamie darba galdi kopā par 4700 eiro (visas cenas ar PVN), desmit atvilktņu bloki par 2100 eiro, desmit biroja krēsli par 2300 eiro; birojam tiks pirkti divi drēbju skapji par 460 eiro, 20 starpsienas kopā par 6800 eiro, un vēl 4719 eiro plānots iztērēt pārrunu telpas izveidošanai; tiks iepirkti 10 portatīvie datori par 13 000 eiro (ar PVN). Kopumā vakcinācijas biroja darba vides iekārtošanai paredzēti vismaz 34 079 eiro (ar PVN). Jau laikus paredzēts, ka, rodoties papildu izmaksām, tās tiks segtas no valsts budžeta līdzekļiem.

Iespējams, ka vakcinācijas biroja darbības laiks tiks plānots ilgāk par gadu, kā bija sākotnēji iecerēts. Līdz ar to biroja izmaksas no plānotajiem 640 tūkstošiem eiro var pieaugt divkārt. Ja tuvāko divu gadu laikā izdosies novakcinēt lielāko daļu Latvijas iedzīvotāju, tad ministrs Pavļuts acīmredzot cer ar šo labo vēsti iebraukt nākamajā Saeimā.

Tāds slaids spļāviens Latvijas mediķu sejā. Vakcinācijas procesu itin mierīgi un profesionāli varēja noorganizēt medicīnas jomas speciālisti, taču par viņiem „aizmirsa”. Neatcerējās (vai neņēma vērā) arī to, ka šāds vakcinācijas kantoris īstenībā ir diezgan bezjēdzīgs apstākļos, kad tiek paziņots par vakcīnu piegādes dramatisku kavēšanos un kad ļoti liela daļa cilvēku nav pārliecināti par vakcīnas jēgu un nozīmi. Kur ir valdības pozitīvā pārliecība un spēja komunicēt ar sabiedrību tai saprotamā valodā, nevis idiotisku un nepamatotu aizliegumu slengā?

Protams, mēs nesagaidīsim objektīvu revīziju, lai atklātu naudas plūsmas caur šādiem valdībai pietuvinātiem „uzņēmumiem” kā, piemēram, vakcinācijas birojs. Tāpēc pārmest cilvēkiem, ka viņus satrauc „preču saraksti”, ir vismaz liekulīgi. Un pat Evas Juhņēvičas un pārējo laimīgo (?) konkursa uzvarētāju iecelšana biroja amatos neko nenozīmē - kad pienāks laiks, arī viņi var tapt par „vainīgajiem”. Bet nauda no mūsu - nodokļu maksātāju - kabatām turpinās plūst un plūst, un plūst...

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā