Saeimas Budžeta komisija miljonus piešķir dažu minūšu laikā

„Vakcinācijas biroja cilvēku atbildes bija – es teikšu diplomātiski, - nepārliecinošas, pamatojumi bija tādā... studentu līmenī,” teic Saeimas deputāts, ārpus frakcijām esošais Vjačeslavs Dombrovskis, vērtēdams dzirdēto Budžeta un finanšu komisijas sēdē, kurā deputātu vairākums nobalsoja par 1,45 miljonu eiro piešķiršanu „speciāliem IT risinājumiem vakcinācijas procesa pārvaldībai”.
©F64

Valdībai pieņemot kādu lēmumu, kas ir ārpus gada budžeta, tas stājas spēkā tikai tad, ja Saeimas Budžeta un finanšu komisija to ir izskatījusi un nav pret to iebildusi. Līdz ar to konkrētais jautājums netiek nodots Saeimas balsojumam. Šādus naudas piešķīrumus dēvē par apropriācijām (noteikta apjoma naudas summas piešķiršana no valsts vai pašvaldību līdzekļiem kādam konkrētam mērķim). Šogad tādu lēmumu ir daudz, jo „naudas ir tik daudz kā nekad”.

Veselības ministrija trešdien iesniedza savu apropriāciju Budžeta komisijai. Vairākiem deputātiem - Uldim Augulim, Janīnai Jalinskai (abi ZZS), Ļubovai Švecovai (S), Vjačeslavam Dombrovskim, - radās jautājums: kāpēc šāds pieprasījums?

„Iespējams, ka šāds IT risinājuma ir nepieciešams,” spriež Dombrovskis, „bet tad, ja jūs tam pieprasāt 1,45 miljonus eiro, jums vajadzētu pārliecinoši pamatot savu vēlmi. Bet šie pamatojumi bija tādā... studentu līmenī. Tāpēc mana un manu kolēģu nostāja bija tāda: ja valdība nav spējīga prezentēt pārliecinošus argumentus par šīs summas nepieciešamību, mēs to atbalstīt nevaram. Savukārt koalīcijas deputātiem nebija neviena jautājuma par šīs summas pamatotību, viņi nobalsoja par.”

Līdz ar to apropriācija 1,45 miljonu eiro apmērā jau ir atbalstīta - bez iebildēm vai jautājumiem.

Pērn Saeima pieņēma likumu, kas noteica, ka ārkārtējā situācijā valdība ar Budžeta komisijas atļauju drīkst pieprasīt finanšu līdzekļus ārpus plānotā budžeta. Līdzīgi kā ar 1,45 miljoniem „speciālajiem IT risinājumiem” notiek arī, piemēram, ar papildu apmaksu policistiem, kuri piedalās komandantstundu reidos: vienkārši sakot, kādu rēķinu valdības priekšā noliek Iekšlietu ministrija, tāds arī tiek apmaksāts.

Runājot par naudas ieplūdināšanu „vakcinācijas lietā”, būtu tikai loģiski pajautāt: vai Budžeta komisijas sēdē piedalījās arī kāds neatkarīgs IT eksperts, lai izvērtētu gandrīz pusotra miljona eiro ieguldījumu kārtējā projektiņā? Nē, nepiedalījās. Tāpat taču viss skaidrs, vai ne? „Apropriāciju izskatīšana Budžeta komisijā parasti notiek ļoti lielā ātrumā,” teic Dombrovskis, „vairākus miljonus eiro var apstiprināt burtiski piecu minūšu laikā. Un koalīcijas deputāti atbalsta visu, kas nāk no valdības”.

Apropriācijas anotācijā rakstīts: „Šāda risinājuma veidošana (speciālais IT risinājums par 1,45 miljoniem eiro - E.V.) ir kritiski nepieciešama, jo patlaban vakcinācijas procesā būtisku laiku aizņem informācijas ievade dažādās sistēmās, dokumentu gatavošana, kā arī daļēji manuāla lēmumu apstrāde (piemēram, vakcīnu pasūtījumos). Neizveidojot IT risinājumu, pastāv riski, ka vakcinācijas ātrums vakcinācijas vietās būtu nepietiekams, rindu vadība neefektīva un lēna, un vakcīnu loģistikas plānošana lēna un neoptimāla.” Turklāt „IT risinājums optimizēs procesus arī pašā vakcinācijas epizodē. Tas nodrošinās administratorus ar iepriekš sagatavotiem datiem un samazinās ievades operāciju skaitu līdz minimumam, kas nepieciešams, lai reģistrētu vakcinēšanas faktu.”

Teksts jūs pārliecināja? Vēl ne? Nu, labi. Tā, piemēram, lai nodrošinātu „ērtu un elastīgu vakcinācijas procesu”, „vakcinācijas IT risinājuma kodola izstrādei” ir nepieciešami 391 200 eiro. Nevēlaties pieteikties kodola izstrādei - atbilstoši „funkcionālo prasību tvērumam”? Ak, nav piemērotas izglītības? Nu, kam jums tā? Veselības ministrs arī nav nekādu feldšeru skolu beidzis, viņš mums ir talantīgs muzikants, ņemiet par piemēru! Tagad taču esat pārliecināti par to, ka 1,45 miljonu eiro (ieskaitot PVN 25 171 eiro) ir pamatots pieprasījums, ja nepieciešams izpalīdzēt kādai „pietuvinātai” firmai, visticamāk, apejot dažādus nevajadzīgus konkursus?

Ceturtdienas teātra izrāde ar nosaukumu „Augstāko amatpersonu vakcinācija” šobrīd savā aktualitātē, protams, nomāc kaut kādu nieka 1,45 miljonu eiro piešķiršanu „IT risinājumiem”. Taču baidos, ka Daniela Pavļuta sirsnīgā atzīšanās - „sabiedrība (..) cīnās pret valdību, nevis pret Covid-19 vai par veselību” - var sekmīgi papildināties ar atziņu: sabiedrība cīnās pret valdību tieši tāpat kā valdība - pret sabiedrību. Kā mežā sauc, tā tie akmeņi lido atpakaļ.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā