Vai Liepnā sāks veidot "bēgļu" geto?

Kamēr robežas žoga vietā ir tikai dažas izstieptas dzeloņdrāšu zarnas, tikmēr jāsteidz būt viesmīlīgiem – nodomā mūsu iekšlietu orgānu vadība un lemj izlēmīgi. Proti, Alūksnes novada Liepnas pagastā taps patvēruma meklētāju izmitināšanas centra filiāle. To mūsu dāsnie valdītāji uztapinās jau šoruden, ļaujot pārveidot bijušo Liepnas internātskolu par „bēgļu” mītni. Pārveide izmaksās ap 700 000 eiro.
©Neatkarīgā

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sola filiāles darbības nodrošināšanai algot vietējo pagastu iedzīvotājus. Nodomāju, ka tie būs vismaz kādi 250 cilvēku, ja jau tik diži izskan mērogs - „vietējo pagastu iedzīvotāji”. Nē, 250 būs „bēgļi”, bet centrā paredzētas 17 darba vietas, no kurām tieši 15 tikšot piedāvātas vietējiem iedzīvotājiem. Tas būšot „ekonomiskais pienesums novadam”.

Par pašvaldības īpašumu - bijušās internātskolas internāta ēku, palīgēku un daļu zemesgabala 0,66 hektāru platībā - nodošanu Nodrošinājuma valsts aģentūrai bezatlīdzības lietošanā uz četriem gadiem šonedēļ jau izlēma Alūksnes novada dome. Brīnišķīgo ieceri par jaunu patvēruma meklētāju izmitināšanas filiāli PMLP skaidroja ar pasaulē valdošiem ģeopolitiskajiem izaicinājumiem, kas varētu izraisīt patvēruma meklētāju skaita palielināšanos.

Dabiski, tā ir mūsu „koalīcijas” valdošā nostāja: nevis stiprināt robežas, bet gan veidot iejūtīgu un pretimnākošu atmosfēru visiem ieklīdeņiem un bandītiem, kuri nekad un nekādā veidā neintegrēsies normālu cilvēku sabiedrībā. Liepna ir tikai neliels piemērs tam, kā no mazumiņa - no vienas internātskolas - sākt veidot „bēgļu” geto, kas rezultēsies ar vietējo iedzīvotāju pakāpenisku izēšanu no viņu dzīvesvietas. Protams, es būtu priecīga kļūdīties.

Liepnas pagasta pārvaldes vadītāja Ilze Paia telefona sarunā apgalvoja, ka ir veikta iedzīvotāju aptauja, kaut gan telekanāls ReTV savā sižetā par „bēgļu” centru teica, ka iedzīvotāju aptauja nav veikta, pagasta pārvaldes vadītāja vien esot informējusi iestāžu vadītājus, kuru atsauksmes bijušas neitrālas.

Ilze Paia sarunā ar Neatkarīgo: „Aptaujājām iedzīvotāju - gan ar iestādēm runājām, gan individuāli. Iedzīvotāju domas dalās. Vieni priecājas par to, ka ēkas neaizies postā un tiks radītas darba vietas. Vietējiem iedzīvotājiem tas ir izdevīgi. Otra daļa uztraucas par drošību. Tas ir saprotams, jo nekad pie mums nekas tāds nav bijis, mums nav pieredzes tādos projektos.”

ReTV aptaujātie iedzīvotāji lielākoties šaubījušies par „bēgļu” klātbūtnes lietderību. Turklāt bažas bija arī par to, ka Liepnā nav policijas iecirkņa. Tāds ir tikai Alūksnē - 34 kilometru attālumā. „Ja šis centrs („bēgļu” centrs - E.V.) atvērsies, mēs runāsim par to, ka ir nepieciešams atrasties kādam uz vietas,” RetV teica Dzintars Adlers, Alūksnes novada domes priekšsēdētājs („Jaunā vienotība”).

„Saprotu, ka policija būs iesaistīta, būs uzraudzība,” skaidro Ilze Paia. „Internātskolas te nav vairs kādus četrus gadus. Kādreiz pagastā bija vidusskola, tagad ir tikai pamatskola. Skolēnu vairs nav tik daudz.

Nē, Alūksnes novads neuzspieda šādu izvēli. Kad skolu likvidēja, ēkas tika piedāvātas vietējiem uzņēmējiem. Viņi atteicās.”

Savukārt ministre Marija Golubeva (A/Par) izteicās, ka jaunas „bēgļu” centra filiāles veidošana neesot saistīta ar to, ka patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā „Mucenieki” trūktu vietas. „Mēs redzam, kas bija vasarā, kad vienas divu dienu laikā Latvijā nokļuva cilvēki, kuri vēl varēja pieprasīt patvērumu, un tie uzreiz bija pāris simti, bet vietu centrā uzreiz bija ļoti maz. Attiecīgi, ņemot vērā, ka mums blakus ir valstis, kas nav visai stabilas, piemēram, Baltkrievija, mums jābūt kapacitātei. PMPLP jābūt iespējai vajadzības gadījumā vēl kaut kur izvietot patvēruma meklētājus,” saka ministre.

Raugi, „mums jābūt kapacitātei”. Kapacitātei nevis lai ieguldītu līdzekļus robežbūvē, bet gan lai uzņemtu dienvidzemju vazaņķus. Interesanti būs arī uzzināt, cik daudz līdzekļu tiks patērēti, lai šos „bēgļus” paēdinātu un apkoptu, cik izmaksās apkure un citas saistītās lietas. Diez vai nomaļā Alūksnes pagasta iedzīvotājiem tādas summas būs izprotamas. Iespējams, sapratne atnāks tad, kad „bēgļi” nodemonstrēs savu tradicionālo uzvedību, pietaisot ēdiena termosus (katlus, pannas utml.).

Vai mums to vajag? Mums to nevajag. Nevajag Liepnas pagastam, kura vadībai, visticamāk, tika pateikts - internātskolā būs „bēgļu” centrs, un jūs tagad paklusējiet. To nevajag arī mums, valsts iedzīvotajiem kopumā. Ja velkamistiem tas ir dzīvessvarīgs jautājums - iemitināt Latvijā pēc iespējas vairāk klaidoņu un teroristu -, laidiet viņus iekšā savos mājokļos. Un ēdiniet paši. Un sildiet paši. Bet ārā nelaidiet.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā