Vai Bordāns ies geju praidā kopā ar Satversmes tiesu?

„Kā tur Einšteins teica... Visums varbūt arī nav bezgalīgs, bet 13. sejmas stulbums un nelietība gan,” kāds tviterlentes jokuplēsējs paķēra uz zoba, iespējams, 13. Saeimu. „Sejmas” raksturojumam varētu piekabināt vēl divus vārdus: liekulība un melīgums.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Ķeršana uz zoba parādījās aizvakar, tūdaļ pēc tam, kad Saeima noraidīja vairākus opozīcijas iesniegtos priekšlikumus atvieglot kovidregulējumu. Bija iesniegts lēmumprojekts, kas paredzēja uzdot valdībai atteikties no kovidsertifikātiem, kas šobrīd nepieciešami strādāšanai un pakalpojumu izmantošanai. Šo priekšlikumu noraidīja.

Atbalstu nesaņēma arī opozīcijas deputātu iesniegtie likuma grozījumi, kuros bija paredzēts svītrot normu, kas aizliedz strādāt personām bez kovidsertifikāta. Vārdu sakot, neviens saprātīgs priekšlikums (un tie bija vairāki) netika atbalstīts, jo - kādi gan kredītpunkti varētu tapt ieskaitīti, ja tie nāk no opozīcijas deputātiem, vai ne?

Smieklīgākais, protams, ir tas, ka pirms tam - individuālās sarunās - daudzi tautas kalpi atbalstīja kovidsertifikātu izmantošanas pārtraukšanu. Kad vajadzēja balsot, atbalsts kaut kā aizmirsās. Līdz ar to cilvēki, kuri ir padzīti no darba kovidsertifikāta neesamības dēļ, joprojām nedrīkst strādāt. Joprojām viņiem nav iztikas līdzekļu, joprojām ir spēkā kovidaparteīds, kas iedzīvotājus dala pēc vakcinēšanās pazīmēm, daļu cilvēku nošķirot no citiem kā beztiesīgus vai mazāk tiesīgus. Un „koalīcijas” deputātiem šāda situācija šķiet pieņemama.

Vēl „koalīcijas” deputātiem ir pieņemami tas, ka Saeimas darbs turpināsies attālinātajā režīmā: par to nule nobalsoja Saeimas vairākums. Nu, protams, kurš gan grib kasīties ārā no mājas un braukt uz kaut kādu tur Saeimas namu - ir taču auksti, ziema un tā. Labāk gudri pamuldēs zūmā, iedzers kapiju, aizšļūks līdz ledusskapim... Kāda ir deputātu debašu kvalitāte, par to labāk nerunāt. Toties tas viss netraucē pieprasīt kompensācijas par nobrauktajiem kilometriem un īrētajām telpām. Esmu vieglā neizpratnē: kā dēvēt šo attieksmi pret tautas kalpa pienākumiem? Par nekaunību, slinkumu vai stulbumu?

Savukārt liekulības un melīguma izpausmēs sevišķi izceļas Jaunā konservatīvā partija. Pirms kāda laika tās vadonis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, taisnodamies par pēkšņo pufaikas pārmešanu uz otru pusi, video uzrunā klāstīja pamatojumu, kāpēc mums visiem jāatver maciņi un jāatdod 40 miljoni eiro kaut kādiem no PSRS ieklīdušiem afēristiem. Izrādās, tāpēc, ka „nacisti ir atņēmuši upuriem īpašumus”. Kāds varētu pastāstīt biedram Bordānam, ka nacisti nevienam neko vairs neatņēma, jo īpašumus 1940. gadā jau bija atņēmuši okupanti no PSRS, bet tiem, kuri te kaut ko taisās „atgūt”, nav nekāda sakara ar patiesajiem upuriem.

Nākamais Bordāna solis: viņš piedāvā papildināt Krimināllikumu ar jaunu pantu par „Nepatiesu ziņu un izdomājumu izplatīšanu”. Proti, par rupju sabiedriskās kārtības traucēšanu, kas izpaužas apzināti nepatiesu ziņu vai izdomājumu publiskā izplatīšanā, traucējot cilvēku mieru, iestāžu vai uzņēmumu, vai organizāciju darbu, sodītu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Sanāk tā, ka par jebkuru nepatīkamu ziņu var uzsākt kriminālprocesu, var veikt kratīšanu, atņemt datoru, tālruni utt. Tikai - kurš un kā noteiks, kas ir un kas nav „apzināti nepatiesas ziņas”? Tiks veidots kāds tribunāls vai kā? Padomju laiku cenzūras meistari nervozi pīpē Tieslietu ministrijas vārtrūmē...

No ratu pakaļas, piedošan, no Tieslietu ministrijas nule izkrita arī Civilās savienības likums, ar kuru „konservatīvās” partijas vadonis un viņa pakalpiņi klaji iestājas par viendzimuma laulībām. Jo, izrādās, šis likums tapis, lai risinātu situāciju, kurā valsts nerūpējas par visām ģimenēm, tostarp viendzimuma pāru veidotām.

Saprotams, šis „likums” tapis, pateicoties Satversmes tiesas 2020. gada spriedumam, ar kuru tika lemts, ka Darba likumā noteiktais par atvaļinājumu tikai bērna tēvam neatbilst Satversmei. To, ka Satversmes tiesa, taisot šo spriedumu, nekaunīgi pārkāpa likumā noteiktās pilnvaras, Tieslietu ministrija, protams, nepamanīja. Un nav mehānisma, kā šādu morāli un juridiski kroplu lēmumu atcelt. Bet par to būtu jādomā.

Tostarp ielūkojamies JKP „vērtībās”, ko šī politkopa laipni izlikusi vērtēšanai. Tās visas var aplūkot šeit: https://konservativie.lv/vertibas/

„Konservatīvisma ideoloģijā ģimene tiek uzskatīta par galveno sabiedrības pamatu. Mūsu izpratnē laulība var būt tikai savienība starp vīrieti un sievieti, kā tas laika gaitā sabiedrībā vienmēr ir bijis un kā tas šobrīd ir nostiprināts arī mūsu Satversmē.

Mēs kā konservatīvie tik tiešām nesaprotam, kā par laulību iespējams saukt kādas savādākas savienības. Tā kā vīrieša un sievietes savienību ir iespējams reģistrēt laulībā, uzskatām, ka tāpēc nav vajadzīgs īpašs partnerattiecību institūts. Tāpat neuzskatām, ka, turpinot attiecināt laulības jēdzienu uz savienību starp vīrieti un sievieti, kaut kādā mērā tiktu aizskartas seksuālo minoritāšu cilvēktiesības, jo jau šobrīd visi sadzīviskie jautājumi viendzimuma pāriem ir atrisināti citu likumu ietvaros.”

Vai nav jauki, ko? Tad kurā brīdī šī „konservatīvā” partija kopā ar vadoni Bordānu ir vairāk konservatīva? Kad pirms vēlēšanām plēš kreklu sev uz krūtīm un zvēr, ka vienmēr iestāsies par laulību tikai starp vīrieti un sievieti, vai tad, kad jādodas geju praidā kopā ar Satversmes tiesas tiesnešiem?

Vēl smieklīgak ir tas, ka 2020. gada novembrī „konservatīvais” Bordāns tika izraudzīts par Latvijas katoļu baznīcas popularizēšanas „seju” projektā „Tiecības”. Kā tas iet kopā ar „rūpēm” par viendzimuma pāru „ģimenēm”? Vai tas ir kāds jauns katoļu baznīcas popularizēšanas paņēmiens?

Vēl daudz jauku stāstu varētu piedāvāt gan par JKP, gan par citiem „koalīcijas” politpulciņiem. Bet man ir tikai viens, skumjš un jau pasens jautājums: kā NA deputāti un ministri spēj atrasties vienā koalīcijā ar šādas liekulīgas un melīgas ideoloģijas paudējiem? Ak, mans jautājums ir vientiesīgs? Ak, jūs sakāt - kādā vilku barā tiksi, tā arī būs jākauc līdzi? Izklausās, ka viens otrs jau iemēģina balsi, piemērojoties kaukšanas reģistram.

Taču tas jau kļūst nožēlojami un bīstami: vienīgais izteikti nacionālais spēks katastrofālā tempā zaudē atbalstītājus, jo vēlētāji redz - zūd savulaik pašu nacionāļu formulētās ideoloģijas robežas, tās izplūst un pārvēršas konformisma ķīselī. Tad varbūt apvienoties ar JKP? Būtu piena upes ķīseļa krastos. Arī garšīgi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā