Bez neatkarības nebūs Latvijas

Latvijas Republikas Augstākā Padome 1991. gada 21. augustā pieņēma "Latvijas Republikas Konstitucionālo likumu par Latvijas Republikas valstisko statusu", kas atjaunoja Latvijas Republikas 1920. gada Satversmes pilnu darbību.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Tas notika Maskavas puča trešajā dienā, un nevienam vēl īsti nebija skaidrs netalantīgi organizētā puča iznākums. Un tomēr mūsu AP izlēma pasludināt LR neatkarību.

22. augustā Islandes valdība atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu, 24. augustā Dānija paziņoja, ka ir gatava atjaunot diplomātiskās attiecības ar Latviju.

27. augustā Eiropas Kopienas dalībvalstis pieņēma Deklarāciju par Baltijas valstīm, uzsverot, ka EK dalībvalstis konsekventi uzskata demokrātiski ievēlēto Latvijas parlamentu un valdību par likumīgu Latvijas tautas pārstāvjiem.

24. augustā Krievijas PFSR prezidents Jeļcins parakstīja dekrētu "Par Latvijas Republikas valstiskās neatkarības atzīšanu", 2. septembrī ASV paziņoja par gatavību atjaunot diplomātiskās attiecības ar Latviju. 1991. gada 6. septembrī arī PSRS Valsts dome atzina Latvijas Republikas neatkarību.

Tautieši, apsveicu faktiskās neatkarības pasludināšanas 31. gadadienā!

Mums jānosargā mūsu neatkarība.

Bez tās mums nebūs Latvijas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā