Uģis Mitrevics norok sevi ne tikai ar lāpstu, bet arī ar karotīti

Lasu un neticu savām acīm: Nacionālās apvienības premjera amata kandidāts Uģis Mitrevics norok sevi ar tik varenu lāpstu, ka varenāku grūti iedomāties. Un interesantākais, ka šo norakšanas procesu Nacionālās apvienības spice pat negrasās apturēt... Un tas jau ir savādi.
©Neatkarīgā

Kas tad īsti ir noticis? Siguldas dome vasaras vidū pieņēma grozījumus noteikumos „Par Siguldas novada pašvaldības brīvprātīgas iniciatīvas pabalstiem”, kas paredz liegt brīvpusdienas daļai skolēnu. Šie noteikumi sākotnēji paredzēja, ka ēdināšanas pabalsts tiek piešķirts Siguldas novada pirmsskolas izglītības, vispārējās pamatizglītības un vidējās izglītības iestādēs izglītojamiem bērniem, klātienes 10.-12. klašu izglītojamiem no ģimenēm, kurām pašvaldība piešķīrusi statusu „Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni”, kā arī klātienes 5.-9. klašu skolēniem.

Lieliski. Līdzīgus noteikumus pieņēmusi virkne pašvaldību, un tas ir apsveicami, jo daudzi vecāki nav tik turīgi, lai nodrošinātu samaksu par trīsreizēju ēdināšanu skolās. Bet lasām tālāk šos grozījumus, kas stājās spēkā 30. jūlijā un ir piemērojami no 1. septembra. Ar skaidriem burtiem un pie pilna saprāta ir apgalvots, ka piešķirtais pabalsts tiek pārtraukts ar nākamā kalendārā mēneša pirmo datumu no konstatēšanas brīža vai pabalsts netiek piešķirts, ja...

Ja izglītojamā vecākiem pašvaldībā ir nekustamā īpašuma nodokļu parāds, kura maksāšanas termiņš ir kavēts vairāk nekā divus mēnešus; ja izglītojamā vecvecāku īpašumam vai tiesiskā valdījumā esošajam īpašumam, kurā ir deklarēts izglītojamais un vecāki, ir nekustamā īpašuma nodokļu parāds; ja izglītojamā vecākiem pašvaldībā vai kādā no tās iestādēm ir citas parādsaistības, kuru maksāšanas termiņš ir kavēts vairāk nekā divus mēnešus; ja izglītojamā vecākiem pašvaldībā vai kādā no tās iestādēm kavēts samaksas termiņš vairāk nekā divus mēnešus pakalpojumam, kuru pašvaldība piesaistījusi iepirkuma ietvaros; ja zuduši citi apstākļi, kas ir par pamatu pabalsta piešķiršanai.

Latviski izsakoties, skolasbērni neēdīs, ja vecāki (vai vecvecāki!) būs palikuši parādā pašvaldībai - par NĪN vai par jelkādām citām saistībām. Un kas ir „citi apstākļi”? Trūcīgie vecāki būtu saņēmuši miljonu mantojumu vai kā? Dabīgi, ikviens saprot, ka no NĪN pašvaldība apmaksā ielu apgaismojumu, dažādus citus pilsētai nepieciešamus pakalpojumus, bet sodīt bērnus par to, ka viņu vecāki vai vecvecāki ir kavējuši NĪN apmaksas termiņu par diviem (!) mēnešiem - tas ir kaut kas nebijis.

Vai pašvaldības lēmējiem nav ienācis prātā, ka tas ir ne tikai, maigi sakot, netaisnīgi, bet arī absolūti amorāli? Vai nav ienācis prātā, ka daudzi, kuri kavējuši šo divu mēnešu termiņu, ir, iespējams, nonākuši finansiālās grūtībās, no kurām patlaban neredz izeju? Vēl jo vairāk - ņemot vērā energokrīzi, inflāciju un pārējās „ekstras”, par kurām valdīkļi vai nu neliekas ne zinis, vai nu pieņem savādus lēmumus?

Starp Siguldas novada pašvaldības lēmējiem ir arī Nacionālās apvienības premjera amata kandidāts Uģis Mitrevics. Savulaik NA līderis Raivis Dzintars teica, ka „pašvaldību vadītāji bieži vislabāk zina cilvēku problēmas un viņiem jāspēj ar tiem sarunāties”. Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās Mitrevica pārstāvētais saraksts, kurā bija iekļauti arī kandidāti no Latvijas Zaļās partijas un Latvijas Reģionu apvienības, saņēma 55,73% balsu, savukārt 2017. gada pašvaldību vēlēšanās bija vēl augstāks uzvaras procents: 75,86% balsu par Mitrevica sarakstu.

Šajā gadījumā NA līderiem nekas nav sakāms par Uģa Mitrevica vadītās domes rīcību? Un sakāmais būtu gaidāms kontekstā ar Nacionālās apvienības vienmēr postulētajiem mērķiem - palīdzēt ģimenēm, radīt tām priekšrocības, rūpēties par demogrāfiskās situācijas uzlabošanu. Patlaban šādi Siguldas novada domes „grozījumi” ir krasā pretrunā ar Nacionālās apvienības idejām.

Un kur, piedodiet, ir palikusi Mitrevica prasme saskatīt cilvēku problēmas un spēja ar viņiem sarunāties? Kaut arī nekas nav dzirdēts par Uģa Mitrevica saiknēm ar reliģiju, tomēr varbūt der atgādināt, ka pat Bībelē ir teikts: bērniem nav jāatbild par vecāku grēkiem. Un grūti nosaukt par grēku to, ka pašreizējā ekonomiskā situācija ir novedusi daudzus cilvēkus trūkumā...

Tāpēc baidos, ka Siguldas novadā tik populārais Uģis Mitrevics sevi kā politiķi noraks pavisam ātri, ja vien līdz vēlēšanu dienai viņš kopā ar novada domi nepagūs atcelt klaji amorālos noteikumu grozījumus. Jo tā lāpsta, kas šobrīd atrodas Mitrevica rokās, ir tikpat postoša kā karotīte, ko domnieki grasās atņemt bērniem, atstājot viņus neēdušus.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā