Vai bijusī Rīgas domes referente Andrijeca piedalījusies nošaujamo sarakstu veidošanā?

“Biju plānojis šodien ar viņu tikties,” otrdien teica Miroslavs Mitrofanovs, Rīgas domes (RD) deputāts (LKS). Taču nepaspēja: Tatjanu Andrijecu dienu iepriekš aizturēja Valsts drošības dienests (VDD). VDD paziņojumā norādīts, ka 6. februārī ir aizturēta prokremliska aktīviste, kura, saskaņā ar dienesta rīcībā esošo informāciju, ir iesaistīta pret Latvijas nacionālās drošības interesēm vērstās aktivitātēs saziņas lietotnē “Telegram" izveidotajā kanālā “Baltijas antifašisti”.
©Neatkarīgā

“Te ir divi nošaujamo saraksti,” neslēpjot savus “humānos” nodomus, pērn sludināja kāda cilvēku grupa, kas sevi nosaukusi par “Baltijas antifašistiem”. Nošaut viņi gatavojās “vecos” Saeimas deputātus, kuri balsoja par “uzvaras” staba nojaukšanu, un “jaunos” deputātus, kuri balsoja pret sadarbības grupu veidošanu ar Krieviju un Baltkrieviju.

Par to rakstījām pērnā gada novembrī, uzdodot jautājumu: kā uz “antifašistu” aktivitātēm reaģēs Valsts drošības dienests. No VDD tika saņemts skaidrojums: “Vēršam uzmanību, ka VDD ir zināmi “Telegram” kanāli, kuros par “Baltijas antifašistiem” sevi dēvējošas personas vēršas pret Latvijas amatpersonām un citām sabiedrībā zināmām personām. VDD saistībā ar šo gadījumu ir uzsācis pārbaudi.”

Šobrīd VDD ir aizturējis Andrijecu, bijušo Rīgas domes referenti, kvēlu rašisma ideoloģijas aizstāvi un Krievijas agresijas atbalstītāju un tagad Andrijeca ir jau arestēta. Andrijecas attieksmes izpausmes parādījās neilgi pēc nacistiskās Krievijas iebrukuma Ukrainā, un tobrīd viņa bija RD referente LKS frakcijā

Miroslavs Mitrofanovs izklāstīja, ka Andrijecu atlaida no darba domē pērnā gada jūnijā. Esot bijis ilgstošs konflikts ar kādu deputātu, kurš rakstījis iesniegumus domes administrācijai, ka Andrijeca piedalās politiskās akcijās. “Samierināšanās vidusceļu neatradām, Tatjana tika atlaista no darba, bet oktobrī ar tiesas lēmumu panācām izlīgumu ar Rīgas domi, jo viņas atlaišana tika atzīta par pretlikumīgu,” saka Mitrofanovs.

Andrijeca vairs nepretendēja uz atjaunošanu darbā, jo jau bija aizbraukusi uz Krieviju. Gadījās tomēr atgriezties “nepateicīgajā” dzimtenē, un te nu viņu sašņorēja. Mitrofanovs šo Andrijecas darbošanos “Telegram” kanālā izveidotajā “Baltijas antifašistu” kopnē uzskata tikai par tādu “domubiedru parunāšanos”, un “tas nenozīmē, ka Tatjana tur strādā”.

“Es gribēju parunāt ar Tatjanu, lai saprastu, ko viņa elpo,” saka Mitrofanovs. Viņa noteikti elpo to pašu vati, kas viņai galvā, un tādu “elpotāju”, kuri apdraud gan cilvēkus, gan valsts drošību, diemžēl ir daudz. Jācer arī, ka VDD ir noskaidrojis: vai Andrijeca ir piedalījusies nošaujamo sarakstu veidošanā? Vai tikai tā vienkārši “parunājusies”?

Latvijas tiesas šos neliešus faktiski attaisno. Kopš pērnā gada 24. februāra, kad Krievija iebruka Ukrainā, VDD uzsāka 34 kriminālprocesus par personu aktivitātēm, kuras atbalsta Krievijas agresiju, kā arī par pretvalstiskiem izteicieniem un mudinājumiem uz agresiju.

Vairumā gadījumu pārkāpums ticis veikts demonstratīvi un izaicinoši, taču tiesa šiem pārkāpējiem nereti ļāvusi palikt brīvībā, arī sodi ir bijuši lielākoties simboliski - vainīgais atzīst, ka nožēlo nodarīto. Tālāk - vienošanās ar prokuroru, neliela drošības nauda, un tu esi brīvs!

Piemēram, bija tāds blogeris Edgars Bleiders, kuru nesen aizturēja VDD. Viņš savās videouzrunās slavināja Krieviju un Baltkrieviju, savukārt Latviju dēvēja par neonacistisku valsti, mudinot uz vardarbību. Par spīti tam, ka bija savākti lietiskie pierādījumi un tika izteikts lūgumu piemērot viņam drošības līdzekli - apcietinājumu, tiesa atbrīvoja Bleideru pret 3500 eiro drošības naudu. To iemaksāja jau nākamajā dienā.

Pret drošības naudu atbrīvoja arī citus Krievijas agresijas slavinātājus un dezinformatorus: Ruslanu Pankratovu, Vladimiru Lindermanu, Aivi Vasiļevski un citus.

Baidos, ka ar “Baltijas antifašistu” darboni Tatjanu Andrijecu sanāks līdzīgi: VDD būs savācis pienācīgu pierādījumu bāzi, taču tiesa sadarbībā ar prokuratūru izlems, ka “viss nav tik viennozīmīgi”, un palaidīs Andrijecu brīvās ganībās.

Kas notiek ar mūsu tiesu sistēmu? Vai tiešām “bezkompromisu tiesiskums” nav līgani pārplūdis no iepriekšējās valdības šajā? Bail pat iedomāties ko tādu, vai ne?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā