Valdes locekļu algas par mazām? Paaugstinām elektroenerģijas tarifus!

“Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi jaunus elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifus AS “Sadales tīkls” (ST) un AS “Augstsprieguma tīkls” (AST). Vērtēšanas gaitā tarifos iekļautās izmaksas būtiski samazinājušās, tomēr tās abiem operatoriem ir augstākas nekā pašlaik esošajā tarifā ietvertās.” Lasu pēdējo teikumu divreiz, četrreiz... vairākreiz. Neko nesaprotu. Izmaksas samazinājušās, tomēr augstākas nekā esošajā tarifā esošās. Tad kam cena ir samazinājusies, paliekot augstāka?!
©Ģirts Ozoliņš/F64

Zaudējumi vai neieguvumi?

Sausais atlikums no šī tarifu rēbusa: patērētājiem rezultātā būs jāsamierinās ar vairākkārtīgu samaksas pieaugumu par elektroenerģiju plus sadali un pārvadi. Tieši tāpat kā esam samierinājušies vienmēr. AS un AST pārstāvji kaut ko mēģināja skaidrot žurnālistiem, bet sanāca kā parasti - tiek izmantotas neizprotamas frāzes, kas ir pretrunā cita citai, lai radītu iespaidu, ka viss ir “baigi gudri” un neizbēgami, sak, nāksies vien tiem patērētājiem pakļauties mūsu iegribām.

Jau aprīlī ST brīdināja, ka tarifs no šā gada 1. jūlija varētu pieaugt vidēji par 32%, savukārt AST tarifs palielināsies par 36%. Kompāniju pārstāvji norādīja, ka izmaksu samazinājums ST bijis iespējams, pirmkārt, pateicoties Ministru kabineta lēmumam ST tarifā tikai daļēji iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus (varbūt tomēr neieguvumus?), otrkārt, saistībā ar elektroenerģijas tirgus cenu kritumu. Treškārt, būtiski bija samazinātas pārvades tarifa izmaksas, kas automātiski samazina sadales tarifus.

Algā - “nožēlojami” 113 000 eiro

Skaisti jau skan šis skaidrojums. Un galvenais, ka visiem patērētājiem uzreiz kā ķieģelis no sirds nokrīt: tad lūk, kāpēc tie tarifi aug, nu, mēs jau saprotam, maksāsim! Bet vēl vieglāka top sirds, kad uzzinām, kādu atalgojumu saņēmuši, piemēram, ST valdes locekļi, sākot no 2019. gada:

Valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons

2021. gads: 157 549,44 eiro

2020. gads: 157 026,25 eiro

2019. gads: 147 665,50 eiro

Valdes loceklis Jānis Kirkovalds

2021. gads: 141 787,34 eiro

2020. gads: 142 630,26 eiro

2019. gads: 132 946,93 eiro

Valdes loceklis Raimonds Skrebs

2021. gads: 141 710,83 eiro

2020. gads: 142 610,82 eiro

2019. gads: 137 274,15 eiro

Valdes locekle Baiba Priedīte (valdes jaunpienācēja)

2021. gads: 142 097,79 eiro

Valdes locekle Kristīne Sarkane (valdes jaunpienācēja)

2021. gads: 113 774,89 eiro

Salīdzinājumam: Ministru prezidents Krišjānis Kariņš 2021. gadā algā saņēma 77,9 tūkstošus eiro, bet Valsts prezidents Egils Levits 71,8 tūkstošus eiro, savukārt “Latvenergo” prezidenta pienākumu pildītājs Guntars Baļčūns - 193,3 tūkstošus eiro. Tagad Valsts prezidenta un Ministru prezidenta aldziņas tomēr palielinājušās, tāpēc viņiem bada nāve un personiskais bankrots vairs nedraud.

Bet kur skatās tie, kuriem jādomā par ST valdes locekļu atalgojumu?! Kādi vēl 157 000 eiro, nemaz nerunājot par kādiem nožēlojamiem 113 000 eiro? Par nepanesami smagu darbu? Tāpēc jau arī jāpaaugstina tarifi - lai ST un AST valdes locīkļiem samaksātu cilvēkcienīgas algas.

Pie reizes - lai visiem viss būtu skaidrs - valdes locekļi varētu izklāstīt, kādi bijuši darba pienākumi, kas attaisno algu apjomu. Jā, un kādi būs šie pienākumi, ja algas taps palielinātas?

Nevienam par to nekas nebūs...

Labi, pasmējāmies. Tagad pajautāsim Ekonomikas ministrijai, ko vada Ilze Indriksone (NA), un Finanšu ministrijai, ko vada Arvils Ašeradens (JV): vai ir bijusi doma cilvēkiem CILVĒCISKI paskaidrot, kas tas par elektroenerģijas nodokli, kas uzlikts patērētājiem? Jo citādi kā par jaunu nodokli to nevar dēvēt: OIK pieprasītie maksājumi vairs neatspoguļojas rēķinos, toties vairākkārtīgi tiek paaugstināta maksa par sadali un pārvadi.

Ministrijas varētu izklāstīt, ka mēs paši, protams, neražojam elektroenerģiju, jo mums nav hesu un vispār nekā mums nav, bet vadi ir tik dārgi, ka tagad visiem jāsametas ar naudiņām, lai mēs varētu vismaz to vienu iļjiča spuldzīti ieslēgt.

Bet no ministrijas ir klusums. Toties mums ir SPRK, kas jau sirdsmīļi ir piekritusi ST un AST gaudām par grūto elektroenerģētikas ikdienu. Jautāt, kā jūtams, nav vērts, var vien pajautāt: vai jūs ministrijā esat tik ļoti pārliecināti, ka cilvēki vienreiz neņems rokās sūdu dakšas un neies uz ministēriju kabinetu, lai izdauzītu no valdīkļu galvām pārliecību, ka iedzīvotājus var slaukt mūžīgi un nevienam par to nekas nebūs?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā