Kurš kuru "uzmeta" prezidenta vēlēšanu tvaikā

Ar nekaunīgu smalkumu “Jaunā vienotība” (JV) apspēlēja “Apvienoto sarakstu”, noorganizējot Valsts prezidenta vēlēšanas, kas faktiski noritēja, kā mēdz teikt, vienos vārtos. Šoreiz – ne par jaunievēlētā prezidenta kvalitātēm, bet par to, kā viss izskatījās vērotājiem no malas.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Uldis Pīlēns iziet viens pats

Abi politiskie veidojumi - Nacionālā apvienība (NA) un “Apvienotais saraksts” (AS) - jau ir likuši saprast, ka nepiedalīsies koalīcijā, kur kopā ar “Jauno vienotību” krēslus dala ZZS un “progresisti”. Bet, zinot JV lielo pieredzi uzmetienu disciplīnā, var arī gadīties, ka ZZS un “Pro” pēc pakalpojumu sniegšanas tomēr paliek ar garu degunu, tāpēc NA un AS, iespējams, var nebažīties par palikšanu ārpus koalīcijas?

Tas - par nākotni. Bet prezidentu vēlēja tikai aizvakar. Un Saeimas namā bija vērojami daži momenti, kas liecināja par tādu kā AS salūzumu finiša taisnē. Iespējams, pat agrāk. Kad pēc trešā balsojuma, kurā uzvarēja Edgars Rinkēvičs, no Saeimas sēžu zāles izgāja otrs amata pretendents Uldis Pīlēns - viens pats. Bez savējiem. Bet vai viņi tur maz bija?

“Nē, atbalsts bija,” iebilst Uldis Pīlēns, “bet neaizmirsīsim, ka mēs visi esam cilvēki. Un man arī nevajag masu skatus. Manējie jau bija aizgājuši uz frakcijas telpām. Bet mani tikmēr iztaujāja žurnālisti. Ne, jūsu novērojums par salūzumu neatbilst patiesībai.”

Taču salūzumu bija pamanījis ne tikai viens cilvēks vien. Arī uzvarējušais Rinkēvičs to bija ieraudzījis. Bet viss ir iespējams, arī tas, ka kļūdās vairāki cilvēki. Tāpēc atliek vien cerēt, ka salūzums nebūs liktenīgs.

Birkavs: Rinkēvičs ātri uztver problēmu būtību

Uldis Pīlēns tajā pašā dienā saņēma zvanu no bijušā ministru prezidenta, bijušā ārlietu un tieslietu ministra Valda Birkava, kurš cildinoši izteicās par Pīlēna spējām radīt pilnīgi citas diskusijas iespējamību.

“No iekšējās un ārējās drošības viedokļa, turklāt - ņemot vērā mūsu valsts briesmīgo atpalicību ekonomikā, Uldis Pīlēns mums būtu bijis ļoti vajadzīgs kā prezidents,” saka Valdis Birkavs, vērtējot prezidenta amata pretendentus. “Bet tajā pašā laikā man ir skaidrs, ka Rinkēvičs būs labs prezidents. Taču pie tām problēmām, kas viņam nav tuvas, Rinkēvičs tik ātri neķersies,” uzskata Birkavs, “vienlaikus viņa retorika - jau tad, ka viņš bija ievēlēts, - bija piepildīta ar tām idejām, ko debatēs izstāstīja Pīlēns un Pinto. Un tas ir labi: Rinkēvičs ātri uztver problēmu būtību.”

Valdis Birkavs uzskata, ka būtu ideāli, ja Rinkēvičs piedāvātu Uldim Pīlēnam kļūt par premjeru. “Arī Elīnu Pinto vajadzētu iesaistīt Latvijā,” teic Birkavs, “viņai ir absolūti eiropeiska domāšana, viņai ir sava vērtību sistēma. Viņa ir vidējās paaudzes pārstāve, un šī paaudze jau pilnībā ir pārņēmusi eiropeisko domāšanu.” Domājot par Uldi Pīlēnu, Birkavs uzskata, ka, viņu atstumjot, “mēs esam zaudējuši Pīlēnu nevis kā Valsts prezidentu, bet gan kā ekonomiskās attīstības dzinēju”. “Mūsu valsts visu laiku tikai atpaliek un atpaliek,” Birkavs ir sarūgtināts. Bet neko citu nevar gribēt: jau piekto gadu premjers ir Krišjānis Kariņš, kura “kontā” ir daudz sastrādātu aplamību.

Viss tvaiks - prezidenta vēlēšanu svilpē?

“Latvijas ārpolitika jau sen vairs nav Latvijas ārpolitika,” turpina Birkavs, “tā ir ES un NATO ārpolitika. Bet Latvijas politikā svarīgākā ir iekšpolitika, proti, ekonomika. Ārpolitika mums ir jau nodrošināta, mēs tās virzienu nemainīsim, un tas daudzējādā ziņā ir - pateicoties Rinkēvičam. Bet daudz svarīgāk šobrīd ir rūpēties par pašu valsti. Ja valsts problēmas mēs atstāsim novārtā, mēs varam zaudēt gan ārējo, gan iekšējo drošību.”

Tieši to, manuprāt, nesaprot šodienas varneši, kuriem būtiskākais dzinulis ekonomikas attīstībai ir iedzīvotāju maciņu izžņaugšana - tarifu un nodokļu celšanas izskatā. Bet tā žņaugšana nevar būt bezgalīgi ilga, un mēslu dakšas arī var tapt uzasinātas...

Kamēr koalīcija, kuras faktiski vairs nav, nodarbojās ar prezidentālajām intrigām, tikmēr kārtējo reizi cilvēkiem uzkrautās problēmas palika ēnā. Protams, “Jaunā vienotība”, smalki iznesoties un baltā zirgā veikli apjājot koalīcijas “partnerus”, nostiprināja savas politiskās pozīcijas ne tikai valdībā, bet arī Saeimā.

Būtu izcili, ja JV tikpat veikli prastu un gribētu risināt valstiskās problēmas, līdz ar to palīdzot arī sabiedrībai. Pagaidām gan neredz to uzrāvienu. Varbūt viss tvaiks aizgāja prezidenta vēlēšanu svilpē?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā