Komentāri: Jurģis Liepnieks. Par sabiedriskajiem un privātajiem medijiem krievu valodā

Komentē 5

kā Latvijas pilsonis, ierindnieks... pie garās J.Liepnieka lāgošnās...Tādēļ es - īsi un konkrēti... ar GANDARĪJU lasot, par APJĒGŠĀNOS realitātē...informāciju no Delfi - Olga Dragiļeva "VALSTS kancelejas STRATĒĢIS" - "krievu valodai sabiedriskajos mēdijos jābūt lidz kara beigām" :

8.oktobris 2023 Atbildēt

Sabiedriskajam medijam nevar būt savs viedoklis - sabiedriskā medija uzdevums ir būt platformai visiem viedokļiem, dažādībai un atspoguļot jebkuru jautājumu, norisi, notikumu maksimāli vispusīgi un neitrāli.

---------------------

Uvi! Šis uzstādījums a priori nav iespējams kā tāds. Gribi negribi katrs medijs pavilks deķīti sev tīkamā virzienā. Un viss tik tādēļ, ka mediju vada konkrēts cilvēks ar saviem uzskatiem. Ja, ņemot vērā cilvēka dabu, a priori tas nav iespējams, tad visa pieeja ir jāmaina. Privāti mediji katrs ar savu ievirzi, savu lasītāju, pluss valsts medijs ar valsts varas uzstādījumiem! Valsts atbalsta tikai valsts sabiedriskos medijus.

8.oktobris 2023 Atbildēt

Paldies Jurģi par rakstu! Izcils, ļoti labs, ja tikai jūs nebūtu ielicis "darvas karoti" šajā rakstā. Proti, jūsu nevīžība, izsakot savas domas latviešu valodā, ir uzkrītoša.

Lūgums jums, Jurģi, un citiem tautas brāļiem un māsām, - nelietot barbarismu "mēdijs," bet gan tikai un vienigi latvisko nojēgumu "plašsaziņa."

Visupirms, - joprojām ir spēkā 2009. gada Ministru kabineta noteikums "Par terminu plašsaziņas līdzeklis un medijs lietošanu," kurš noraida aizguvuma "mēdijs" lietošanu. Proti,

"Konstatējot nekonsekvenci terminu plašsaziņas līdzekļi un mediji lietošanā Latvijas un Eiropas Savienības (ES) tiesību aktos, tai skaitā likumprojektā "Elektronisko mediju likums", LZA Terminoloģijas komisija pēc īpaši šim jautājumam veltītām debatēm, kā arī ievērojot Valsts valodas centra apkopotos faktus par termina plašsaziņas līdzekļi lietojuma pārliecinošu pārsvaru ES normatīvo aktu tulkojumos latviešu valodā un to, ka angļu valodā 'plašsaziņas līdzekļu' nozīmē media un mass media tiek lietoti kā sinonīmi (Oksfordas vārdnīcā no mass media dota norāde uz media, bet media (2. nozīmē) skaidrots kā "the main means of mass communication (esp., newspapers and broadcasting) regarded collectively"), atzīst, ka neatsakās no iepriekš apstiprinātā termina plašsaziņas līdzekļi (ar nozīmi 'plašām iedzīvotāju aprindām adresēti preses izdevumi, radio un televīzijas raidījumi, kā arī interneta ziņu vietnes') un ka attiecīgās nozīmes izteikšanai kā sinonīms nav apstiprināms aizguvums mediji."

Jurģi, ja jums ir brīvs laiks, lūdzu, veltiet to "kognitīvās valodniecības" zinātnei, lai saprastu ļoti vienkāršu patiesību: "valoda veido cilvēku!" .. Nojēgums "mēdiji" ir neko neizsakošs latviešu valodā, līdz ar to arī domu nerosinošs!

Pietiek barot tautu ar "neēdamu barību", kā ".. štats, faktors, aspekts; akcepts, koncepts, interprets, konsekvents, medijs, modrators, iniciēt, producents, influenceris, mentors, ekspektācija u.c." Šodien, klausoties un lasot žurnālisstus (viņu valodu) - ir jāšausminās par viņu izglītotību, identitāti.

8.oktobris 2023 Atbildēt

Patiesi dīvaini, ka no visas šīs patiesi aktuālās, pat traģiskās mūsu tautai un valodai aprakstītās situācijas, šo tipu visvairāk uztrauc Liepnieka terminoloģijas trūkumi??!

8.oktobris 2023 Atbildēt

“Pēc pilsonības un migrācijas pārvaldes datiem, 2014.gadā 5763 Latvijas nepilsoņi ir pieņēmuši Krievijas pilsonību. Ilustrējot šo skaitli, varētu teikt, ka divas Latvijas pilsētas, tādas kā Zilupe un Viļāni, vienā gadā ir pārgājušas Krievijas pilsonībā. Īpaši satraucoša ir dinamika, jo šis skaitlis ir divas reizes lielāks nekā gadu iepriekš. Ņemot vērā nepilsoņu skaitu Latvijā (326 735) un to, ka katru gadu 500 jaundzimušo tiek reģistrēti kā nepilsoņi, kā arī to, ka Krievijas pilsonību pieņem arī Latvijas pilsoņi, šim skaitlim ir liels potenciāls augt.

-------------- Un uz šodienu tas ir daudzkārtojies un vēl bez nelietīgajām nodevēju sarūpētajām TUA, kas iepludināja LV ap 60 000 krievvalodīgos, nu vēl ukraiņu bēgļu masas, Kas arī krietni pavairo krievvalodas intervenci mūsu šādi latviskumu iznīcinošajā 4,maija kangarvalstī! Un par to visu jau 33,gadus dažādi patrioti publiski visos iepējamajos veidos un mēdijos brīdināja, nu arī pat Liepnieks "pamodies",bet visas partiju spices un valdošie varneši kā bija kurli,akli, tā palika!!

8.oktobris 2023 Atbildēt