Vai tiešām, individuāli orientējoties mežos un purvos nakts laikā, tiks izplatīta infekcija?

Eiropas 2012. gada čempions rogainingā Valters Kaminskis rogaining.lv lapā “Facebook” tīklā dalījās pārdomās par bezjēdzīgiem aizliegumiem pēc īpašā stāvokļa atcelšanas: “PusNAKTS rogaininga laiks 4.‒5. jūlijā naktī pie esošajiem Covid-19 ierobežojumiem paliek neaizsniedzams legālām sacensībām.”
Arī no 9. jūnija valdība ir aizliegusi rīkot jebkādus organizētus pasākumus nakts laikā. Tāpēc šovasar nakts orientēšanās ir aizliegta – tā pieprasot epidemiologi! ©Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Vispirms ir jāpaskaidro, kas ir rogainings. Tās ir orientēšanās sacensības, kas notiek vairāku desmitu kvadrātkilometru lielā mežainā un purvainā apvidū. Komanda, kurā parasti ir divi cilvēki, meklē kontrolpunktus. Katra komanda plāno savu maršrutu, un komandas vienu no otras šķir kilometriem mežu masīvu. Atzīmēšanās kontrolpunktos notiek bezkontakta režīmā, pietuvinot identu (ierīci, kas fiksē punkta atrašanu) ‒ 20 cm attālumā. Visgrūtākie apstākļi ir, orientējoties naktī. Nakts rogaininga sacensības Latvijā notiek divas trīs reizes gadā.

Parasti Latvijas vietējās sacensībās piedalās 200‒300 cilvēku. Arī pēc 9. jūnija valdība ir aizliegusi rīkot jebkādus organizētus pasākumus nakts laikā.

Tāpēc šovasar nakts orientēšanās ir aizliegta - tā pieprasot epidemiologi! Vai tiešām, individuāli orientējoties mežos un purvos nakts laikā, tiks nenormāli izplatīta infekcija?

Ja kāds sociālajos tīklos vai medijos uzrakstītu, ka ar Covid-19 visātrāk var inficēties, vienatnē klīstot pa mežiem un purviem, tad to pienaglotu pie kauna staba un ziņotu Drošības policijai par viltus ziņu izplatīšanu. Taču aizliegums sacensībās vienatnē skriet pa mežu nakts laikā nav viltus ziņa. Tas ir Veselības ministrijas noteiktais aizliegums, lai vīruss strauji neizplatītos!

Vai patiešām Latvijas vadošie epidemiologi ir tie, kas aizliedz vienatnē pārvietoties pa mežiem nakts laikā, lai mazinātu inficēšanos ar Covid-19?

Tad sanāk, ka veselības nozari vada un aizliegumus nosaka pilnīgi nekompetentas personas, kuru mērķis ir izmantot Covid laikā iegūto varu, lai ņirgātos par Latvijas cilvēkiem, pieprasot ievērot pilnīgi bezjēdzīgas prasības.

Varbūt kāds no politiskajiem spēkiem var iejaukties, lai orģijas naktsklubos, kuras patiešām epidēmijas laikā varētu ierobežot, netiktu pielīdzinātas skrējienam vai pastaigai pa mežu nakts laikā vienatnē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā