"Delnas" rezultāti: Lukašenko režīms ir mazāk korumpēts kā Rumānijas un Bulgārijas demokrātijas

Vakar biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”, kas ir starptautiskās pretkorupcijas organizācijas “Transparency International” Latvijas nodaļa, izplatīja “Transparency International” veidotā Korupcijas uztveres indeksa (KUI) 2020. gada rezultātus.
©Neatkarīgā

“Delnas” mājaslapā ievietotajā paziņojumā galvenokārt tika pievērsta uzmanība tam, ka, skatoties atbilstoši uz “2020. gada KUI rezultātiem, Latvija ar 57 punktiem (no 100) kopā ar Kipru un Kostariku ieņem 42. vietu pasaulē”.

“Delnas” paziņojumā teikts: “Lai arī Latvijas rādītājs ir uzlabojies par vienu punktu, salīdzinot ar 2019. gadu, tas ir par 1 punktu zemāks nekā 2018. gadā un ir pārāk tuvu 50 punktu robežai. Ir jāņem vērā, ka Latvijas rezultāts joprojām atpaliek no citu ES un OECD valstu rezultātiem. 2020. gadā ES valstu vidējais KUI rezultāts ir 64, Latviju ierindojot 15. vietā starp 27 valstīm. Savukārt OECD valstu vidējais KUI rādītājs ir 66 punkti, kas Latviju ierindo 28. vietā no 37 valstīm. Korupcijas uztveres indeksa rezultāti Latvijas pēdējo gadu rādītāji ir jāskata plašākā analīzē - skaidrojot faktorus, kas ir noveduši Latviju stagnācijas fāzē. Kopš 2014. gada Latvijas rādītājs ir pieaudzis tikai par 1 punktu. Arī Lietuvā tendence ir līdzīga, bet abu valstu - Latvijas un Lietuvas sniegums ir krasā pretstatā Igaunijas rādītājiem, kas ir lēnām, bet pastāvīgi auguši un tagad krietni pārsniedz ES vidējo rādītāju un ir gandrīz par 20 punktiem augstāki nekā Latvijai”.

Savukārt “Delnas” direktore Inese Tauriņa sola, ka, pieaugot KUI, uz Latviju trauksies ārvalstu investīciju plūsma: “Ir jāpatur prātā, ka KUI rezultāts ir viens no pirmajiem rādītājiem, kuram ārvalstu investori pievērš uzmanību, pirms uzsāk savu biznesu kādā valstī. Šim aspektam ir ārkārtīgi liela nozīme kontekstā ar ekonomikas atveseļošanos pēc Covid-19 pandēmijas.”

Līdz ar to 2020. gada Korupcijas uztveres indeksa rezultātos par Latviju nav nekā pārsteidzoša vai neparasta. Taču daudz sensacionālāki ir “Transparency International” iegūtie rezultāti par “korumpēto Lukašenko režīmu” - Baltkrieviju. Izrādās, Lukašenko režīms ir viens no vismazāk korumpētajiem režīmiem, vērtējot ES Austrumeiropas un Eiropas austrumu valstis!

https://www.transparency.org/en/cpi/2020/table/nzl

Slovākija 2020. gada Korupcijas uztveres indeksā ar 49 punktiem ieņēma 60. vietu pasaulē, savukārt Baltkrievijas rezultāts ir ļoti līdzīgs - 47 punkti un augstā 63. vieta pasaulē. No “Delnas” izplatītās informācijas izriet, ka daudz korumpētākas par Lukašenko režīmu ir demokrātiskās iekārtas tādās ES dalībvalstīs kā Rumānija, Ungārija un Bulgārija. Daudz baisāka korupcija nekā Baltkrievijā ir izplatīta Melnkalnē, Turcijā, Serbijā, Albānijā. Taču viskriminālākie korupcijas režīmi, pret kuriem Lukašenko režīms ir pat nesasniedzams ideāls, ir vērojami Bosnijā un Hercegovinā, Moldovā, Ukrainā un Krievijā.

Ja “Delnas” izplatītā informācija ir patiesa, tad pagājušajā gadā Baltkrievijā sākas sacelšanās, protesti, masu demonstrācijas un pilsoniskās nepakļaušanās kampaņas pret vienu no mazāk korumpētajiem režīmiem Eiropas austrumos.

Ka tie, kas ir pret Lukašenko režīmu, patiesībā ir korupcijas atbalstītāji, ka Baltkrievijas režīms ir nevis jāsmacē ar sankcijām, bet gan jāliek kā paraugs un piemērs, uz kuru būtu jātiecas ne tikai Rumānijai, Ungārijai un Bulgārijai, bet arī Bosnijai un Hercegovinai, Moldovai un Ukrainai.

Es ceru, ka, tiekot līdz šai vietai, ikviens lasītājs tomēr saprata ironiju un “Delnas” izplatītās informācijas vieglu kariķējumu.

Man ir tikai vēlreiz jāatgādina atziņas, kuras par “Delnas” un “Transparency International” veidoto Korupcijas uztveres indeksu esmu izteicis teju vai katru gadu pēc kārtējā indeksa publiskošanas. “Transparency International” veidotais Korupcijas uztveres indekss ir aptaujas rezultāts! Tas parāda, kā ārvalstu investori uztver notiekošo valstī, kurā tie ir investējuši. Desmitiem gadu investoriem un ekonomikas ekspertiem ir stāstīts, ja jūsu biznesam citviet klājas slikti, tad tas ir tikai tāpēc, ka valstī ir liela korupcija. Ļaudis tam noticēja, un tā arī aptaujās atbild. Ja biznesam neiet tik labi, kā plānots - vainīga korupcija! Baltkrievija pandēmiju ekonomiski pārvarēja salīdzinoši labi. To tad arī uzrāda investoru aptaujas. Diemžēl lielai daļai no Latvijas politiķiem un mediju darbiniekiem piemīt mānija nekritiski uztvert dažādu starptautisku struktūru paziņojumus. Cerams, ka pēc “Transparency International” 2020. gada rezultātiem par Baltkrieviju Latvijas politikas veidotāji aptvers, kādus mēslus mums gadiem ilgi centās iebarot gan “Delna” gan “Transparency International”. Ir pēdējais laiks iemest mēslainē korupcijas uztveres indeksa tabulas! Savukārt tie, kuri kā ampelmaņi turpinās lēkāt pēc jebkura “Transparency International” un “Delnas” paziņojuma, vienkārši demonstrēs savu stulbumu un nekompetenci.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā