Kā nesabojāt savu veselību ar modernām diētām? Mūžībā aizgājušā dietologa Zigurda Zariņa atziņas un padomi

8. janvārī mūžībā devās uztura mācības pamatlicējs Latvijā, dietologs, medicīnas zinātņu doktors un RSU docents Zigurds Zariņš. Nav viegli būt pilnīgi objektīvam, veicot pētījumus, kuros saduras pārtikas piedevu un dažādu farmācijas produktu ražotāju biznesa intereses. Nav viegli iebilst, kad lielā sabiedrības daļā sākas aizraušanās ar kādu modernu diētu vai ar dzīvesveidu, kuru viedokļu līderi deklarē kā “veselīgu”.

2.lapa

Neaizrauties ar multivitamīnu lietošanu!

“Izvēloties pareizos produktus, katrs cilvēks, vai tas ēd daudz vai maz, var nodrošināt sev nepieciešamo vitamīnu daudzumu tikai ar uzturu.” Zigurds Zariņš atbalstīja farmakologa I. Purviņa pieeju, ka vitamīnu apgāde nodrošināma ar pareizu diētu, jo “plašā vitamīnu reklāma novirza finanšu resursus nevajadzīgu vitamīnu, nevis nepieciešamo pārtikas produktu iegādei”. I. Purviņš: “Vairāk nekā 75% no apmēram 1000 vitamīnu preparātu nav ieteicami lietošanai.”

Zigurds Zariņš: “Multivitamīnu tabletes ir vērtīgas galvenokārt to ražotājiem…Vitamīnu preparātu reklāmas ir vērtējamas ļoti kritiski. Jāatceras, ka reklāmu galvenais mērķis ir peļņa!” (“Uztura mācība”, 46. lpp.)

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā