Pēc 8. februāra valdības sēdes Ņikitam Trojanskim un Evai Juhņevičai bija nekavējoties jāatkāpjas

21. decembrī uzstājoties valdības sēdē, Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas speciālists Ņikita Trojanskis izteica prognozi, ka februāra vidū būs 15 000 jaunu Covid-19 gadījumu dienā un 4550 vienlaikus stacionēto Covid-19 pacientu.
©F64/Neatkarīgā

Tā kā februāra vidus jau ir klāt, bija īstais laiks sākt pārbaudīt “specialista” Trojanska prognozes atbilstību realitātei. Atbilstoši Nacionālā veselības dienesta apkopotajai informācijai, 8. februārī Latvijas slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits bija 1051. To redzot, 8. februāra valdības sēdē Ministru prezidents Krišjānis Kariņš uzsvēra, ka “epidemiologu” iepriekšējās prognozes par omikrona ietekmi bijušas “absolūti neakurātas un katastrofāli nepareizas”.

Lai gan Ņikitas Trojanska vārds neizskanēja, tomēr jau šonedēļ esmu dzirdējis, ka šo vārdu izmanto, lai raksturotu nejēgu matemātikā: “Rēķina kā Ņikita Trojanskis.”

Jāsaka, ka šis jau ir otrais gadījums, kad kāds prognožu meistars izpelnās tik lielu Latvijas valdības uzmanību. 2008. gada 2. oktobrī laikrakstā “Ventas Balss” tika publicēta diskusija, kurā Ventspils augstskolas lektors Dmitrijs Smirnovs izteicās: “Problēmas ASV ir sīkums salīdzinājumā ar to, kas sagaida mūs. Viņiem tagad dziļums ir sasniegts un sāksies atveseļošanās. Savukārt Eiropas Savienībā problēmas tagad tikai sāksies, un mums būs varbūt 10 vai 20 reižu dziļāka krīze nekā ASV. Zviedrijas bankas caur meitas bankām Latvijā lētos kredītus vairs nevarēs piedāvāt. Viņi pateiks: lūdzu, atdodiet vecos kredītus! Bet ar ko mēs atdosim - vai ar nekustamajiem īpašumiem? Nav ar ko kredītus atdot! (..) Piramīda ir uzbūvēta, un tagad jāgaida, kad tā sabruks. (..) Vienīgais, ko varu ieteikt: pirmkārt, neglabāt naudu bankās, otrkārt, neglabāt naudu latos, jo tagad tas ir ļoti bīstami.”

Par šo citātu 2008. gada novembrī ar Godmaņa valdības svētību Dmitrijs Smirnovs tika arestēts un apsūdzēts pēc Krimināllikuma 194.1. panta par nepatiesu datu vai ziņu izplatīšana par Latvijas Republikas finanšu sistēmas stāvokli. Pēc atbrīvošanas no aresta Dmitrijs Smirnovs kļuva par slavenību (viņu intervēja BBC, globālie un vietējie mediji). Tikai tad daudzās intervijās viņš sāka izteikt prognozes par Latvijas ekonomikas attīstību, nosaucot konkrētus termiņus. 2009. gada jūnijā kriminālprocess pret viņu tika izbeigts. Atšķirībā no Godmaņa valdības, kura nokārtoja, ka prognožu izteicējs par biedinājumu visiem citiem nonāk cietuma kamerā, Latvijas Bankas vadība rīkojas gudrāk un inteliģentāk, iztiekot bez varmācības. Latvijas Bankas vadība vienkārši pagaidīja līdz laika brīdim, kad bija jāizpildās Smirnova pareģojumiem. Tad Latvijas Bankas uzdevumā Agnese Bičevska sagatavoja komentāru “Mazas kļūdas, lielas kļūdas un Dmitrija Smirnova daiļrade”, kas 2010. gada 18. oktobrī tika publicēts portālā “ir.lv”, kā arī ievietots LB mājaslapā.

Rakstā tika uzskaitītas Smirnova prognozes un dots Latvijas Bankas paskaidrojums ar attiecīgā laika reālajiem skaitļiem

Smirnovs: 50% bezdarbs 2009. gada rudenī

LB: Darba meklētāju īpatsvars (jeb faktiskais bezdarbs) 2009. gada 4. ceturksnī sasniedza 19,7%, savukārt reģistrētā bezdarba līmenis novembra beigās bija 15,1% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem.

Smirnovs: 100% noziedzības pieaugums 2009. gada rudenī

LB: CSP dati liecina, ka reģistrētie noziedzīgie nodarījumi 2009. gadā nedaudz sarukuši salīdzinājumā ar 2008. gadu. Pieaugums gan bija vērojams īpašuma zādzībām, bet par 15%.

Smirnovs: Nākamgad [2010. gadā] daudzām pašvaldībām būs ļoti grūti - Daugavpilī un Rēzeknē būs ļoti lielas problēmas, tāpat arī Rīgas pašvaldība varētu bankrotēt.

LB: 2010. gada pirmajos astoņos mēnešos pašvaldību budžetā bija pārpalikums - 38,9 milj. latu (no kuriem Rīgai - 24,1 milj. latu liels pārpalikums). Līdz ar to nav pamata runāt par kādas pašvaldības bankrotēšanu.

Smirnovs: [Par 2010. gada vasaru] Var pat pieprasīt Latvijas Bankas kontu arestu. Komercbankas faktiski kļūs maksātnespējīgas. Šajā absolūti bezcerīgajā situācijā LB valdības ietekmē būs spiesta ieslēgt drukāšanas mašīnu.

LB: Latvijas Bankas konti nav arestēti. Visas komercbankas ir maksātspējīgas. Latvijas Banka drukāšanas mašīnu nav ieslēgusi.

Neatkārtošu visus piemērus, bet to bija vairāk par divdesmit

Ar ko atšķiras Dmitrijs Smirnovs no Ņikitas Trojanska? Dmitrijs Smirnovs nesaņēma algu par prognožu sagatavošanu. Viņam valdība par to nemaksāja. Tā bija viņa privāta iniciatīva. Valdība neuzklausīja Smirnovu un neņēma vērā viņa prognozes. Turklāt Dmitrijs Smirnovs pāris dienas pavadīja cietuma kamerā.

Ņikita Trojanskis gatavoja prognozes, saņemot atalgojumu no valdības, un ziņoja par tām valdības sēdē. Latvijas valdība pieņēma lēmumus, balstoties uz prognozēm, kuras bija “absolūti neakurātas un katastrofāli nepareizas” (Ministru prezidents Krišjānis Kariņš). Balstoties uz nemākuļa prognozēm, valdība pieņēma aplamus lēmums, kuri negatīvi ietekmēja visu Latvijas iedzīvotāju dzīves apstākļus. Ikvienā normālā valstī pēc šāda valdības apkaunojuma “speciālists” un šī speciālista tiešais vadītājs (kas šādu elementu pieņēma darbā un nespēja novērtēt speciālista neatbilstību) atkāptos. Notikušas ir milzīgs apkaunojums Latvijas valdībai. Tikai Krišjāņa Kariņa valdībā tā nav pieņemts! Vakcinācijas biroja nostradamiem pietiek nekaunības iesniegt jaunu prognozi, bet Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam nekas nav piebilstams. Turpina rullēt.

Mēdz teikt, ka vēsture atkārtojas - pirmajā reizē tā bija līdzīga traģēdijai (cietuma kamera nav izprieca), bet otrajā reizē tas ir valsts varu apkaunojošs farss.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā