"Neatkarīgā" ir kļuvusi par nozīmīgu informācijas avotu latviešu diasporai visā pasaulē

Maija sākumā aprit divi gadi, kopš “Neatkarīgā” no tipogrāfiski iespiesta laikraksta pārtapa par kvalitatīvu digitālo dienas laikrakstu. Šajā laikā mēs vairāk nekā divas reizes palielinājām “Neatkarīgās” auditoriju. 2022. gada martā, atbilstoši “Google Analytics” uzskaitei, tikai “Neatkarīgo” apmeklēja 620 tūkstoši unikālo lietotāju.
©Diagramma

Jāatgādina, ka unikālo lietotāju skaits patiesībā ir unikālo ierīču skaits, ar kurām tiek lasīta “Neatkarīgā”. Kopējais lasītāju skaits ir nedaudz mazāks, jo ir lasītāji, kuri izmanto gan mobilo telefonu, bet gan arī mājas vai darba datoru. Katra šāda ierīce tiek uzskaitīta kā unikālais lietotājs. 620 tūkstoši unikālo lietotāju ir tikai tie, kas atvēra kaut vienu “Neatkarīgās” rakstu. Savukārt kopējā “Neatkarīgās” un portāla nra.lv auditorija ir ievērojami lielāka, jo “Neatkarīgā” publisko komentārus, viedokļus, intervijas, pētījumus, apskatus un citus līdzīga satura rakstu, bet portāls nra.lv nemitīgi (24 stundas diennaktī) publisko jaunāko ziņu plūsmu.

Viens no nozīmīgiem panākumiem pēdējo divu gadu laikā ir tas, ka, pārejot uz digitālo formātu, “Neatkarīgā” ieguva pilnīgi jaunu auditoriju - latviešu diasporas lasītājus visā pasaulē, gan tos latviešus, kuru priekšteči uz citām valstīm pārcēlās 19. un 20. gadsimta emigrācijas viļņos, gan tos latviešus, kuri pameta Latviju ekonomisko grūtību laikā 21. gadsimta sākumā, gan arī tos, kas ārzemēs uzturas mācību vai darba laikā. Pašlaik no visiem unikālajiem lietotājiem, kas lasa “Neatkarīgo”, 87% ienāk no Latvijas, bet 13% no ārvalstīm.

Atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes apkopotajai statistikai, visvairāk Latvijas valstspiederīgo 2022. gada 1. janvārī dzīvoja Lielbritānijā (87,3 tūkstoši), Vācijā (23,9 tūkstoši), Īrijā (22,0 tūkstoši) un ASV (16,5 tūkstoši). No četriem līdz sešiem tūkstošiem Latvijas valstspiederīgo dzīvoja Austrālijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Izraēlā, Kanādā, Krievijā un Nīderlandē. No diviem līdz trim tūkstošiem Latvijas valstspiederīgo dzīvoja Dānijā, Francijā, Spānijā, Šveicē, Somijā, Beļģijā un Igaunijā.

Savukārt “Neatkarīgo” visvairāk lasa tieši ASV dzīvojoši latvieši. 3,2% no visiem “Neatkarīgās” unikālajiem lietotājiem ienāk no ASV. Ievērojams lasītāju skaits “Neatkarīgajai” ir arī Lielbritānijas (2,2%), Vācijas (1,2%), Zviedrijas (0,9%), Norvēģijas (0,9%) un Īrijas (0,8%) latviešu diasporā. Visai liels lasītāju skaits “Neatkarīgajā” ienāk arī no Nīderlandes (0,4%), Somijas (0,4%) un Igaunijas.

Šie dati attiecas tikai uz “Neatkarīgās” izdevumu latviešu valodā. “Neatkarīgās” izdevums angļu valodā ir vispopulārākais starp tiem lasītājiem Latvijā, kuri nelasa latviešu valodā. Ievērojams lasītāju skaits “Neatkarīgās” angliskajam izdevumam ienāk no Zviedrijas, Igaunijas, Lietuvas un daudzām Austrumeiropas valstīm.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā