Valdības kovidcinisms dod iespēju konkurēt arī Burova GKR

Šonedēļ ar klasisku politreklāmu, atsvaidzinātām līderu bildēm un pacilātiem vēstījumiem sevi startam uz Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām pieteica partija „Gods kalpot Rīgai”.
6. jūlijā "Gods kalpot Rīgai" mēra kandidāts Oļegs Burovs iepazīstina ar partijas deputātu kandidātu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās ©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Partijai ir diezgan mulsinoša pagātne - ilgu laiku tā bija kā maza, pelēka piesūcekņzivs lielajai „Saskaņai” un balstīja mēra Nila Ušakova valdīšanu, nodrošinot viņam deputātu balsu pārsvaru domē. GKR pirmais numurs Oļegs Burovs pēc tam, kad domē bija notikušas varastrīces un amatu bija zaudējis gan Ušakovs, gan Dainis Turlais, kļuva par Rīgas mēru. Taču visa veida spiediens no āra un plaisas „Saskaņas” un GKR monolīta iekšpusē aizveda tik tālu, ka Burovs pats padevās un trīs reizes sasauca domes sēdi, kurā nebija kvoruma. Tas radīja likumisku pamatu Rīgas domes atlaišanai.

Varētu domāt, ka ar šādu bagāžu partijai nav izredžu vēlēšanās, taču tā tas gluži nav. Kur vien skaties, visā spektrā ir ormaņi ar smagiem pasažieriem, un GKR tur negatīvā nozīmē nemaz neizceļas.

Burovs, tāpat Dainis Turlais, Juris Radzevičs un Baiba Rozentāle ir sabiedrībā diezgan labi pazīstami. Burovam ir žiperīgs, saimnieciski rosīgs tēls. Turlajam ir militāra stāja un agrāki panākumi cīņā pret visādām nešķīstībām Rīgas tumšajās ielās. Juridiski apkaltais Radzevičs ilgi jo ilgi ir bijis augstos amatos, un par spīti šaušalīgajiem skandāliem, kas pēdējos gados izcēlās Rīgā, viņš, būdams pilsētas izpilddirektors, prata parauties maliņā un šmuces atvarā netika ierauts. Savukārt Baiba Rozentāle ir infektoloģe, kas Covid-19 laikā dod iespēju viedi izpausties par šo šobrīd vissatraucošāko tēmu.

Lai ko arī varētu pārmest šiem cilvēkiem, vienu viņiem nevar atņemt - iepretī daudziem citiem politikāņiem, kas rausies uz Rīgu, viņi ir ļoti pieredzējuši pašvaldības darbā un zina skaitļus, datumus, adreses, likumus un saistošo noteikumu punktus. Vienai vēlētāju daļai, kurai krīt uz nerviem revolucionāru hunveibinu nekompetence, tas var šķist visnotaļ simpātiski.

GKR izredzes varbūt nebūtu nekādas spožās, taču pats laikmets dot tai iespēju.

Elektorāts ir nedaudz apjucis, jo neticami ciniskā, aukstā valdības partiju iznešanās, koronavīrusa baiļu augstākajā punktā aizverot darba vietas un nemaksājot pabalstus, diezin vai tā uzreiz aizmirsīsies.

Viena daļa, kas kaut ko dabūja, varbūt ir nopriecājušies un atmaiguši pret valdīšanu, taču ļoti daudzi nedabūja neko, un vara viņiem vēl piedraudēja ar sodu par nodokļu nemaksāšanu. GKR nav pie varas un līdz ar to nav ne pie kā vainīga. Iespējams, tiem rīdziniekiem, kuri vīlušies valdošās koalīcijas piecpartiju izvēlnē, roka pie vēlēšanu urnām pastiepsies pēc GKR listes.

Līdz vēlēšanām vēl būs liela kņada, un viss kas vēl var notikt. Tomēr GKR ir spēks, ar kuru visiem citiem nāksies rēķināties.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā