Tērbatas ielas kovidkoncerta autors ir Pūce, nevis iedzīvotāji

Gatavojoties Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, Rīgas pagaidu administrācija ir pasniegusi rīdziniekiem un galvaspilsētas viesiem skaistu dāvanu – aiztaisījusi Tērbatas ielu visā garumā, lai ļaudis var priecīgi staigāt krustu šķērsu, iepirkties un pasēdēt kafejnīcās.
©F64

Nav arī tālu jāmeklē, kuri politiskie spēki aktīvi izmanto mašīnām slēgto ielu ‒ stendā ar “Attīstībai/Par” (AP) zīmolu var dabūt bukletu ar partijas programmu un deputātu kandidātu portrejām. Netālu savu preci izlikusi arī “Jaunā Vienotība”, kas cienā garāmgājējus ar ķiršiem, tā aicinot balsot par Vilni Ķirsi. Tas viss būtu jauki. No vienas puses, šāda ielas atbrīvošana eksperimentālā kārtā mazliet uzlabo apkārtējo veikalu un krogu finanses. Īgni ir automobilisti, kuriem grūtāk pa pilsētu braukāt, un tie Tērbatas namu iedzīvotāji, kuriem no ielas aizvēršanas nav naudiska labuma, bet ir apgrūtināta piebraukšana savam miteklim.

Uz ielas notika arī koncerts. Un te ir sākusies liela klaigāšana un ņemšanās.

Pēc piektdienas vakarā notikušās masveida pulcēšanās Tērbatas ielā veselības ministre Ilze Viņķele (AP) uz visu to skarbāko sociālajos tīklos ietvītoja, ka izskanošie aicinājumi neievērot valdības Covid-19 kontrolēšanai noteiktos ierobežojumus ir uzskatāmi par kaitniecību.

Politiķe ir dzirdējusi piektdien notikušā iespaidā izskanējušus aicinājumus neievērot valdības noteiktos “visai maigos ierobežojumus, kas balstīti speciālistu ieteikumos un ir domāti sabiedrības veselības nodrošināšanai”, un šādus aicinājumus vērtē kā kaitniecību un absurdu.

Tērbatas ielas koncertā ne pēc burta, ne gara nav bijuši ievēroti vairāki Covid-19 epidemioloģiskās drošības noteikumi. “Jā, tā bija kļūda. Ar atbildīgajiem dienestiem skaidrosim, kādēļ nenostrādāja policijas uzraudzība, ko labāk varēja darīt organizatori, analizēsim notikušo un mācīsimies no kļūdām,” sola ministre.

Tomēr nepamet sajūta, ka Viņķeles teiktajā gals ir apmainīts ar sākumu. Ne jau kādu atsevišķu indivīdu aicinājumi nepakļauties bija tie, kas piektdien sasauca uz Tērbatas ielu ļaužu pūli. Internetā vienmēr ir kādi indivīdi, kas uz kaut ko musina, bet vai viņus daudz kāds dzird un vēl mazāk uz viņu aicinājumiem pavelkas.

Cilvēki zināja, ka uzstāsies “Carnival Youth”, ka labā dome ielu atvērusi izpriecām, tāpēc gāja un pulcējās.

Interesanti, kā policijai vajadzēja apkarot distances neievērotājus? Vai ar ūdensmetējiem, stekiem un asaru gāzi?

Policija to vien darīja, kā aizrādīja, lūdza un retināja pūli. Arī mūziķi no skatuves aicināja uz distances ievērošanu. Bet nevar jau bez represīvām metodēm nobremzēt stihiju, ja cilvēku atnāk tā pavairāk.

Ministres verbālie dusmu zibeņi tā īsti nepienākas ne policijai, ne māksliniekiem, ne arī skatītājiem, kas nav vainīgi pie tā, ka uz koncertu atnāca arī citi skatītāji. Ielu slēdza un izpriecāšanos saorganizēja tā pati Rīgas pagaidu administrācija, kuras vadītāju iecēlis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, kurš ir no tās pašas partijas, kurā ir Viņķele. Tātad “Attīstībai/Par” kreisā kāja soļo nesaskaņoti ar labo. Formāli pagaidu administrācija tagad it kā darbojas pati par sevi, taču pēc būtības nekur tālu no ministrijām un tās vadošajiem politiķiem administratori aizbēgt nevar. Neba nu pagaidu administrācija pati izlēma aizvērt Tērbatas ielu, nepavaicājot valdības politiskajiem tēvočiem. Zīmīgi, ka veselības ministre pagaidu administrāciju nepiemin, bet Pūce vispār izliekas par beigtu zivi, it kā uz viņu tas nemaz neattiektos.

Šermuļi pār muguru skrien no Viņķeles izteikumiem ar Covid-19 piesitienu. “Vēl viens inficēšanās uzliesmojums būs ar vēl smagākām sekām ne vien sabiedrības veselībai, bet arī tautsaimniecībai,” uzskata politiķe. Bet tad pirmais, kuram Viņķelei bija jāuzbrūk par Covid-19 piesitiena radīšanu un pieļaušanu, ir Pūce. Ja jau ir tik traki, ka nāvējošais koronavīruss klauvē pie namdurvīm un Pūces ielikteņi to pieļāvuši, loģiski būtu prasīt Pūcem demisiju, nevis meklēt kādus marginālus tīmekļa tviterotājus, kas aicinājuši uz distances neievērošanu.

Viņķele biedē ar koronavīrusa uzliesmojumu, taču viņas partijai tāds uzliesmojums būtu visnotaļ izdevīgs.

“Attīstībai/Par” pašlaik valda Rīgā tāpat bez vēlēšanām. Ej vēl sazini, kādi būs ārkārtas vēlēšanu rezultāti? Pēc ārkārtas vēlēšanām būs jādalās varā ar Jauno konservatīvo partiju (JKP), kura pacēlusi azartspēļu apkarošanas karogu. Šī JKP pozicionēšanās pret spēļu ellēm ir kara pieteikums savai partnerei valdībā ‒ “Attīstībai/Par”. Tāpēc, ja koronavīruss piepeši uzliesmotu un cilvēki sāktu mirt kā mušas, būtu pamats ārkārtas vēlēšanas atcelt. Tad Rīgas vēlēšanas notiktu kopā ar visām citām pašvaldībām nākamā gada 5. jūnijā, bet “Attīstībai/Par” varētu turpināt valdīt Rīgu tāpat kā līdz šim - klusi bīdīt lietas un plūkt laurus, ja pilsētā atgadās kaut kas, par ko var sevi paslavēt. Bet par sevis pašas īstenotās politikas ķezām kaunināt policistus un sodīt iedzīvotājus.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā