Bordāna ķīlnieks Kariņš

Saasinoties priekšvēlēšanu cīņai pirms Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, Jaunā konservatīvā partija (JKP) un šīs partijas tieslietu ministrs Jānis Bordāns visādos veidos reklamē priekšlikumu grozīt nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas kārtību un ierosina neaplikt ar šo nodokli līdz 100 000 eiro vērtas dzīvojamās mājas.
©Oksana Džadana/ F64

Te vajadzētu skanēt vētrainiem aplausiem, kas pāriet nevaldāmās ovācijās - beidzot nabagi varēs nemaksāt, bet treknie biznesmeņi maksās raudādami.

Tomēr ir dažas nianses, kas tā kā kavē uzreiz sajūsmā celties kājās. Ja nu piepeši realizētos Bordāna plāns un kļūtu par likumu, vienkāršie, mierīgie iedzīvotāji nopriecātos, ka viņi var tagad sēdēt savos mazajos dzīvokļos un nemaksāt tos 100 eiro gadā, kas vienmēr ir nepatīkams maksājums, jo tāpat jau jāmaksā par visu ko - par gāzi, īri, ūdeni, elektrību utt. Taču, kad šie priecīgie pilsoņi izies uz ielas, aizies uz veikalu, frizētavu, kafejnīcu vai kurpnieka darbnīcu, viņi būs ļoti pārsteigti. Treknie biznesmeņi, kas sūc ļaužu asinis, būs pacēluši cenas pilnīgi visam. Jo viņiem tagad jāmaksā kam par 300%, kam par 500%, kam pat par 900% vairāk naudas nodoklī par nekustamo īpašumu. Ietaupītos 100 eiro mierīgajam, vienkāršajam iedzīvotājam tādā veidā nāksies iztērēt mēnesī, ne gadā.

Koronavīrusa ierobežojumu dēļ jau ir aizgājis bojā dažs sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums, bet, kad pacelsies NĪN, tā būs pēdējā zārka nagla vēl jo daudziem. Kafejnīcas un restorāni bieži nomā telpas no kādiem īpašniekiem. Īpašnieki būs spiesti celt nomas maksu, jo viņiem būs radušies lielāki izdevumi nodokļa nomaksai.

Vēl ir tādi ļaudis, kurus sauc par investoriem. Ko darīs potenciāls investors no Vakareiropas vai Amerikas, kurš gudro taisīt kaut kādu biznesu Latvijā? Uzzinājis, cik būs jāmaksā par nekustamo īpašumu, viņš pagriezīsies un teciņiem tipinās projām. Par tādu Latviju viņš neko dzirdēt vairs negribēs. Latvijā ir maz naudas. Naudas būs vēl mazāk.

Ar jauno NĪN politiku varēs sodīt pašvaldības. NĪN ir pašvaldību ienākumu pamats. Rīgā, Pierīgā, Jūrmalā vēl varbūt varētu domāt, ka izdosies iekasēt kādu nebūt nekustamā īpašuma nodokļa masu. Taču ne tālākos novados un mazpilsētās. Tur ir pārāk maz īpašumu, kas vērtīgāki par 100 tūkstošiem, līdz ar to pašvaldībām uzreiz piezvana bankrots. Tad ar noņemtu cepuri būs jābrauc uz Rīgu un jālūdzas naudiņa, un jāsolās būt labiņiem.

Politiskā elite atkal kaut ko mudžina un spino. Par JKP ir saprotams ‒ šī marksistiskā partija, kas nezin kāpēc sevi sauc par konservatīvo, turpina jau iesākto ceļu uz komunismu. Kad JKP viena pati būs pie varas, zemniekiem būs zeme, strādniekiem būs rūpnīcas, badainajiem būs maize, bet buržujiem būs Liepājas cietums. JKP aprēķins te varētu būt tāds, ka līdz vēlēšanām skaļi izbazūnēs šo ideju, bet, ja pārējā koalīcija to neatbalstīs, varēs vēlētājiem stāstīt, ka viņi gribējuši kā labāk, bet sliktie nav atbalstījuši lielisko ideju.

Tikmēr pārējā koalīcija kā parasti ļengani ļurinās. Tā ir iedzīta stūrī, jo pret tik bezkaunīgu bordānistu populisma lauzni tai nav paņēmienu. Starp valdošajiem ir gana daudz politiķu, kas tā kā draudzējas ar veselo saprātu, taču nespēj pateikt Bordānam, lai viņš atslābst. Izskatās visai nožēlojami, ka četru partiju politiķi ar premjeru priekšgalā ir kļuvuši par politisku huligānu vaņģiniekiem un ķīlniekiem.

Varbūt ir tāda doma, ka aiz Bordāna lozungošanas kaut kā varēs paslēpt projektu, kas tik tiešām reāli virzās uz priekšu un tiks pieņemts - tā ir īpašumu kadastrālo vērtību pārskatīšana. Kamēr publikas acis būs pievērstas NĪN JKP mērcē, valdība padarbosies ar kadastrālajām vērtībām. Saprotot, ka labi nebūs pacelt kadastrālās vērtības un atstāt tagadējo nodokļa likmi, premjers Krišjānis Kariņš ir tīmeklī ietvītojis, ka NĪN likmes jāsamazina un tās tiks pārskatītas, pirms stājas spēkā jaunās kadastra vērtības.

Tikmēr Bordāns turpina manipulācijas ar ļaužu prātiem un maina savu ideju formulējumus lidojumā. Trešdien TV3 raidījumā “900 sekundes” viņš jau stāstīja jaunu versiju: Tieslietu ministrija (TM) rosinās par primāro mājokli nosaukt jebkuru mājokli, kurā ir deklarēti iedzīvotāji, un ar nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) neapliekamo minimumu 100 000 eiro piemērot nevis tam, bet deklarētām personām.

Uz katru deklarēto iedzīvotāju šī summa būtu 100 000 eiro. Piemēram, ja mājokļa kadastrālā vērtība ir 300 000 eiro un tajā ir deklarētas divas personas, tām neapliekamais minimums būs 200 000 eiro. Savukārt no 100 000 eiro piemēro arī samazinošo koeficientu 0,2 ‒ attiecīgi tām nodoklis būtu jāmaksā aptuveni no 10 000 eiro, skaidroja Bordāns.

Ko tas varētu nozīmēt? Varbūt ministrs ir sācis kaut ko precizēt un mudžināt vēl vairāk tāpēc, ka apjautis, ka iepriekš pāršāvis pār strīpu? Un tagad nāk ar tādiem priekšlikumiem, kas atgādina kreisās auss pakasīšanu ar labās kājas īkšķi.

Ja JV, AP, NA un KPV.LV nereaģē uz JKP manevriem un nepasaka, ka tie ir vājprāta murgi, tas nozīmē, ka klusēšana ir piekrišana. Ja ministrs sola un valdībā pret to neiebilst, tad tas jāsaprot nopietni un tā, ka to sola visa valdība.

Ja tāda tagad ir jaunā valdošā politika un ir uzvarējusi JKP ideoloģija sodīt bagātniekus un aplaimot nabagus, pirmais, ko vajadzēja izdarīt - tūlīt un šodien pat pieņemt Bordāna iniciēto projektu par NĪN neiekasēšanu no īpašumiem, kuru vērtība ir zem 100 000! Visādas kadastra vērtības un NĪN likmes var pārskatīt pēc tam.

Ja tomēr valdības kurss nav uz Latviju kā unikālu graustu zemi, kurā mitinās priecīgi ļaudis, kas dejo ar plikiem vēderiem, valdībai un tās vadītājam vajadzētu paskaidrot publikai, ko viņi cer panākt, kas tiks nolemts un ar kādām izmaiņām būs jārēķinās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā