Jurašiem vara šļūk no nagiem ārā

Iekšējās drošības birojs (IDB) 4. septembrī aizturēja un pēc tam atbrīvoja Valsts robežsardzes priekšnieku Gunti Pujātu. Piemērojot drošības līdzekli, viņam aizliegts pildīt robežsardzes priekšnieka pienākumus. Pie Pujāta notikusi arī kratīšana.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Ne katru dienu tiek aizturēti ģenerāļi, tāpēc notikušais stipri satrauc politisko vidi, kur pagaidām vēl nevar saprast, kāda var būt Pujāta lietas tālākā gaita un sekas.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) TV3 raidījumā “900 sekundes” uzsvēra, ka galvenā loma te ir prokuratūrai, kurai vajadzētu pēc iespējas ātrāk pateikt, vai tur runa ir par noziegumiem vai tikai par procesuāliem pārkāpumiem.

Pujāta advokāte ir Alla Juraša, kura, ja var ticēt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) politiķa Jura Juraša amatpersonas deklarācijai, joprojām ir viņa dzīvesbiedre. Dabiski, ka Pujāts par savu aizturēšanu ir sašutis un pauž, ka tā notikusi, lai viņu diskreditētu.

Savulaik bija visnotaļ varens ļaužu pulks, kas savas draudzīgi ģimeniskās saites un amatus veiksmīgi izmantoja, vairojot politisko ietekmi un personīgo labklājību - Strīķi, Viņķeļi, Sparāni, Juraši, Jurisi un citi juristi. Arī tagad šie cilvēki ir ietekmīgi, bet ne vairs tik.

Virkne šo ļaužu ir kopā mācījušies Policijas akadēmijā. Tas jauki, ka cilvēki cits citam palīdz, taču ne visai jauki ir tad, ja cīņā par varu un mantu tiek izmantota represīvā vara, lai apkarotu politiskos konkurentus, safabricējot pret viņiem krimināllietas. Tāpat nav jauki, ja represīvā vara tiek izmantota, lai kādiem uzņēmējiem radītu nepatikšanas, izreketētu, izreiderētu viņus vai iznīcinātu viņu biznesu.

Brīdī, kad Guntis Pujāts stājās robežsardzes priekšnieka amatā, politikas aizkulisēs to vien runāja - ka nu gan viens Juraša ieliktenis ir “ticis pie šprices” un tagad zināms, kam piederēs “kontrabasa jumts”. Bet var jau būt, ka tā tikai aprunāšana, jo nevar taču būt, ka tik cēlais politiķis Jurašs, kurš tik kaismīgi runā par antikorupciju, var būt iesaistīts kādos šmucīgos darījumos.

Pujāta aizturēšana laikam gan nav saistīta ar kādu kontrabandu, kas būtu pavisam briesmīgi, bet ar valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Iespējams, inkriminētais nodarījums saistīts ar aizsargjoslu būvniecību uz Latvijas un Krievijas robežas. Aizstāvība secinājusi, ka aizturēšana varētu būt notikusi lietā, kurā jau figurē Pujāta priekštecis Normunds Garbars.

Nevienu nevar saukt par noziedznieku, kamēr tā nav spriedusi tiesa, un nav zināms, kā lieta beigsies. Tomēr fakts par Pujāta aizturēšanu šo to liecina. Tas ir vēl viens smags trieciens politiski - represīvi ‒ ekonomiskajam grupējumam, kurš agrāk savā nesodāmības apziņā darīja, ko vien gribēja.

Aprīlī Valsts drošības dienests kādā kukuļošanas lietā aizturēja bijušo SAB darbinieku Aigaru Sparānu. Arī Sparānam par advokāti uzreiz kļuva Alla Juraša. Bijušais Militārās izlūkošanas un drošības dienesta darbinieks Maigurs Strīķis un advokātu birojs, no kura ir Alla Juraša, kopā sametās 50 tūkstošus eiro drošības naudu, lai Sparānam nebūtu jāsēž aizrestotā telpā līdz tiesai. Pretējā gadījumā Sparāns sajustos draugu pamests un varbūt sāktu pārāk daudz pļāpāt.

Jurašs jau labu laiku vairs neatrodas priekšējā politikas frontes līnijā kā cīņā saucējs, bet ir pagājis maliņā. Diezin vai tas ir saistīts ar krimināllietu, kurā viņš ir tiesājamā persona par valsts noslēpuma izpaušanu. Šajā lietā viņš vēl centīsies defektu pārvērst par efektu un droši vien uzstāsies kā “trauksmes cēlējs”. Bet var gadīties, ka ir vēl kādi apstākļi, kāpēc viņš ir pieklusis.

Bez Juraša kartona tēla JKP Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās tik vien spēja, kā ar pūlēm pārvarēt 5% barjeru un dabūt četrus mandātus galvaspilsētas pašvaldībā. Nebūtu viltīgais sabiedrisko attiecību gājiens ar sievietes - Lindas Ozolas - izbīdīšanu par mēra amata kandidāti, varbūt netiktu domē nemaz.

Kas vēl JKP ir palicis? Ir šādi tādi bijušie KNAB darbinieki par padomniekiem tieslietu ministram un satiksmes ministram. Ir Tieslietu ministrija, kuru kontrolē Jānis Bordāns, un Saeimas Juridiskā komisija, kuru vada Jurašs. Ir varbūt kādi savi cilvēki KNAB, Ģenerālprokuratūrā, vēl kādā vietā, taču bijušās godības vairs nav - skaistajam stāstam tuvojas beigas, un vara šļūk no nagiem ārā. Pujāta aizturēšana ir vēl viena nagla.

Taču zārks nevar palikt tukšs. Kādi spēki iespiedīsies tajos caurumos, kur līdz šim bija iekonservējies delikātu iestāžu darbinieku un populistisku politiķu tīklojums? Būtu labi, ja tur saimniekotu likums un principialitāte. Taču vēl nevar zināt, kas vinnēs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā