Adamoviču kriminālvajāšanai izdeva, valdošo partiju deputātiem klusējot

Pagājušajā ceturtdienā notika 13. Saeimas rudens sesijas devītā (attālinātā ārkārtas) sēde. Lai gan deputātiem pēc ārkārtas režīma atcelšanas bija gana laika, lai ne tikai padomātu, bet pat pieņemtu grozījumus Saeimas kārtības rullī, kur būtu aprakstīta attālinātas likumu pieņemšanas kārtība atbilstīgi mūsdienu jauno tehnoloģiju iespējām, šāds jautājums tā arī netika aktualizēts.
2020.gada 8.oktobris. Darbs Saeimas sēdē ©Ieva Ābele, Saeima

Vienīgā, kas norādīja, ka attālinātais Saeimas darba variants nav atbilstošs Satversmei, bija pie frakcijām nepiederošā deputāte Linda Liepiņa, kura sacīja: “Nu šī ir atkal kārtējā sēde, jauna sēde, kura, es arī uzskatu, notiek ne Satversmē paredzētajā kārtībā. Tikko arī iepazinos... e-pastā atnāca viens e-pasts, kur uzrunā satikties kandidātu jaunajam Satversmes tiesas priekšsēdētāja amatam. Nu, būs tēma, par ko parunāt, vai potenciālie kandidāti uzskata, ka šis ir likumīgs process, kas te tagad notiek... tā ir Saeimas sanākšana vai nav.”

Taču pārējie parlamenta deputāti šim deputātes Liepiņas sacītajam nepievērsa ne mazāko uzmanību un ķērās pie lēmuma projekta “Par piekrišanu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret 13. Saeimas deputātu Aldi Adamoviču”. Tas notika pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rosinājuma uzsākt kriminālvajāšanu, un Ģenerālprokuratūra piekrita kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Aldi Adamoviču, kuram izvirzīta apsūdzība saskaņā ar trim Krimināllikuma pantiem ‒ par krāpšanu, ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un dienesta viltojumu.

Aldis Adamovičs uzsvēra, ka viņa rīcībā nav bijis mantkārīga nolūka, turklāt izmaksas par degvielu, ko apstrīdēja KNAB, jau ir iemaksātas valsts budžetā. Aldis Adamovičs: “Šī rīcība katrā gadījumā nav bijusi ar nodomu vai mantkārīgā nolūkā, un šīs abas summas esmu labprātīgi šobrīd atmaksājis valsts budžetā. To esmu skaidrojis arī Korupcijas novēršanas un apkarošana birojā.

Faktiski dzīvoju Latgalē, Preiļos, aptuveni 210 kilometru attālumā no Rīgas - tātad tur arī deklarēts esmu. Katru nedēļu ierodos darbā Saeimā un strādāju trīs četras dienas, un gribu teikt, ka ne man, ne maniem ģimenes locekļiem Rīgā nepieder dzīvojamā platība, tāpēc dzīvoklis tiek īrēts.

Aldis Adamovičs nepiekrīt KNAB viedoklim par nelikumīgu kompensācijas izmantošanu. Turklāt Aldis Adamovičs norādīja, ka Saeimas noteikumos par dzīvokļa īres kompensācijām “nav norādīts, cik bieži vai cik ilgi man būtu jāuzturas konkrētajā dzīvoklī.

Daudzi kolēģi var apliecināt, ka darba dienās esmu uzturējies, strādājis Saeimā, tātad līdz ar to arī vairākas naktis nedēļā pavadu Rīgā, nevis braucu uz Preiļiem.

Esmu gatavs sadarboties un sniegt skaidrojumus Ģenerālprokuratūrai, un, ja nepieciešams, aizstāvēt savu viedokli tiesā”.

Vienlaikus noraidot apsūdzības, Aldis Adamovičs gan pats nobalsoja par savu izdošanu kriminālvajāšanas uzsākšanai, gan arī aicināja visus citus atbalstīt šo lēmuma projektu.

Tālāk sekoja visinteresantākais. Neviens no valdošās koalīcijas deputātiem neiesaistījās debetēs par Adamoviču, netika izteikta sabiedriskā nozīme tik smagām apsūdzībām. Uzstājās tikai tā sauktā neorganizētā opozīcija.

Deputāte Linda Liepiņa izteicās tā, ka varēja saprast, ka viņai nepatīk partija, kuru pārstāv Adamovičs, tomēr: “Manuprāt, šī ir vēl viena diezgan liela negodība, lai gan pēc likuma burta ir... nu droši vien, ka ir taisnība, ka jūs ir jāizdod kriminālvajāšanai. Bet kur ir tā negodība, manuprāt? Saeimā sēž daudz briesmīgāki cilvēki par jums, Adamoviča kungs, ja - arī ar tādu pašu mandātu kā jūs.

Es neminēšu, nesaukšu nevienu šodien skaļi vārdā, nav īstais laiks un nav īstā diena.”

Pie frakcijām nepiederošais deputāts Aldis Gobzems sacīja, ka viņā “mazliet ierunājies advokāts”, lai gan viņš ir pret kompensācijām kā tādām. Gobzems uzskata, ka deputāta imunitāte faktiski Latvijā nedarbojas. Viņš uzskata, ka jāatsakās no visa kompensācijām, bet jāpaceļ deputātu algas ‒ “nepopulāri, bet pareizi”. “Mums nevajadzētu visos balsojumos vienbalsīgi balsot vienmēr par izdošanu, bet izdiskutēt potenciāli esošā nozieguma... tā apvainojuma struktūru un diskutēt par to, vai šis ir pamats vai nav pamats. Jo kriminālprocesa ierosināšanu var izmantot arī ļaunprātīgos nolūkos, lai noņemtu kādu deputātu no trases. Neatkarīgi no pozīcijas vai opozīcijas. Tā ir galvenā izdošanas institūta būtība - kā aizsargāt deputātu, ja pret viņu tiek izmantots šāda tipa instruments, lai apzināti noņemtu kādu deputātu no trases,” pauda Gobzems.

Komplimentus Adamovičam izteica pie frakcijām nepiederošā deputāte Karīna Sprūde, vēlreiz tribīnē kāpa Liepiņa un Gobzems, kuri aicināja balsot „pret” izdošanu.

Neviens „Jaunās Vienotības” deputāts, ne arī kāds no valdošās koalīcijas par šo tēmu neizteicās. Saeima izdeva Adamoviču kriminālvajāšanai.

Liels vairākums (70 deputāti) nobalsoja par viņa izdošanu.

Te rodas virkne jautājumu, jo situācija ir dīvaina. Ir celtas tik ļoti smagas apsūdzības vienam no valdošās koalīcijas frakcijas deputātiem. Nevienam no koalīcijas deputātiem nav nekā, ko teikt ne sava kolēģa aizstāvībai, ne nosodījumam. Kas īsti ir noticis - vai tiešām degvielas uzpilde, izmantojot ne to karti, ir tik liels noziegums, ka par to deputātu vajag kriminālvajāt? Kāpēc deputāti no valdošajām partijām neizteicās un neko nepaskaidroja? Vai tas tādēļ, ka bailes pašiem nonākt zem KNAB lupas? Taču diezin vai, jo KNAB parasti pret valdošās elites politiķiem necik nikni nevēršas. Vai arī varbūt ir tā, ka Adamovičs kaut kādā veidā ir iepriekš nepakļāvies vai grasījies nepakļauties savas partijas līnijai, grasījies nebūt balsošanas mašīnas skrūvīte? Un par to? Droši vien neba nu Adamovičs ir vienīgais, kam kaut kas samisējies ar degvielas kartēm vai kompensāciju izmantošanu, tā ka ‒ lai būtu korekti un likumam atbilstīgi. Kāpēc tieši Adamovičs izvēlēts par peramo upuri? Adamoviča „dzimtā partija” „Jaunā Vienotība” viņu vienkārši ņem un uzmet, nodod un izdod, bet par aizstāvjiem piesakās opozicionāri.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā