Juris Pūce aizjokojās līdz demisijai

Vakar pēcpusdienā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce paziņoja par atkāpšanos no amata. Vakar ministrs prezentēja pašvaldību reformas ģeotelpiskās plānošanas platformu, kuras laikā izteicās, ka "virzot pašvaldību reformu, ministrija īstenoja datos balstītu reformas modeli. Jaunā platforma ir vēl viens atbalsta rīks ‒ vienkopus pieejama uz datiem balstīta informācija, ko ministrija piedāvā izmantot pašvaldībām, apvienošanās procesa ietvaros izstrādājot savus attīstības scenārijus un pieņemot teritorijas attīstībai labākos iespējamos lēmumus”.
©Dmitrijs Suļžics/F64

Ziņu aģentūra LETA ministra paziņojumu par datos balstītas informācijas izmantošanu izplatīja 16.30. Taču trīs minūtes iepriekš jau tika izplatīts paziņojums par Pūces atkāpšanos. Partijas "Latvijas attīstībai" mājaslapā tika ievietots Jura Pūces paziņojums: “Es esmu pieļāvis kļūdu. Man ir kauns, ka es esmu tā rīkojies Latvijas sabiedrības priekšā un manu kolēģu partijā, un partiju apvienībā priekšā. Arī draugu un ģimenes priekšā. Es par savu rīcību patiesi atvainojos un to no sirds nožēloju. Es esmu kļūdījies Rīgas pašvaldības autostāvvietu jautājumā, esmu patiesi izdarījis ļoti neveiksmīgu izvēli. Es esmu maldinājis savus kolēģus un Latvijas sabiedrību. Par izdarītām kļūdām ir jāuzņemas atbildība. Tieši to es arī darīšu. Radusies situācija liedz man pilnvērtīgi pildīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatu, un es šodien esmu lūdzis Ministru prezidentu mani no šī amata atbrīvot…”

Varam tikai minēt, kāds zibens spēriens ir nograndis valdošajā koalīcijā, Ministru prezidenta un viena koalīcijas partnera starpā vai, iespējams, Pūces galvā, jo līdz šim ministrs uz bijušā partijas "Latvijas attīstībai" biedra Māra Mičerevska atmaskojumiem atbildēja, plēšot skanīgus jokus.

Bet nu tas taču ir jautri! Pēc informācijas publiskošanas, ka Māris Mičerevskis no Pūces saņēmis prasījumu viņam sagādāt Rīgas domes deputāta autostāvvietu caurlaidi, savā „Twitter” kontā pasaules tīmekļa sociālajā vietnē nu jau bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ierakstīja:

„Es nenoliedzu, ka esmu rakstījis whattsapp Mārim to, ko esmu rakstījis. Tikai tas ir acīmredzams joks. Mana komunikācija gan klātienē, gan whattsapp ar Māri pamatā ir bijusi jokošanās un apcelšanās. Gan viņš tāds, gan es tāds. Un es esmu pārliecināts, ka viņš to tā arī saprata.”

Tas nekas, ka šāda caurlaide vispār jau Pūcem nepienākas. Pūcem varbūt pienākas kādas citas caurlaides. Tomēr ministru bija pārņēmusi lieluma mānija, ka šīs pasaules varenajiem pienākas visas caurlaides, jo viņi taču ir vinnējuši Rīgas domē. Tātad pienākas visas caurlaides. Tā ir ērtāk.

Tāpēc Māra Mičerevska atmaskojumu - Pūce pasniedza kā joku, kā apcelšanos. Kādas caurlaides? Nekādu caurlaižu nebija, ha, ha, ha!

Visa pasaule ir pilna joku. Ja kāds pilsonis, kuru cītīgi noklausās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), stāsta kaut ko par „piecām rozēm” vai par to, ka derētu „uzmest Danai 50 drosmei”, tas nepārprotami ir tulkojams kā runa par 50 gramu konjaka ieliešanu Danai, lai viņa kļūtu drosmīgāka pirms lēciena dīķī pēc pirts. Ja runa ir par kukuļiem, tad uzreiz jāsaprot, ka tur nav runas par korupciju, bet par, piemēram, „Fazer” maizes kukulīti, kuru draugs nodod draugam.

Taču laikam kaut kāds klikšķis ir noticis, un ne visi koalīcijas partneri joku saprata. Tagad joki beidzās.

Vēl aizvakar Pūce no Dundagas novada domes priekšsēdētāja pieprasīja paskaidrojumus par pienākumu nepienācīgu pildīšanu. Tagad visiem dundadzniekiem un citu novadu ļaudīm Pūce atzīstas, ka nav cienīgs pieprasīt paskaidrojumus no citiem. Tagad atklāts jautājums ir, vai tik necienīgs joku plēsējs ir morāli tiesīgs atgriezties Saeimā. Vai persona, kas atzinās: “Es esmu maldinājis savus kolēģus un Latvijas sabiedrību” ‒ drīkst turpināt maldināt sabiedrību un kolēģus tikpat atbildīgā Saeimas deputāta darbā?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā