Vai Jura Pūces un Edgara Jaunupa laiks iet uz beigām?

Vienā no Latvijas iekšpolitikas segmentiem, kurā saplūdusi partija „Latvijas attīstībai” un kustība „Par!”, pašlaik vērojama diezgan nopietna „varastrīce”.
©F64

Var visādi vērtēt kustības „Par!” vērtības un ideālus, taču ir redzams, ka šiem politiķiem ir sava ideoloģija un ir mērķi, uz kuriem viņi tiecas. Tikmēr partijā „Latvijas attīstībai”, kuras priekšplānā ir Juris Pūce, bet aizkadrā Edgars Jaunups, laika gaitā politiķi ir kļuvuši par tādiem kā „bezprincipu pragmatiskajiem naudas skalotājiem”. „Par!” nebija naudas, bet „Latvijas attīstībai” tā bija, un abu partiju savienība bija tādas kā aprēķina laulības. Pirms Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām „Attīstībai/Par!” pievienojās partija „Progresīvie”, un tā mulsi sanāca, ka „Progresīvie” ieguva 11 no 18 kopējā saraksta iekarotajiem mandātiem.

Līdz ar to ir notikušas šādas tādas pārmaiņas. „Par!” un „Progresīvo” pārstāvji jau ir ieguvuši daudzus labi apmaksātus amatus valdības struktūrās, bet Rīgas domē kontrolē vai jau drīz kontrolēs daudzas ienesīgas naudas plūsmas.

Ir vēl arī tāds faktors, ka pēc izmaiņām likumos tagad diezgan nopietnas naudas pienākas partijām valsts finansējuma veidā. Līdz ar to

Jaunups un Pūce ar visām viņu shēmām nav vairs tā īsti vajadzīgi - viņus var mest pār bortu zivīm.

Vēl ir tā, ka ar Pūci vai Jaunupu pārmērīgi biedrojoties, var „sasmērēties” - šie politiķi ar katru dienu kļūst aizvien „toksiskāki”. Var būt tā, ka nauda, kas grozās galvaspilsētā no visu dažādo projektu kopuma, ir stipri lielāka par to, ko spēj sagādāt Jaunups ar savām mazajām rociņām no atsevišķām azartspēļu vai dažu būvnieku firmām... Līdz ar to vienā jaukā dienā, kas var pienākt ļoti drīz un var sakrist arī ar kādām premjera Krišjāņa Kariņa („Jaunā Vienotība”) vajadzībām vai vēl citu koalīcijas partiju vēlmēm atstumt no siles liekās rīkles, „Latvijas attīstībai” var kļūt nevajadzīga.

Uz to jau velk. Partijas „Progresīvie” Rīgas domes frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs paziņojis, ka gadījumā, ja no „Latvijas attīstībai” aizgājušā Māra Mičerevska apsūdzības par blēdībām ar partiju finansēšanu izrādīsies patiesas, “Progresīvie” sadarbību ar “Latvijas attīstībai” pārtrauks. Līdzīgi runā arī kustība „Par!”, kas paudusi, ka izvērtēs turpmāku sadarbību ar „Latvijas attīstībai”.

Te vēstījums ir tāds, ka „mēs jau neko - visu slikto ir darījusi sliktā „Latvijas attīstībai”, bet „Progresīvie” un „Par!” bijuši kristālšķīsti un nevienai šmucīgai sponsoru naudai nav pat pieskārušies”. „Nomest balastu”, „attīrīties no shēmotājiem” varētu būt skaisto un godīgo partiju tuvākā laika uzdevums, citādi tām pāri klāsies autostāvvietu caurlaižu un krimināla partiju finansējuma ēna.

„Aprēķina laulības” šo politisko spēku starpā nebija īsti dzīvotspējīgas jau pašā sākumā. Vajadzēja tikai kādu ieganstu, iemeslu, kamdēļ šķirties. Šķiet, pašlaik šādu ieganstu un iemeslu jau sāk pietikt.



Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā