Dārgā vakcinācija

Ministru kabinets 4. februāra sēdē apstiprināja vakcinācijas plāna ieviešanai nepieciešamo finansējumu 1,45 miljonu eiro apmērā, lai izstrādātu vienotu IT nodrošinājumu vakcinācijas procesa vadībai.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Tas viss ir brīnišķīgi un jauki, ka vakcinācija uzņems apgriezienus, jo Latvija traģiski tempos atpaliek no citas pasaules un Eiropas. Taču visnotaļ trekna ir summa, kas tagad tiks tērēta šim pasākumam. Vai tiešām 1,45 miljoni ir tas, kas nepieciešams? Ļoti skopulīgā Finanšu ministrija bez mazākās kaulēšanās uzreiz ir atradusi nepieciešamo naudu no neparedzētiem izdevumiem paredzētā maciņa.

Ar IT tehnoloģijām ir tā, ka nav tā īsti zināms, cik kas maksā - produkts var maksāt 14,5 tūkstošus, 1,45 miljonus, 145 miljonus. 145 miljonus IT risinājumu speciālisti ir pakautrējušies valdībai prasīt, bet 1,45 miljoni ir šķituši OK.

Citi speciālisti, kas pie projekta klāt nav tikuši, teiks, ka 1,45 miljoni ir prātam neaptverama nauda, kas nav adekvāta. Par šādu naudu varētu izveidot nevis tikai Latviju apkalpojošu IT risinājumu, bet vietni 10 miljoniem lietotāju vai pat vēl vairāk cilvēku - visai Baltijai, pieķerot gabaliņu Ukrainas vēl klāt. Ir IT speciālisti, kas lēš, ka tas produkts, kas ir radīts šobrīd, diezin vai izmaksā vairāk par 50 tūkstošiem. Pagājušajā piektdienā manavakcina.lv “uzkārās” jau pie 25 tūkstošiem lietotāju, kas liecina, ka lietotne vismaz pagaidām ir “haltūriski” primitīva.

Diezin gan, vai konkrētie izpildītāji - programmētāji saņems ko daudz vairāk par 50 000. Pagaidām politiskā vara vēl ir politisko partiju rokās. Ka tikai nebūs tā, ka viena ļoti attīstīga parpartija pasildīs uz vakcinācijas projekta mazliet rociņas? Vakcinācijas projekta birojam paredzētie 640 tūkstoši laikam ir tikai “apetaizers” - tas tiks izmaksāts algās un Vakcinācijas biroja darba vides iekārtošanai - tam no valsts līdzekļiem atvēlēti vismaz 34 tūkstoši eiro. Tādi smalki cilvēki, kas strādās Vakcinācijas birojā, nevar sēdēt pie veciem, nospeķotiem galdiem.

Tagad pie 640 tūkstošiem pieplusoti 1,45 miljoni. Bet vēl jau nav zināms, cik naudas tiks tērēts, lai vakcināciju reklamētu? Būs taču jāorganizē aģitācija un iekšāsaukšana uz potēm, jo pagaidām pamaz ļaužu ir tendēti uz vakcinēšanos. Un tad tur sanāks, kopā sanāks… nu diezgan pat pieklājīgas summiņas.



Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā