Aicinot taisīt vakcinācijas "dzīvo rindu", Egils Levits neparedz korupcijas riskus

Pēc masu vakcinācijas pilotprojekta Ventspilī atklājies jau paredzamais, ka cilvēki mēdz neierasties, lai saņemtu tiem rezervēto vakcīnu.
©F64

Vakcīnu uzglabāšanas laiks ir ierobežots, un neizmantošanas gadījumā tās iet postā, lai izvairītos no šādas izšķērdības, Valsts prezidents Egils Levits nācis klajā ar savu priekšlikumu, par ko Neatkarīgā (Jānis Lasmanis) jau rakstīja.

Nevajadzīgo, pat kaitniecisko izšķērdību E. Levits rosina novērst lielajos vakcinācijas centros, paralēli pieraksta sistēmai ieviešot arī “dzīvās rindas”.

“Izskatās, ka vakcīnas ienāk diezgan lielā daudzumā un lielie vakcinācijas centri ir gatavi uzsākt darbu. Bija izmēģinājums vienā centrā, kas labi darbojas. Pieņemu, ka varēs ātri izvakcinēt ienākušo vakcīnu daudzumu. Ir nepieciešama dzīvā rinda blakus tām grupām, kas tiek aicinātas, jo, ja cilvēki neatnāk, paliek tukša vieta.

Mēs nedrīkstam zaudēt laiku, nedrīkstam zaudēt vakcīnas,” norādot, ka šāda prakse ir arī citās valstīs, saka Valsts prezidents.

Šis ir ļoti jauks Valsts prezidenta ierosinājums, tikai te ir dažas problēmas. Latvija nav cita valsts, kurā ir šāda prakse. Tajās citās valstīs vakcīnas vairs nav tik skaudrs deficīts kā pie mums. Tur visi vecie, hroniski slimie un riska darbos strādājošie jau ir savakcinēti. Tad arī var izdomāt visādas rindas, lai process notiktu raitāk, kas ir tehnisks organizācijas prasmju jautājums.

Vēl ir tāda problēma, ka

Valsts prezidents dzīvo pilī, mirdz kā zvaigzne un levitē, realitātei nepieskaroties, bet tikmēr tauta dzīvo uz grēcīgās zemes un pati ir grēcīga.

Paklausot Levita padomam, šajā pašā brīdī atvērtos plaši vārti nelāgai korupcijai.

Jo nevajag iedomāties, ka ikviens vakcinācijas organizētājs ir kristālšķīsts morāliski. Ieviešot dzīvo rindu, uzreiz rodas risks, ka ir iespējams uzzināt, kuri aicinātie uz vakcinēšanos neatnāks, un tad tā otra rinda jau kļūs dzīvāka par to pirmo. Bet pašlaik ir svarīgi, lai pēc iespējas vairāk tiktu savakcinēti tieši visapdraudētākie. Ir jau arī saprotams, kāpēc visapdraudētākie mēdz neatnākt - kāds gaida “Sputņik V” vai “Johnson&Johnson”, kāds tajā brīdī ir saslimis ar ko citu vai jau ar to pašu, vēl kāds ir saklausījies par “luciferāzi no mērkaķu embrijiem” vakcīnās un ir sabijies. Tā nav joka lieta - pastāstīt cilvēkiem, ka viņus nečipos un G5 torņiem nav sakara ar vakcināciju.

Tomēr pagaidām galvenā problēma ir tā, ka pašlaik vairāk ir to, kuri grib vakcinēties. Kad būs otrādi un vakcīnu būs vairāk nekā gribētāju, tad varēs taisīt kaut vai piecas rindas un saukt iedzīvotājus uz vakcinācijas punktiem ar megafoniem, kā tas notiek islāma zemēs, kur muedzini mudina ticīgos uz lūgšanu.

Valsts prezidents grib labu un ir pamatoti dusmīgs uz nenācējiem vakcinēties, tomēr kaut kāda paralēla “dzīvā” rinda blakus “beigtajai” diezin vai būs laba. Iespējams, raitāk jāorganizē tā pati rinda, kas ir. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) šajā stāstā sanāk tāds kā reālistiskāks un noraida Valsts prezidenta ideju kā priekšlaicīgu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā