Caurlaižu blēžiem no JKP nav vietas domē un Saeimā

KNAB pieņēmis lēmumu administratīvi sodīt divus Rīgas domes bijušos un vienu esošo Jaunās konservatīvās partijas (JKP) deputātu par Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma pārkāpšanu – neatļauta labuma bezmaksas autostāvvietu lietošanas abonementu izmantošanu.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Par to, ka “KNAB soda bordānistus par “sildīšanos” ar bezmaksas autostāvvietu atļaujām” Neatkarīgā jau rakstīja. Rakstu lasiet šeit.

Lietas būtība ir tāda, ka KNAB konstatējis, ka deputāti neatļautu materiālu labumu izmantojuši, to nododot savas partijas frakcijas biedriem. KNAB neprecizē, kuras frakcijas biedri guvuši neatļauto labumu - JKP Saeimas frakcijas vai JKP Rīgas domes frakcijas. Iesniegumā, uz kura pamata KNAB uzsācis pārbaudi, minēta Saeimas JKP frakcija.

KNAB nolēmis piemērot administratīvos sodus trim JKP kadriem - bijušajai Rīgas domes deputātei Lindai Mednei, kas pašlaik ir Saeimas deputāte, Druvim Kleinam, kurš JKP ir sen pametis (2019. gadā) un Rīgas domes deputātam Jānim Ozolam.

Ar Druvi Kleinu ir interesanti - tieši viņš pavēstīja sabiedrībai, kā notiek blēdīšanās ar caurlaidēm. Tomēr KNAB vēlas sodīt arī viņu. Kur slavenais, spēkā esošais Trauksmes celšanas likums, kas it kā paredzēts tam, lai trauksmes cēlējus pasargātu?

Ja KNAB soda Kleinu, to redz arī citi potenciālie trauksmes cēlēji citās valsts un pašvaldību institūcijās. Ja KNAB soda Kleinu, tad šo likumu var sarullēt un izmest papīrgrozā, jo citi vairs negribēs ziņot par nebūšanām savās iestādēs un uzņēmumos.

Attiecībā uz Medni un Ozolu vienīgais pareizais un loģiskais, kas viņiem tagad būtu jādara, - klusiņām jāsavāc mantiņas un jāpazūd no acīm. Vismaz uz kādu laiku.

Pat ļoti ambiciozais un nekaunīgais Juris Pūce (“Attīstībai/Par!”), kurš bija ieskrējies ar savu novadu reformu un šķaudīja virsū visām iedzīvotāju iebildēm un Satversmes tiesas spriedumiem, tieši šādā pašā situācijā prata godu un atkāpās no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata.

Jo tā ir liela neglītība - lai gan šādi pārkāpumi tiek sodīti tikai administratīvā kārtā, nevis pēc Krimināllikuma kā zagšana, pretlikumīga caurlaižu izmantošana ir gaužām amorāla. Tā ir aprēķināma naudas izteiksmē - abonementa maksa par tiesībām lietot maksas autostāvvietu atbilstoši Rīgas domes saistošo noteikumu nr. 206 nosacījumiem ir 250 eiro (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis) mēnesī. Novietojot auto un nesamaksājot, necik ilgs laiks nepaiet, kad klāt jau ir čakli rūķīši, kas grasās bāzt aiz logu tīrītājiem rēķinus par skarbām soda naudām. Parastie mirstīgie maksā ragā, bet politiskā elite un tai pietuvinātie tur automašīnas, kur grib.

Ir nekauņas, ir lieli nekauņas un ir JKP. Tāpēc maz ticams, ka administratīvi sodītie deputāti varētu nokaunēties un kaut kur atkāpties. Bet - ja nu tomēr?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā