Rinkēvičs hokejā nevēršas pret rupjiem epidemioloģiskās drošības likuma pārkāpumiem

Jau 2017. gada 19. maijā Starptautiskā hokeja federācija paziņoja, ka viena no pasaules čempionāta rīkotājvalstīm būs Rīga. Jau 2020. gada 11. martā Pasaules veselības organizācija oficiāli paziņoja, ka ir pandēmija.
©Neatkarīgā

Kovida pandēmija nenozīmē, ka visa dzīve apstājas. Tas nozīmē, ka šī sērgas krīze ir prasmīgi jāvada, ar to jāsadzīvo, jārada sistēma, kā, paturot prātā kovida bīstamību, darboties ekonomikai, kultūrai, arī sportam.

Lēmumi neko nelemt

Kopš kovids sākās, ir bijusi jūra laika, lai izlemtu, kā hokejam sadzīvot ar sērgu, taču premjeram Krišjānim Kariņam nav šāda risinājuma. Vai pareizāk jāsaka, viņa risinājums ir neko nerisināt un visu pēc iespējas vairāk aizliegt. Tamdēļ arī uzskatu sadursme valdībā, valdošajā koalīcijā un parlamentā starp aizliedzējiem un tiem, kas domā, ka, ievērojot kovidrošības pasākumus, tomēr var būt čempionāts ar skatītājiem. Šajā sakarā Kariņš pagājušās nedēļas nogalē ir pieņēmis trīs svarīgus lēmumus - neļaut skatītājiem iet uz hokeju, uzdot Veselības ministrijai vērtēt, vai skatītāji var iet uz hokeju, un vēl viņš ir nosūtījis uz hokeju ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, lai viņš tiekas ar augstām Kanādas amatpersonām. Droši vien Rinkēvičs tikās arī ar Kanādas personām, bet tribīnē bija redzams kopā ar latvju zemes izredzētajiem labiešiem - ar Māri Martinsonu un citu sabiedrības krējumu, kam hokejs krūtīs. Spriežot pēc fotoattēliem, VIP loža Latvijas un Kanādas spēlē ir bijusi kupli apmeklēta un tikai tajās vietās, kur būtu jāsēž parastajiem mirstīgajiem, sēdēja kartona figūras.

Kartona skatītāji nevar kliegt “Sarauj!”, nevar svilpt un mest kedu uz ledus kā 2006. gadā. Tā, kā ir tagad, ir mierīgāk - ir kārtība.

Ja arī bija kaut kāda nekārtība ārpusē, kur mazliet tā kā papulcējās līdzjutēji, par to ikviens tiks bargi sodīts - par epidemioloģiskās drošības pārkāpumiem būs naudas sodi, kā likts.

Izredzētie taisa virsū epidemioloģiskās drošības prasībām

Bet sporta celtnes iekšpusē bija cita, mirdzoša pasaule. Šīs zemes varenajiem bija iespēja nobaudīt ēdienus un dzērienus stikla glāzēs... Paga, vai arēna “Rīga” neatrodas Latvijas Republikā, kur ir spēkā epidemioloģiskās drošības likums un Ministru kabineta Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai?

Kamēr citur pasaulē nozīmīgi sporta forumi notiek ar dzīviem skatītājiem, ezītim Spaikijam joprojām jāuzmundrina līdzjutēju kartona imitācijas / Oksana Džadana/ F64

Saskaņā ar šiem noteikumiem ēdieni un dzērieni ir atļauti līdz pulksten 21 un tikai āra terasēs, taču hokeja klātienes skatītāju vēderprieki bija iekštelpās un arī pēc deviņiem. Ārlietu ministrs Rinkēvičs nevarēja nepildīt Kariņa rīkojumu iet uz hokeju, taču viņam tā kā bija jāredz rupjie likuma un valdības noteikumu pārkāpumi, kas notika hokeja laikā. Šādā situācijā kārtīgs, principiāls ministrs paskaidrotu, kādas ir likuma prasības valstī, ietu projām, palūgtu policiju saukt neapzinīgos cilvēkus pie kārtības. Tie taču ir ministra paša valdības ieviestie koviddrošības pasākumi, kuriem tik brutāli tika spļauts virsū! Nevis par to, ka viņš pildīja Kariņa rīkojumu, vajag sašust. Jāsašūt par Rinkēviča bezatbildīgo rīcību, neko nedarot, lai likums tiek pildīts. Par to gan ministrs varētu arī atkāpties. Atbrauks Kariņš mājās, un ko Rinkēvičs viņam teiks?

Vainīgi tikai pārmijnieki

Čempionāts jau iet pilnā sparā, bet nekas līdz galam nav skaidrs - Saeima pēc vairākām ārkārtas plenārsēdēm, kuru sasaukšanu premjera partija centās nepieļaut, ir uzdevusi nodrošināt čempionātu ar klātienes skatītājiem, taču Veselības ministrija vēl kaut ko pēta un lemj. Premjers ir aizbraucis uz Briseli. Varbūt piektdien Latvijas spēlē ar Norvēģiju kaut kādi skatītāji būs. Bet varbūt nebūs, jo var jau radīt vēl kādu darba grupu un lēmumu par skatītāju ielaišanu arēnā pieņemt 7. jūnijā, kad čempionāts būs beidzies.

Kāda gan būtu problēma laist arēnas sēdvietās cilvēkus, ja viņiem ir visi papīri un digitāli apstiprinājumi par vakcināciju vai izslimošanu ar kovidu, ja viņi sēž izretināti, ja viņiem ir maskas? Un vēl rokas viņi mazgā. Ja jau ir tik bailīgi, var taču likt, lai katrs vēl iziet ātro kovida testu, kas ar 80% varbūtību 10 minūtēs pasaka, ir vai nav kovids. Visādi varētu to risināt. Citās valstīs tas sen ir atrisināts - ASV amerikāņu futbola fināls jeb “Superbowl” jau 7. februārī bija ar skatītājiem, Erovīzija bija ar skatītājiem. Bet tas ir citās valstīs, Latvija nav cita valsts.

Ko par šo situāciju saka valsts galvenais infektologs Uga Dumpis? Viņš saka, ka situācija ir diezgan kovidbīstama, jo Latvijā savakcinēts nepietiekami daudz iedzīvotāju.

Bet kurš ir vainīgs, ka savakcinēts tik maz cilvēku? Joprojām ir mazliet vairāk nekā 20%.

Tā noteikti nav valdība, tas nav Kariņš, tas nav veselības ministrs Daniels Pavļuts un pat ne viņa priekšgājēja Ilze Viņķele. Vienīgā vainīga, jo pati uzņēmusies vainu, ir viena vakcinācijas organizatore, kuras dēļ it kā esot bijusi garā rinda Ķīpsalā 22. maijā. Un vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča ir atvainojusies. Cik mīļi!

Bet nu saprotams, ka Krištopans ir saniknojies...

Visā hokeja jezgā ir arī mazliet jautrības. Bijušais premjers Vilis Krištopans spēra vai zemes gaisā no dusmām, ka viens no plašsaziņas līdzekļiem bija pārskatījies un bildē redzamo Helmutu Balderi nosaucis par Krištopanu. Tik tiešām, kas to būtu domājis, ka Balderis maskā var izskatīties pēc Krištopana!

Ekspremjers draudēja žurnālistus iesūdzēt tiesā un piedzīt no viņiem tūkstošus.

Par ko pārskaitās Krištopans? Tā tīri juridiski vajag, lai ziņa ir nepatiesa un vienlaikus arī godu un cieņu aizskaroša.

Par to, ka ziņa bija kļūdaina, nav šaubu, taču kur ir tas negods un cieņas aizskārums? Vai tad atrašanās arēnā un hokeja skatīšanās ir kauns? Paskat, hokejisti uz ledus cīnās par uzvaru katrā spēlē kā lauvas!

Par spīti visam, hokeja līmenis Latvijā joprojām ir neticami augsts.

Taču ir kauns par valsti, kurā ir tāda Saeima un valdība, kuras augstākā pilotāža kovidkrīzē ir maskas, rokas, divi metri, 7000 kvadrātmetri lielveikaliem, 1,42 miljoni vakcinācijas IT risinājumiem, 2. vieta Eiropas Savienībā savakcinēto iedzīvotāju procentos un vairāk nekā 50% kravu kritums tranzītā.

Tāpēc Viļa Krištopana emocijas var saprast. Ir kauns. Būt iejauktam, pat tikai pieminētam vienā teikumā ar vārdiem “politiskā elite” un “hokejs” ir kaunpilni. Juridiski varbūt nav, bet morāliski ir gan. Saprotams, ka Krištopans no tā kratās vaļā visiem spēkiem. Lai kādas ziepes nenotika arī viņa laikā pie viņa valdīšanas, tik traki kā tagad tomēr nebija.

Tie ir šodienas politiķi, spoži izcilās ekselences Kariņa valdībā un 13. Saeimā, kas strādā tā, lai Latvijas valdība kleinās soļošanas čempionātā cīnītos par pirmo vietu Eiropā un lai pasaule par mums smietos.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā