Saeimas opozīcija ar vēlēšanu rezultātiem ir apmierināta

Saeimas deputāts no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas, Latvijas Zaļās partijas (LZP) priekšsēdētājs Edgars Tavars pašvaldību vēlēšanu rezultātus vērtē kā ļoti labus ZZS veidojošajām partijām – gan LZP, gan Liepājas partija, tāpat arī partija “Latvijai un Ventspilij” kopā ir ieguvušas visvairāk deputātu mandātu novadu un pilsētu domēs. Tiesa gan, ļoti zema šajā reizē ir bijusi vēlētāju aktivitāte – tikai 34,01%. Tavars to skaidro kā administratīvi teritoriālās reformas sekas – reforma ir attālinājusi novadu centrus no iedzīvotājiem.
©F64

LZP līderis piebilda, ka Ventspilī, kur valdošās valdības partijas ir izdarījušas visu iespējamo, lai iznīcinātu partiju “Latvijai un Ventspilij”, tik un tā tas nav izdevies. “Kur gan vēl sliktākas iespējas konkurēt? Partijas līderis Aivars Lembergs ieslodzīts cietumā, nevar piedalīties priekšvēlēšanu kampaņā, tomēr par spīti visam, ventiņi ir parādījuši valdības partijām to īsto vietu.”

Tikmēr Tavara vērtējumā Jaunā konservatīvā partija ir startējusi diezgan kusli, arī “Jaunā Vienotība” un “Attīstībai/Par!” nav ieguvusi cerēto. “Rezultāti ir ļoti pat labi,” saka Tavars.

Līdzīgās domās ir arī Saeimas deputāts (ZZS), Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs Armands Krauze. “Paldies vēlētājiem, kas ir augstu novērtējuši ZZS darbu un balsojuši par mums!” pateicas Krauze. “LZS ir 61 mandāts, LZP ir 29 mandāti tajos novados, kur startējām ar atsevišķiem sarakstiem, ZZS ir 54 mandāti, bet vēl ir Liepājas partija un partija “Latvijai un Venstpilij” - tātad kopā esam ieguvuši visvairāk, divkārt apsteidzot tuvākos sekotājus. Un tas ir ļoti nelabvēlīgos apstākļos! Tas ir laikā, kad valdošās valdības partijas reformē pašvaldības ar mērķi samazināt ZZS ietekmi.

Diemžēl vēlētāju aktivitāte ir bijusi ļoti zema. Tas tāpēc, ka jaunajos novados cilvēki nepazīst deputātu kandidātus. Līdz šim daudzās vietās cilvēki aktīvi darbojās, iesaistoties sava pagasta dzīvē, jo varēja kaut ko ietekmēt. Taču tagad šī sajūta, ka varēs kaut ko ietekmēt, zūd, cilvēkiem nolaižas rokas.”

Krauze piebilst, ka

ZZS dažviet cerēja iegūt vairāk, bet citviet ir izdevies pat labāk, nekā cerēts, līdz ar to kopumā vēlēšanas vērtē kā izdevušās.

Citas Saeimas opozīcijas partijas “Saskaņa” līderis Jānis Urbanovičs tāpat ir apmierināts ar pašvaldību vēlēšanu rezultātiem. “Daugavpilī un Rēzeknē mums ir ļoti labs rezultāts. Ventspilī bija tā, ka nebijām nevienā no karojošajām pusēm, jo mums karot nepatīk - esam par saskaņu. Līdz ar to tā iznāca, ka nepārvarējām 5% barjeru,” spriež Jānis Urbanovičs.

“Lai vai kā, vēlēšanu rezultāts ir labs - tas mudina turpināt strādāt. Mums jau ir idejas un iedvesma ķerties pie darba.”

* * * * * * * * * *
Publikāciju apmaksā politisko partiju apvienība “Zaļo un zemnieku savienība”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā