"Kustība "Par!"" un "Progresīvie" vēlēšanās ir izgāzušies

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās saraksts ““Attīstībai/Par!”, “Progresīvie”” ieguva 18 vietas no 60. Tas bija vareni, tas deva iespēju šīs listes mēra kandidātam Mārtiņam Staķim no partijas “Kustība “Par!”” kļūt par galvaspilsētas mēru.
Vēl augustā progresīvā politiķa Mārtiņa Kossoviča seju rotāja smaids. Tagad viņa partijai vairs tik skaisti nav ©Oksana Džadana/ F64

Tiesa gan, tā sanāca, ka saraksta “iekšējā čempionātā” partija “Kustība “Par!”” un “Latvijas attīstībai” rezultāts bija pavājš - 11 no 18 ievēlētajiem deputātiem bija no “Progresīvajiem”. Kā tas tā gadījās? Laikam bija tā, ka cilvēki iepriekš bija ilgi cerējuši, centušies, darbojušies. Piemēram, partijas “Progresīvie” valdes loceklis Mārtiņš Kossovičs jau kopš agras jaunības darbojas politikā, taču līdz šim nopietnu panākumu nebija. Tad nu beidzot smagais darbs atnesa augļus. Un tomēr šāds grandiozs “Progresīvo” izrāviens bija liels vēlēšanu brīnums.

Taču, kas ar šīm partijām ir noticis pašvaldību vēlēšanās ārpus Rīgas?

Daugavpilī Latgales partija, “Latvijas attīstībai” (13,25%) - 2 deputātu mandāti;

Jelgavā “Kustība “Par!”” (10,38%) - 2 deputātu mandāti;

Jēkabpilī “Latvijas attīstībai” (21,01%) - 4 deputātu mandāti;

Jūrmalā “Jaunā Vienotība”, “Kustība “Par!”” (5,21%) - 1 deputāta mandāts.

Liepājā “Kustība “Par!””, “Jaunā Vienotība”, “Progresīvie” (6,01%) - 1 deputāta mandāts;

Ogrē “Kustība “Par!”” (6,62%) - 2 deputātu mandāti;

“Latvijas attīstībai”, Vidzemes partija (5,90%) - 2 deputātu mandāti;

Rēzeknē “Progresīvie” (5,62%) - 1 deputāta mandāts;

Valmierā mandātu nav;

Ventspilī “Latvijas attīstībai” (11,76%) - 2 deputātu mandāti.

Partija “Latvijas attīstībai” kā atsevišķi ņemta vienība nevar žēloties, taču “Progresīvie” un “Kustība “Par!”” neko daudz nav dabūjusi. Ja saskaita valstspilsētas un novadus, “Progresīvie” un “Kustība “Par!”” pat kopā nav ieguvuši 5% vēlētāju atbalsta.

Par “Progresīvajiem” to var tulkot tā, ka šis politiskais spēks vēl relatīvi jauns un nav paguvis izvērst darbību tālu ārpus Rīgas, taču “Kustība “Par!”” gan nav vairs iesācēja - tai ir saaudzētas šūniņas daudzviet Latvijā. Taču aplauziens. Kā tad tā?

Laikam vēlētājs ir piestādījis rēķinu par to, ko ir redzējis “Kustības “ Par!”” un “Progresīvo” pēdējā gada nedarbos. Bijusī veselības ministre Ilze Viņķele gan ir “Kustību “Par!”” pametusi, taču sliedi ir atstājusi. Daniels Pavļuts arī ir no šīs kustības, un viņa vadībā Veselības ministrijā ir turpinājusies muļļāšanās ar vakcināciju un acīmredzami bezjēdzīga naudas šķiešana Vakcinācijas projekta biroja vajadzībām. Vairāk gan premjers Krišjānis Kariņš (Jaunā Vienotība), bet arī Daniels Pavļuts ir bijis klāt kumulatīvajai Pasaules hokeja čempionāta atņemšanai skatītājiem.

Nevar teikt arī, ka Rīgas dome varētu lepoties ar dižiem sasniegumiem. Jaunā dome ir ievēlēta pagājušā gada 29. augustā. Pa šo laiku rīdzinieki ir redzējuši, kā jaunais sasaukums dala amatus un paceļ sev algas. Mārtiņš Staķis šajā laikā ir bijis pamanāms divas reizes - aprīlī viņš satraucās, ka nodedzis nelegāls hostelis Merķeļa ielā, bet maijā viņš rāva nost Baltkrievijas oficiālo karogu. Tas būtībā arī viss. Ja tā ir solītā jaunā politika, tad ar to ir stipri par maz.

Nu un varbūt vēlētāji pamanīja “Progresīvo” ideju par 49% mantojuma nodokli. Diezin vai šādas idejas bez ilgas, intensīvas izskaidrošanas uzreiz tā akceptēsies sabiedrībā.

Tas, ka “Latvijas attīstībai”, “Kustība Par!”” un “Progresīvie” airējas pret straumi, ļoti progresīvi rūpējoties par LGTB cilvēktiesībām, varbūt nav izšķirošs faktors vēlētāju attieksmē. Šajā ziņā tas drīzāk dara partijām godu, ka tās ir prognozējamas un konsekventas. Latvijas iedzīvotāji nav nemaz tādi tumsoņi, kā viņus iztēlo. Latvijas iedzīvotāji ir toleranti. Taču Latvijas iedzīvotājiem ne visai patīk, kad netradicionālā seksuālā orientācija viņiem pārmērīgi politiski uzmācas. Sevišķi jau konservatīvākai iedzīvotāju daļai. Laikam jau nevis šī pozīcija ir pie vainas, ka “Kustība “Par!”” un “Progresīvie” ir palikuši novadu un valstspilsētu nesaprasti. Nesaprašana būs radusies no skaistiem, skaļiem, spožiem, krāšņiem solījumiem, kas burtiski jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām liek vilties. Rīdzinieki jau ir diezgan smagi vīlušies, bet pārējās pilsētas un novadi negribēja vilties tāpat.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā