"Delna" Krišjāņa Kariņa valdības korumpētību izliekas neredzam

No starptautiskās organizācijas “Transparency International” ziņojuma – “Global Corruption Barometer – EU 2021” izriet, ka Krišjāņa Kariņa (JV) valdība ir viena no korumpētākajām Eiropas Savienībā.
Citos apstākļos pie citas valdības dubultstandartu organizācija “Delna” būtu kliegusi uz nebēdu, taču, kad runa par Krišjāņa Kariņa valdību, tā klusē kā beigta zivs ©Ilze Zvēra/F64

Pēc “Transparency International” pasūtījuma laikā no 2020. gada oktobra līdz decembrim visās ES dalībvalstīs tika veikta iedzīvotāju aptauja, lai noskaidrotu, kā koronavīrusa pandēmija ietekmēja korupciju Eiropas Savienībā.

63% no visiem Latvijas respondentiem 2020. gada nogalē uzskatīja, ka Krišjāņa Kariņa valdības lēmumus nosaka privātas intereses un koruptīvā ietekme.

Tikai 26% no Latvijas iedzīvotājiem tic, ka Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa birojā neviens no biroja oficiālajām amatpersonām nav korumpēts.

7,4% respondentu noradīja, ka nezina atbildi uz šo jautājumu, bet 4% no respondentiem uzskata, ka visi Krišjāņa Kariņa birojā ir korumpēti. Savukārt 62,6% no aptaujātajiem uzskata, ka vismaz daļa no biroja oficiālajām amatpersonām ir korumpētas.

Sešās valstīs iedzīvotāju uzskati par valdības korumpētību ir vēl kritiskāki, tomēr mūsu Krišjāņa Kariņa Ministru kabinets šajā skumjajā čempionātā neapšaubāmi ir augstākajā līgā.

Kā tad tā? Tagad taču pie varas ir paši gaišākie no gaišākajiem spēkiem - eiropeiskās vērtībās spoži ekselentā partija “Jaunā Vienotība”, progresīvā, ne tumsonīgā, liberālkreisā “Attīstībai/Par!”, godīgā, drosmīgā un neiedomājami gudrā bezkompromisu tiesiskumu ar putām uz lūpām sludinošā Jaunā konservatīvā partija... Un šāds šokējošs iedzīvotāju uzskats, šāda, maigi izsakoties, neuzticība.

Acīmredzot ir tā, ka cilvēkus var mānīt, taču nevar mānīt mūžīgi - pamazām cilvēki aizvien biežāk pamana, ka valdošās elites lozungi un solījumi ir krasā pretrunā ar reālajiem darbiem. No tā rodas arī doma, ka valdošā elite ir korupcijā sapuvusi.

Kā lai citādi ļaudis tulko faktu, ka pašā koronakrīzē, kad mazie uzņēmumi tver pēc elpas un cenšas izdzīvot, valdība viņiem uztaisa tādu nodokļu reformu, kuras rezultāts būs bankroti. Tajā pašā laikā lielāko, miljonos rēķināmu dīkstāves pabalstu saņēmējas ir azartspēļu firmas.

Kā citādi lai tulko it kā vīrusa izplatības ierobežošanai domātos noteikumus, kas ilgu laiku liedza strādāt veikalos, kas atrodas iekšā lielveikalos, kuri lielāki par 7000 kvadrātmetriem? Tur vispār nebija loģikas, jo lielā lielveikalā parasti ir laba ventilācija un daudz mazāks risks aplipt ar sērgu nekā mazā veikalā.

“Transparency International” iegūtie rezultāti attiecas uz 2020. gada oktobri un novembra sākumu. Bet virkne absurdu manipulāciju ar ierobežojumiem ir bijusi arī vēlāk. Droši vien pēdējā pusgada laikā Latvijas iedzīvotāju viedoklis par Krišjāņa Kariņa valdības darbošanos kādu privātu interešu labā būs tikai pieaudzis.

Starptautiskās organizācijas “Transparency International” nodaļa jeb vietniece Latvijas zemes virsū ir nevalstiskā organizācija “Delna”, kas nezin kāpēc nerīko preses konferences, seminārus, forumus, nesniedz intervijas un vispār izliekas par neredzamu zivi. “Delnas” mājaslapā redzams, ka šai starptautiskās “Transparency International” meitai ir citas prioritātes - tā publicē plašu pētījumu par interešu pārstāvības (lobēšanas) līdzšinējo praksi Latvijā nacionālā līmenī un pašvaldībās, aicina publisko iepirkumu procesā iesaistīt pilsonisko sabiedrību - tas jauki. Taču “Global Corruption Barometer” 2021. gada datus tur kaut kā nevar uzreiz atrast. Varbūt piemirsies tos publicēt? Tiesa gan, “Delnas” lapā sociālajā vietnē “Facebook” ievietots LSM sižets par šo tēmu. “Lai arī situācija, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem ir uzlabojusies, Latvijas iedzīvotāji par situāciju valstī joprojām ir drūmās domās, arī Covid ārkārtas situācija iedzīvotāju uztveri ietekmējusi negatīvi,” īsi komentē “Delna”.

Tad jau viss kārtībā? Situācija uzlabojas, karalis ir kažokā, bet drūmās domas cilvēkiem ir tāpēc, ka tur vainīgs Covid, tamdēļ labā valdība par viņiem rūpējas un ievieš ārkārtas situāciju. Bet ko no muļķa ļautiņiem var gribēt?

Bet par šādu “Delnas” neentuziasmu atspoguļot savas mātesorganizācijas ziņojumu nav jābrīnās. “Delna” ir caurcaurēm saaugusi ar šo pašu politisko eliti, kas pašlaik ir pie varas, un neies taču pļaukāt savējos. Ja pie varas tagad būtu kādi citi, “nepareizie” spēki, nevis Krišjānis Kariņš un Jānis Bordāns (JKP), tad gan valdība vellu redzētu ar kliegšanu, pārbolītām acīm un bazūnēšanu visos televīzijas kanālos.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā