Valsts kase kā Rīgas Staķa pasūtījumu galds

Rīgas dome plāno aizņemties 1,2 miljonus eiro ugunsaizsardzības sistēmu ierīkošanai izglītības iestādēs.
Rīgas ielās redzamie stabiņi ir tikai iesildīšanās. Pilsētas satiksmes infrastruktūra tiks uzlabota ar trim jauniem projektiem, kuriem paredzētos 6,4 miljonus eiro Rīgas dome aizņemsies ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Rīgas dome aizņemsies 700 000 eiro izglītības iestāžu remontiem.

Rīgas dome aizņemsies 6,4 miljonus eiro trīs satiksmes infrastruktūras projektu īstenošanai.

Rīgas dome ņems 3,9 miljonu eiro aizņēmumu divu bērnudārzu ierīkošanai.

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja 5. jūlija sēdē ir krietni pastrādājusi un četrus lēmumus par aizņemšanos pieņēmusi vienā dienā. Gala lēmums jāpieņem Rīgas domes sēdē, bet nu diezin vai Rīgas dome, kuras vairākums ir Mārtiņu Staķi atbalstošā galvaspilsētas pašvaldības koalīcija, stīvēsies pretī. Ko vajag, to vajag - naudiņu vajag.

Aizņēmumi jālūdz Valsts kasei. Valsts kase parasti nav ļoti naska steigties ar pašvaldību aizdevumu izsniegšanu. Vienubrīd tika iedibināta tāda kārtība, ka pašvaldības pēc aizdevumiem stāvēja pie Valsts kases rindā. Jo ar naudu ir tāda relatīva parādība, ka vienos gadījumos tās ir tik daudz, kā nekad nav bijis, bet citos gadījumos tās nav nemaz un ir jāpagaida, kad būs. Vai arī nav nemaz un nekad nebūs. Tas atkarīgs no daudziem dažādiem faktoriem - vai un kādiem kritērijiem atbilst projekts, vai tas atbilst prioritātēm. Tā kā viena no valstiskām prioritātēm ir pirmsskolas izglītības iestāžu būvniecība un paplašināšana ar virsmērķi mazināt rindas bērnudārzos, 3,9 miljoni diviem bērnudārziem ir saprotama lieta.

Nav ne vainas arī 6,4 miljoniem satiksmes infrastruktūrai. Rīdzinieki redz, ka joprojām galvaspilsētas ielās ir par maz stabiņu. Vajadzētu tādu infrastruktūru, lai visa Rīga būtu vienos stabiņos - lai cilvēks, kas no rīta ar auto iebrauc no Mārupes, līdz Berģiem nonāk pievakarē. Tikai, kad visā Rīgā transports kustēsies ar trim kilometriem stundā, varēs teikt, ka visas problēmas ar satiksmes infrastruktūru ir atrisinātas.

Nevar zināt, cik vēl aizņēmumu gribēs Staķa Rīga. Jo diezin vai ar četrām vajadzībām pietiks.

Vai nebūs tā, ka Rīgas kase pamazām saplūdīs ar Valsts kasi un nevarēs atšķirt, kura kabata bija kuram?

Varbūt Staķim Valsts kasē ir “blats”, ka viņš tā brīvi var pasmelties, aizņemties?

Kamēr citas pašvaldības ar saviem iepirkumu groziņiem stāv maskās, ievērojot sociālo distanci, piebrauc Rīgas dome un pie lodziņa pasūta 1,2 miljonus, 700 tūkstošus, 6,4 miljonus un 3,9 miljonus.

Rīgas ielām un izglītības iestāžu caurajiem jumtiem naudu, protams, vajag. Tiesa gan, naudu vajag arī Ludzas, Tukuma un Auces ielām un skolām. Taču ne visas ielas un skolas valstī dabūs aizdevumu. Rīga droši vien dabūs.

Tie paši politiskie spēki, kas agrāk katrā vietā un nevietā skarbi kritizēja bijušo Rīgas mēru Nilu Ušakovu (S), kad viņa koalīcija kaut ko aizņēmās, tagad paši ir pie varas. Ušakovu lamāja par dzīvošanu pāri līdzekļiem, par populismu, izšķērdību.

Tad nu tagad jau kopš pagājušā gada augusta rīdzinieki dzīvo tajā skaistajā nākotnē, par kuru tika sapņots nakti un dienu. Nākotne ir atnākusi, taču laimes kā nav, tā nav - skolu jumtiem, bērnudārziem un stabiņiem arī Staķa dome lūdz aizdevumu Valsts kasē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā