Valdība grasās izšķērdēt 1,957 miljonus eiro par gaisa kvalitātes mērītājiem

Uzsverot nepieciešamību gatavoties drošas klātienes mācību rīkošanai rudenī savlaicīgāk, Ministru kabinets nolēma līdz nākamai nedēļai atlikt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieceri par 1,957 miljoniem eiro iegādāties pietiekami daudz CO2 gaisa kvalitātes mērītāju, lai visās vispārējās izglītības skolu klasēs nodrošinātu pa vienai mērierīcei drošai klātienes mācību rīkošanai 2021./2022. mācību gadā.
©Oksana Džadana/ F64

Nākamnedēļ ministrija atkārtoti lūgs Ministru kabinetu piešķirt nepieciešamo finansējumu, lai IZM varētu drīzumā rīkot centralizētu iepirkumu, paredzot, ka finansējums CO2 gaisa kvalitātes mērītāju iegādei 2021. gadā ir 80% apmērā jeb 1 565 740 un 2022. gadā 20% apmērā jeb 391 435 eiro. Konkursa rezultātā minētās ierīces izglītības iestādēm varētu piegādāt, sākot ar 2021. gada novembri.

Šogad projekts tiks finansēts no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, savukārt, 2022. gadā nepieciešamo finansējumu iekļaus, gatavojot 2022. gada valsts budžeta projektu.

Šis ir kārtējais gadījums, kad valdošās aprindas bezkaunīgi izmanto kovidnelaimi savām alkatīgajām shēmām -

it kā lai rūpētos par bērniņiem, par skolēnu veselību un labturību, paredzēts bezjēdzīgi izšķērdēt gandrīz divus miljonus eiro, lai iepirktu nevajadzīgas CO2 mērīšanas iekārtas.

Skolas ir tukšas jau teju divus gadus, tāpēc diezgan droši var domāt, ka CO2 līmenis tajās ir ideāls. Tomēr absolūti par visiem simt procentiem droši nevaram būt, jo ej nu zini - ja gar skolu ir garām gājusi iepriekšējā izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP), var jau būt, ka izglītības iestādē sāk izplatīties tvana gāze. Tomēr tādas īsti zinātniski pamatotas sakarības te nav.

Latvijas skolām varētu pietikt ar vienu gaisa kvalitātes mērīšanas iekārtu. Varētu nodrošināt ar darbu arī vienu mērītāju, kurš varētu braukāt apkārt pa skolām un mērīt. Ja būtu piecas iekārtas, tas jau būtu daudz. Varbūt par pārāk daudz.

Izskatās, ka ir kādi CO2 līmeņa fiksēšanas iekārtu ražotāji vai dīleri, kuriem saražojies pārāk daudz CO2 gaisa kvalitātes mērītāju. Tad nu vajag kādu pircēju, un pircējs ir atradies - Izglītības un zinātnes ministrija.

Negribas domāt, ka pašreizējā izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) ir šīs divpirkstu blēdības autore. Visticamāk, tās autore ir viņas priekšgājēja Šuplinska. Bet nu, kad jau štelle ir sākta, tad tā jākustina tik uz priekšu!

Kā skaidro ministrijā, kopējais finansējums paredzēts 5,3 miljonu eiro apmērā, no kuriem 2 675 980 eiro tiks izlietoti šogad, bet vēl 2 658 005 eiro 2022. gadā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā