Bezjēdzīgajiem CO2 mērītājiem tiks pakampti gandrīz četri miljoni eiro

Iepriekš rakstīju, ka Izglītības un zinātnes ministrija iecerējusi iegādāties CO2 mērītājus skolām par 1,9 miljoniem eiro, tāpēc atvainojos lasītājiem par to, ka nebiju sapratis, par kādām summām stāsts, un šo dezinformāciju tagad atsaucu. Esmu vainīgs, un man ir kauns. Situācija ir vēl daudz drūmāka – runa ir nevis par 1,9 miljoniem, bet par 3,722 miljoniem.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Īstā ziņa ir, lūk, šāda: “Ministru kabinets trešdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieceri par 3,722 miljoniem eiro iegādāties pietiekami daudz CO2 gaisa kvalitātes mērītāju, lai visās vispārējās izglītības skolu klasēs nodrošinātu pa vienai mērierīcei drošai klātienes mācību rīkošanai 2021./2022. mācību gadā.”

Pagājušajā nedēļā ministrija atkārtoti lūdza Ministru kabinetu piešķirt nepieciešamo finansējumu, lai IZM varētu drīzumā rīkot centralizētu iepirkumu, paredzot, ka finansējums CO2 gaisa kvalitātes mērītāju iegādei būs nepieciešams nevis 1,957 miljoni eiro, bet gan 3,722 miljoni eiro, lai CO2 gaisa kvalitātes mērītājus nodrošinātu arī profesionālās izglītības iestādēs.

Šogad projekts tiks finansēts no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, savukārt 2022. gadā nepieciešamais finansējums tiks iekļauts, gatavojot 2022. gada valsts budžeta projektu.”

Bet nu loģiski - neies taču ķēpāties ar kaut kādiem nepilniem diviem miljoniem, ja var pakampt vairāk - gandrīz četri miljoni jau ir tāds kā solīdāks cipars.

Kāds Normunds, vai kā viņu sauc, ir jau visu sarunājis par “iepirkuma procedūru”, jo citādi kā pēdiņās šo bodīti nevar saukt. Uzņēmējs, kuru nosacīti dēvēsim par Normundu, ir ilgi dziedājis “jenotības dziesmu” un ir atbalstījis gan “Jauno Vienotību”, gan Jauno konservatīvo partiju. Loģiski, ka viņam gribas arī kaut ko pretī - tāpēc šāds jauks iepirkums, kur visas skolas dabūs gaisa mērītājus. Laime!

Teikt, ka CO2 mērītāji skolām ir nevajadzīgi, ir laikam par maigu teikts - tie ir absolūti bezjēdzīgi kā zaķim piektā kāja. Pieņemsim, ka šis CO2 mērītājs parāda, ka telpās ir slikts gaiss. Nu un ko tad? Telpas ir jāvēdina. Ja ir kāda skola, kurā ir slikti ar ventilāciju, naudu vajadzētu ieguldīt kādu jaunu logu izciršanai, ja to ļauj nesošo konstrukciju aprēķini. Var ierīkot ventilācijas vai kondicionēšanas sistēmas. Taču tērēt gandrīz četrus miljonus, lai konstatētu, cik slikts ir gaiss, ir absolūts idiotisms.

Var taču ieiet klasē un paostīt - ja gaiss ir slikts, tad jāatver logi. Pēdējā pusotra gada laikā skolēnu vispār nav klasēs bijis - kas tad tur jāmēra? Skaidrs, ka gaiss ir ideāls.

Jaunās tehnoloģijas ir jaukas mantiņas, kuras dod visādas ērtības - var taisīt viedo māju, kurā ar plaukstas sitieniem atveras durvis garāžai un tā. Var ierīkot arī CO2 mērītājus mājā vai skolā. Taču šādu greznību var atļauties varbūt Kanāda vai Šveice, kur dzīves līmenis ir nesalīdzināmi augstāks nekā Latvijā. Taču arī diezin vai tur mērītāji izmaksā tikpat. Varētu būt tā, ka uz pusi mazāk.

Latvijā būs vēl daudz bēdu ar nelāgā kovida ekonomisko atsitienu, ar muļķīgajiem aizliegtsodīt lēmumiem un tranzītpolitikas šaušanu sev kājā. Draud diezgan skarba nabadzība, bet valdība tikmēr pērk CO2 mērītājus.

Izskatās, ka tā ir valsts nozagšana gaišā dienas laikā.

Skaidrs, ka pasākums ir jau agrāk sakārtots ogļskābās izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) laikā. Viņas vietā tagad ir angļu valodas skolotāja Anita Muižniece (JKP). Diezin vai viņa ir iekšā šajās shēmās, taču viņa neko nedara, lai šāda apjoma valsts nozagšanu apturētu.

Nekas nav dzirdams arī no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), kurš neko nedara. Varbūt Latvijas valstī ir kāda cita policijas vai valsts drošības struktūra, kas tomēr varētu kaut kā pasekot līdzi, ko Normunds runā ar Ilgu, kas piesolīts Krišjānim un citiem valdības locekļiem, kur kāda pirts, kurā risinās jauki saviesīgas sarunas? Te varētu vaicāt, cik lieli ir “otkati” vai “peibeki”, ja izsakāmies angliski.

Bet nu laikam jau neko neuzzināsim, jo tiesībsargājošās iestādes ēd alkatīgajai valdošajai koalīcijai no rokas.

Gandrīz četri miljoni eiro visas sabiedrības acu priekšā bez kādas kautrēšanās tiks ievilkti nāsīs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā